Petra Brédová: Cesta z města aneb z Ambiente do Bořetic

Březen, 29.03.2016 08:24

Jméno začínající vinařky Petry Brédové jsem nedávno zaznamenal na stránkách moravských Autentistů. Je tam uvedena jako čekatelka členství tohoto spolku. Troufale jsem ji kontaktoval a požádal o trochu času a zodpovězení několika otázek. V rozhovoru se dozvíte mimo jiné to, jaká je cesta z hlavního města až do vinohradů v Bořeticích.

IMG_31886925360932

Od roku 2015 obdělává Petra Brédová 0,5 hektaru vinohradů s 2300 keři v katastrech obcí Modrých Hor – Bořetice a Velké Pavlovice. Stáří keřů přesahuje 40 let. „Vždy mě oslovovala myšlenka návratu ke kořenům. Měla jsem možnost delší dobu pracovat s tímto typem vín jako sommelierka. Na cestě k vlastnímu vínu mě také oslovil přístup některých zdejších vinařů,“ popisuje vznik myšlenky založení mikrovinařství začínající vinařka. Bílá nebo červená? Petra Brédová si frčí na oranžové. „Zajímá mne technologie vín kvašených na slupkách. Zpravidla nevytvářím vína růžová ani bílá,“ vysvětluje Petra Brédová. Více již v dnešním rozhovoru.

Jaká byla Vaše cesta k vínu a k provozování vinařství ?

K vínu jsem se dostala přes gastronomii, chtěla jsem se vydat nějakým specifičtějším směrem. Prošla jsem sommelierským kurzem na střední odborné škole vinařsko-ovocnářské v Modré a pak mě kroky vedly přímo do Prahy, kde jsem se postupně uplatnila v síti restaurací Ambiente. Měla jsem možnost pracovat s tuzemskými víny a myšlenkou Bio vín. Cesta do Bořetic byla souhra náhod, i když na náhody nevěřím. Netrvalo dlouho a stát se vinařem byla jasná volba, zároveň velké odhodlání nebo sen, na kterém jsem začala tvrdě pracovat.

Vzpomenete si ještě jaké bylo první Vámi vyrobené víno ?

Tomu se musím hodně smát, vzniklo ve sklepě na řepu. Kyselina jablečná byla odbourána držením demižonu vína u postele po celou zimu, stáčelo se pak z televizního stolku. Hrozny byly z Bílovic, za což děkuji Robertovi Osičkovi, v té době jsem ještě neměla vinohrady. Pro doplnění je to Frankovka z ročníku 2014, lidem se hodně líbí, ten příběh jejího vzniku je silný:).

Jak byste popsala terroir Vašich vinic?

Tady slovo terroir znamená dívat se z vinohradu na Bořetický kostel:).

Která viniční trať je Vaším největším pokladem? Které odrůdy zde pěstujete?

Nerozlišuji. Mám vinohrady tři, každý je specifický něčím jiným. Stáří keřů přesahuje 40 let. Odrůdová skladba je autochtonní: Veltlínské zelené, Ryzlink vlašský, Neuburg, Frankovka, Vavřinec, Modrý Portugal. Vejde se tam i Ryzlink rýnsky, André, Muller Thurgau, Muškát moravský, pár hlav Isabelly.

Jaké postupy dodržujete ve vinicích?

Postupy jsou ekologické, nepoužívam herbicidy, vinice jsou zcela zatravněny. Používám postřiky schválené pro ekologickou produkci, do budoucna se budu snažit i o certifikaci.

Můžete popsat proces výroby vín ve Vašem vinařství?

Z přesvědčení dělám víno přírodní, základem je samozřejmě zdravá surovina. Šlapu hrozny nohama a ty pak kvasí i s celým podílem třapin. Po vylisování a odkalení zrají mladá vína na jemných kalech do jara. Kvasnice jsou matkou vína odrážejí místní terroir a víno dělají živým, obsahují dusíkaté látky, které chrání víno proti oxidaci. Žádné selektované kvasinky nedodávám, až každý vinař zjistí, že nejsou potřeba, budeme pít víc jedinečných vín.

2016-02-15_11.19.38

Která odrůda je vlajkovou lodí Vašeho vinařství a proč?

Jsou to bílé odrůdy pro výrobu oranžových vín. Největší zastoupení má Veltlínské zelené a Ryzlink vlašský, zajímavá je i směska s Tramínem.

Čeští a moravští vinaři s oblibou používají označení rodinné vinařství. Jak se Vaše práce promíta do Vašeho rodinného života?

Když se mne někdo ptá, kolik hodin denně pracuji, nemám na to odpověď. Vinařina není na směny, je to život. Když se nepracuje fyzicky, tak se pořád nad vínem přemýšlí a to pokladám také za práci.

Jaký byl nejkritičtější moment Vaší vinařské kariéry? Říkala jste si někdy, že s vinařením skončíte?

No to jsem si nikdy neřekla. Jsem beran. Hodně náročný psychicky i fyzicky byl moment, kdy jsem před vinobraním skončila v nemocnici. Není nic příjemného mít v září dvacet stehů v břiše. Měla jsem ale jedinej plán – udělat vinobraní a nedostat kýlu. Pomohla rodina a děkuji za podporu taky Autentistům. Povedlo se:).

Jaké máte plány? Jak bude vypadat Vaše vinařství za 5 let?

