Před pár dny jsem se stal majitelem láhve růžového portského. Ač jsem celkem nadšený konzument portského vína, v tomto barevném provedení jsem ho doposud neměl příležitost ochutnat. Poprvé byla růžová portská vína uvedena na trh v roce 2008, ale vzhledem k opatrnému přístupu konzumentů i výrobců dezertních vín, patří stále spíše mezi raritní zboží. Při otvírání vína se mne tedy zmocnila kombinace nadšení a zvědavosti, jako když člověk rozbaluje čokoládové vajíčko s překvapením uvnitř.
Jak jistě víte, originální portská vína se smí produkovat pouze v rámci severoportugalského regionu Douro. Samotná historie výroby vín je poměrně dlouhá, ochrannou známku pro výrobu typických dezertních vín pak získala tato oblast již v roce 1756. Stala se po Tokaji a Chianti třetím nejstarším registrovaným vinařským regionem.Většina portských vín jsou směsky vytvořené z hroznů více odrůd. Počet odrůd, které jsou schváleny pro výrobu portských vín přesahuje počet 100, ale v praxi se místní vína vyrábí zejména z hroznů pěti z nich. Jsou jimi odrůdy Tinta Barroca, Tinta Cão, Tinta Roriz (Tempranillo), Touriga Francesa, a Touriga Nacional. Nejvíce vysázenou odrůdou je z uvedených Touriga Francesa, kterou si vinaři hýčkají díky spolehlivým výnosům a relativní nenáročnosti na pěstování. Kromě červených portských jsou dnes poměrně rozšířena i bílá portská. Ta se vyrábí stejným postupem jako červená, jen z jiných odrůd. Bílých samozřejměJ.Barevnou paletu portugalských dezertních vín pak naposledy rozšířila růžová. Jako první s nápadem uvést na trh růžové portské přišla v roce 2008 společnost Croft, která víno vyrobila jako lehké portské typu Ruby. Balancovala na hraně toho, co bylo tehdy povoleno. Oficiálně byla ze strany místních autorit (IVDP – Instituto dos Vinhos do Douro e Porto) růžová vína uznána jako zvláštní kategorie až v roce 2009, kdy byla taktéž ustanovena pravidla pro jejich výrobu. Růžová portská vína smějí být vyráběna pouze z odrůd vinných hroznů povolených pro výrobu červených portských. Rmut, tedy podrcené hrozny s třapinami a slupkami, se nechá kratší dobu naležet než při výrobě červených vín, aby se ze slupek uvolnila jen trocha barviva. V žádném případě není povoleno míchat bílé a červené hrozny nebo dokonce hotová bílá a červená portská vína.
Vycházející hvězda
Jaká bude budoucnost růžových portských vín? No zatím spíše hledají své místo na slunci (a to se jejich konzumace doporučuje právě během parných letních dní). Na jednu stranu pro místní výrobce znamenají zajímavý potenciál a významnou inovaci jinak stabilního produktového portfolia. Růžová portská mohou k těmto dezertním vínům přivést více mladých pijáků a žen, na které primárně cílí. Jejich uvedení na trh však žádnou velkou revoluci nezpůsobilo. Tradiční fandové portských vín novinku zatím spíše oťukávají a i ze strany některých výrobců zaznívají prohlášení, že s růžovou variantou svých vín zatím nepočítají. Ale třeba se nakonec nechají přesvědčit rostoucí poptávkou po růžovkách. Růžová vína se po celém světě prodávají stále více, tak proč by se neměla prodávat i růžová portská? S podobně vlažnou reakcí se ostatně kdysi setkala i bílá portská, když byla uvedena.
Na led nebo ne?
Výrobci růžová portská prezentují jako lehčí vína (oproti tradičním červeným), která se mají podávat dobře vychlazená, na ledu nebo jako základ různých koktejlů. Já se do žádných velkých barmanských akcí doma nepouštěl, takže jsem si vystačil s whiskovkou a několika kostkami ledu. Láhev, která se mi dostala do ledničky, nese označení Porto Cruz, a jedná se prý o jednu z nejprodávanějších značek portského na světě. S tradicí, která sahá až do roku 1887. Jen pro srovnání, v té době už v Krušovicích 306 let vařili pivo, ale to je jiná kapitola. Zpět k portskému vínu…Jak jsem záhy zjistil, udělal jsem chybu, že jsem víno opravdu poctivě vychladil a ještě doprovodil kostkou ledu. Takto servírované růžové portské je takový jahodovo – malinový slaďáček. Nic oslnivého, jak by řekl Kohák „Bolku dej tam víc štávičky“:). Mnohem lepší zážitek pak víno přineslo, když zteplalo na nějakých těch 15 až 17 stupňů. Portugalská růže za tepla mnohem více rozkvetla do své krásy. Konečně se objevila příjemná kořenitost, která dělá portské portským. Pokud máte rádi portská vína, s nějakým megachlazením u růžového tedy opatrně, pijte ho spíše teplejší, jak jste zvyklí u červených z Doura. Pak je růžové portské příjemné soft pití (i přes 19 % alkoholu), které příjemně voní a chutná. Zástupkyně něžného pohlaví, baroví povaleči a koktejlovíkosmopoliti pak zřejmě zvolí variantu servírování spolu s kostkami ledu. Stane se růžové portské novou hvězdou na alkoholovém nebi? No já vám nevím. Tradiční pijáci portského dle mého názoru daleko raději sáhnou po nějakém tom Tawny nebo Ruby a u těch, kteří k portským vínům zatím nemají vztah, bude muset soupeřit s zástupem zavedené konkurence. Každopádně Good luck, růžové z Doura!