Po pěti letech u Kadrnky

Srpen, 24.08.2020 07:13

Poslední vinnou zastávkou nedávné jihomoravské dovolené bylo vinařství Jindřicha Kadrnky v Březí. Jedna z nejvýraznějších osobností tuzemské vinařské scény, která se během krátké doby vypracovala na držitele titulu Vinař roku 2018 (ten mimochodem od minulého týdne drží i Milan Sůkal). Profilovými odrůdami Jindřicha Kadrnky jsou Ryzlink rýnský a především Ryzlink vlašský ze skvělých pálavských tratí jako Liščí vrch nebo Ořechová hora. Jindřich Kadrnka je každopádně také velká osobnost, bodrý a veselý chlapík, se kterým se u vína nenudíte. Naše návštěva se tak neplánovaně protáhla na více než tři hodiny.

IMG_20200814_174914

Podobně jako v případě Romana Fabiga i tady šlo o setkání po dlouhých letech. Jak mi archiv tohoto blogu napověděl, v dubnu roku 2015 jsme v Březí ochutnávali bílá vína ročníku 2014. Ten byl velmi komplikovaný kvůli dešti a plísním ve vinicích. Jindřich Kadrnka tehdy ve svém vinařství přišel o 40 % produkce. To aktuální ročníky 2018 a 2019 byly o poznání klidnější. Vinařství Kadrnka prošlo za posledních pět let velkými změnami, vizuálním stylem počínaje, přes dostavbu výrobních prostor až po investice ve sklepě. Nově tak třeba na první plnění čekají dvě francouzská vajíčka. Tou hlavní a nejzásadnější změnou však je, že Jindřich Kadrnka opustil práci ve vinařství Volařík a své rodinné firmě se věnuje naplno.

Od Peřiny po bubliny

Víno začal Jindřich Kadrnka dělat v roce 2001, kdy se rozhodl ukončit studium a raději naplno naskočit do vinařského provozu. Nejprve nastoupil do vinařství Mikrosvín Mikulov, což byla velká zkušenost. „V roce 2001 jsem nastoupil do Mikrosvínu Mikulov, kde jsem pod vedením ing. Zdeňka Peřiny a Lubomíra Kúdelňáka, začal opravdu naplno vnímat a hlavně si vštěpovat filosofii Peřinů. Zdeněk Peřina byl mým největším učitelem a vzorem ve vinici i vinařství. Naprosto mě to uchvátilo a od té doby se snažím jít tímto směrem. V té době už jsem naplno řídil i výrobu v našem malém sklepě a vinohradě. Poté jsem pracoval chvíli v Rakousku, což byla pro mě opravdu velká škola, hlavně co se týče mentality a přemýšlení ve vinici, sklepě, o víně a lidech kolem,“ vzpomínal pro tento blog Jindřich Kadrnka.

Z Mikrosvínu přešel poté na dva roky do vinařství Galant a pak zakotvil ve Vinařství Volařík. To už také v osobním volnu pracoval na vlastní značce vín. Práce na dvou frontách se dlouho nedala utáhnout, a v roce 2018 se tak rozhodl definitivně osamostatnit a veškerou energii věnovat svému vinařství. Postupně dokoupil vinice a produkci vinařství navýšil až na současných 55 000 lahví. Sedmdesát procent nalahvovaných vín přitom tvoří odrůdy Ryzlink vlašský a Ryzlink rýnský. Jedničkou je vlašák, který Jindřich Kadrnka lahvuje hned v šesti různých podobách a brzy přibude sedmý.

IMG_20200814_173146

Jedním z aktuálních trendů na Moravě jsou určitě bubliny. Stále více vinařů se pouští do produkce šumivých vín tradiční metodou. Už jsem tu zmiňoval Fabigovu novinku, šumivý Sauvignon, vinařství Gurdau zase chystá šumivé cuvée odrůd Ryzlink rýnský, Veltlínské zelené a Pinot blanc. No a Jindřich Kadrnka plánuje zákazníkům nabídnout hned dvě verze tradiční metodou dělaných šumivých vín. Jedno mladší víno čistě z odrůdy Ryzlink vlašský a lehce nazrálé víno, které půjde do prodeje zhruba po dvou letech. To bude kombinace odrůd Rulandské bílé, Chardonnay a Ryzlink rýnský.