Kvalita vína se rodí ve vinohradě, proto je důležité si laďku nastavit hned na startu. Momentálně obdělávám 0,5 ha vinic, po práci. Příští rok bych chtěla zabojovat o 1,5 ha a zároveň o dotace jako mladý zemědělec, úplně se osamostatnit a pracovat jenom na svém. Těch 1,5 ha dělá cca 7000 hlav, to je můj strop jako malovinaře. Pokud bych založila vinařskou rodinu, tak by se s rodinou určitě rozrůstala i výměra vinic.

Který ročník byl podle Vás v tuzemsku po roce 2000 nejlepší, co se týka kvality vín?

Spíš bych poukázala na 2014 a 2010, to byly hodně špatné roky.

Jaký je podle Vás ročník 2015?

Ročník 2015 hodnotím určitě jako nadprůměrný. Horké léto a málo srážek znamenaly nízký tlak houbových chorob. Do konce července napadlo v průměru asi jenom 60 mm srážek, což hrozilo katastrofou a zavadáním hroznů. Dozrávání zachránilo zhruba 100 mm deště za 3 dny na konci srpna. Ročník 2015 se ve víně odrazil nízkými kyselinami. Ve finále to byl skvělý ročník, vína se profilují dobře.

IMG_20160215_110235

Kde všude jsou Vaše vína k dostání?

Vína ještě nejsou v prodeji. Momentálně pracuji na etiketách. Lahvovat se bude v květnu a červnu.

V jaké vinařské oblasti byste chtěla provozovat vinařství, kdyby to nebylo na Moravě?

Modré Hory mi přirostly k srdci, Velkopavlovickou podoblast bych neměnila za nic.

Jak jsou nastaveny podmínky pro provozování vinařství v České republice? Uvítala byste nějaké změny? Ať už legislativní, institucionální, daňové či jiné?

Zbytečně velká byrokracie pro malovinaře. Současná vládní garnitura podmínky malovinařům ještě komplikuje, například registračními pokladnami.

Co Vás na povolání vinařky nejvíce baví a co byste si naopak odpustila?

Zemědělství beru jako velký adrenalin. Obdělat vinice, uhlídat si počasí, udržet porost během celého hospodářského roku je težká fyzická práce. No čerstvý vzduch a manuální práce, to mne na tom baví asi nejvíc. Nenapadá mne snad jediná věc, která by mne nebavila. Akorát sečení trávy z pohodlí traktoru by bylo lepší.

IMG_15701715778190

Jakou láhev máte právě otevřenou v lednici?

Ideální je bydlet nad sklepem, v lednici mám pivo:).

Jakými změnami prošlo tuzemské vinařství za posledních 20 let od revoluce? Co se nejvíc povedlo, kde jsou rezervy ?

Změny jsou neskutečně velké. Největší plus vidím v možnosti vinařů se seberealizovat, každý může vyrábět vína podle svých představ, i když samozřejmě musí dodržovat vinařský zákon. Mohu se profilovat na malého vinaře, střední vinařství nebo velkou vinařskou firmu, taky zvolit moderní technologii nebo třeba cestu tradiční. Zákazník si má z čeho vybírat.

Mění se v posledních letech tuzemští konzumenti vína, případne jejich preference?

Mnoho konzumentů upřednostňuje vína s primární aromatikou. To je pro mne mainstream. Za posledních pár let si všímám ale i poptávky po vínech tradičních, které jsou v jiné cenové kategorii. Pro tento typ vín je třeba pořád dělat osvětu.

Která odrůda je Vaše nejoblíbenejší? Proč?

Vavřinec, ten je na práci za trest, ale vína z něho jsou skvělá.

Máte nějakou oblíbenou restauraci nebo vinný bar?

Síť restaurací Ambiente v Praze, vinných barů je víc, ale nejoblíbenější určitě Villa Cassa v Košicích.

Doporučila byste nějakou knihu o víne?

Vinařský obzor, Technologie výroby vína malovinařů a zelenou bibli – Pěstování révy vinné.

Co děláte ve volném čase, když zrovna nejste ve vinici nebo ve sklepě?

Jsem na úřadech, na pivu nebo spím.

Svět vína je především mužský svět. Která dáma je podle vás největší osobností tuzemského světa vína?

Z tuzemského světa vína znám jenom manželky vinařů.

Jaký je váš postoj k tuzemským a mezinárodním soutěžím vín? Má smysl na lahve lepit medaile a ocenění?

Medaile nepokládám za ukazatel kvality.

Lze objektivně srovnávat vína na bodové škále? Např. 0 až 100?

Jako sommelieři jsme řešili, co je objektivní a subjektivní hodnocení. Myslím si, že pokud hodnotitel ovládá základní senzoriku, charakteristiku odrůd, ví jako se odrazí ve víně nemoc nebo vada a rozumí technologii výroby, pak může hodnotit víno objektivně.

Jaké víno by jste doporučila pro první setkání s budoucí tchýní?

Tramín červený, výběr z hroznů.

Který francouzský region máte nejraději a proč?

Alsasko. Chladnější klima tam svědčí bílým vínům, stejně jako u nás na Moravě.

Čtete tuzemské či zahraniční blogy o vínech?

Čtu, je toho plný Facebook. Teď se těším na Víno jak chceš, od Dragana Bogdanoviče.

Lze popsat Vaše vinařství jednou větou?

Kde je vůle, tam je cesta.

1 komentář:

svoboda

30. March 2016 08:48

Šikovná děvčica,jen tak dál

Okomentovat:

*

Loading...