Liščí nebo ořechová

Ochutnali jsme široký průřez z toho, co aktuálně Jindřich Kadrnka nabízí, napočítal jsem 16 vzorků. Věnovali jsme se samozřejmě Ryzlinku vlašskému. Hned ze začátku degustace šel i Ryzlink vlašský 2019 z Liščího vrchu, který je lahvovaný pod značkou spolku Dunajovské kopce. Otevřený spolek vinařů z Březí a Dolních Dunajovic, kteří spolu podobně jako vinaři VOC spolupracují a snaží se prezentovat typické víno svého regionu. V tomto případě pouze Ryzlinky vlašské, které můžete mimo jiné ochutnat v novém mikulovském baru Korek, který spolek  provozuje.

Mimochodem i zde se objevuje jméno Josefa Peřiny, na jehož odkaz chce 15ka vinařů navazovat. Každopádně víno, které prostřednictvím spolku prezentuje Jindřich Kadrnka je plnější, komplexní a zároveň příjemně svěží. Část hroznů byla sklizena s botrytidou, jedna třetina vína prošla akátovým sudem. Jemné tóny dřeva v chuti doplňují citrusové ovoce, grep a tóny lučních bylin. Oceňuji i krásnou a originální etiketu, prezentace se spolku opravdu povedla!

Ryzlink vlašský 2019 Liščí vrch lahvovaný pod značkou Kadrnka je trochu jiné víno. Víno je s minimem zbytkového cukru, hodně svěží, s vyšší kyselinou, skvělé fresh letní pití. Minerální dochuť. Z trati Ořechová hora jsme ochutnali hned tři verze vlašáku, „klasiku“, víno ze starých keřů, které dosahují až 50 let, a také o rok starší 2018ku Barrel, zrající 12 měsíců v akátových sudech. Nejvíce se mi líbilo první víno. Oproti Liščímu vrchu má Ořechová hora 2019 ve vůni ještě více peckového ovoce, je výrazně bylinková. V chuti intenzivně ovocné víno, s tóny broskve, grepu, opět s výraznou mineralitou a krásně nabroušenou kyselinou. Plnější a příjemně pitelné víno, ukázkový vlašák.

Z Ryzlinků rýnských se mi nejvíce líbilo víno ročníku 2018 z trati Liščí vrch. Tóny citrusů, žlutých jablek, limetka. Víno zrající rok v akátových sudech, vyváženě, svěží a krásně odrůdové. Ořechová hora 2019 nabízí mimořádnou koncentraci ovocných tónů, s čistou meruňkou, líbivější víno, to se musí prodávat samo. Ryzlink rýnský 2018 měl pro mne trochu atypickou exotickou vůni, v chuti dobrá koncentrace, podpořená jemným zbytkovým cukrem. Kandované ovoce, citrusy a jemně medový tón.

Z dalších vín bych ještě vypíchnul Rulandské bílé 2019 z Liščího vrchu, s tóny bílých peckovin, heřmánku, voňavé a svůdné pití. Zaujalo mne více než Chardonnay ze stejného ročníku a stejné trati. Fanoušci Pálavy si u Jindřicha Kadrnky také přijdou na své. Osobně dávám přednost suché verzi 2019 z vinice Za Turoldem, oproti o něco sladšímu vínu z Ořechové hory. Merlot 2018 ve vůni kombinoval červené i tmavé peckoviny, konkrétně maliny, tmavé třešně nebo borůvky, v chuti středně plné víno, uhlazené, s kombinací ovocných a sladce kořenitých tónů. Suché, přímočaré, dobře pitelné červené.

Jindřich Kadrnka je opravdu kometa posledních let, která sbírá ocenění a svá vína každoročně bez obtíží umístí na trh. Některá vína, z ochutnaných vzorků nemá již vinař k prodeji a jsou k dispozici jen u jeho distributorů. Stačí kouknout na stránky vinařství. Osobně mi z portfolia nejvíce chutnala sušší vína, i když věřím, že u zákazníků to možná vyhrávají jiné položky. Jsem zvědav na novinky, jako bubiny nebo bílé víno z vajíček a to, kam se bude produkce tohoto energického a živelného vinaře dále ubírat… Třeba ještě trochu více do sucha:) Každopádně pokud si vybavím svou poslední návštěvu v roce 2015, tak od té doby se Jindřich Kadrnka se svým rodinným vinařstvím posunul o slušný parník.

Morava

Okomentovat:

*

Loading...