Petr Mokruša: Nabídku vín rozšíříme o Solaris a Veltlínské zelené

Červen, 5.06.2017 07:50

Vinařství Mokruša je malé rodinné vinařství, které sídlí v obci Mutěnice. První rozhovor s Petrem Mokrušou jsem tu na blogu publikoval už před skoro pěti lety! Od té doby hodně vody uplynulo, hodně hroznů bylo sklizeno. Někteří z vás možná ještě tehdy ani nebyli na světě… Nejvyšší čas se zase podívat, jak to aktuálně v Mutěnicích koulí a co se chystá nového.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Jaký byl pro Vaše vinařství ročník 2016?

Z pohledu množství sklizně patřil ročník 2016 díky jarním mrazíkům k těm podprůměrným, ale kvalita hroznů, které „přežily“, byla vynikající. Na keřích zůstalo od dvou do šesti hroznů, které réva dokázala dokonale vyživit, hrozny byly naprosto zdravé, výrazně vybarvené a vyzrálé. Spíše byl problém hrozny sklidit v optimální cukernatosti, protože začali velmi rychle přezrávat. Vína ročníku 2016 jsou aromatická, plná s dostatkem kyselin a dobrou harmonií.

Čím se ve vinařství aktuálně zabýváte?

Aktuálně nás plně zaměstnává čerstvě vysazená nová vinice, osazujeme sloupky, nosný drát, kotvy, opatřujeme sazenice chrániči proti okusu a co nevidět bude potřeba provést první okopávku a kultivaci meziřadí. Bohužel se nám také několik sazenic „ztratilo“, a proto jsme museli provést dodatečnou podsadbu.

Co je pro Vás priorita pro letošní potažmo příští rok?

V letošním roce chceme pořídit větší pneumatický lis a nový výkonnější traktor. Nabídku vín hodláme rozšířit o odrůdy Solaris a Veltlínské zelené a připravujeme také další pozemek pro výsadbu na příští rok.

Pokud by k Vašim stávajícím viničním tratím mohla mávnutím kouzelného proutku přibýt jakákoliv další. Která by to byla a proč?

Nepotřebujeme ani tak kouzelný proutek, stačilo by nám kdyby se u nás dokončili Komplexní pozemkové úpravy a k našim stávajícím tratím by přibyla další v trati Vyšicko – Nové. Je to výborná trať, vysoce položená (ani letos ani v loňském roce zde nebyly zaznamenány škody způsobené jarními mrazy), s jihovýchodně orientovaným pozemkem a záhřevnou hlinito – jílovitou půdou s příměsí písku.

A kdybych přece jen ten kouzelný proutek měl, tak by to byla viniční trať  Blanchot  ze Chablis se svým křídovým podložím.

mapa_vinohrady

Kterou část roku nejraději chodíte do vinice a proč?

Nejradši mám jaro a rašící vinice, když se na hnědých tažních objevují zelené výhonky a jsou vidět mladá květenství. Vinice jsou na jaře upravené, okopané, zmulčované, vzorně vyvázané a někdy taky nepomrznuté, to se mi potom líbí.

Měla by se podle Vás tuzemská produkce vydat cestou větší odrůdové specializace? Po vzoru jiných zemí primárně vsadit na některou či některé odrůdy?

Mít ve sklepě 20 až 30 odrůd je takový moravský folklor. Odrůdovou specializací je v podstatě zakládání sdružení VOC, která na základě místních podmínek a zkušeností určují odrůdy, které jsou v dané oblasti charakteristické a reprezentují region.

Novým výsadbám v tuzemsku v posledních letech vévodí odrůdy Pálava, Veltlínské zelené a Rulandské šedé. Které to podle Vás budou za 10 let?

Doufám, že vývoj ve spotřebě vína bude směřovat k suchým vínům a sázet se budou klasiky jako jsou všechny Pinoty, Ryzlink rýnský a Sauvignon.

Jak hodnotíte dosavadní fungování VOC a jak vidíte jejich budoucnost?

Moc se mi líbí a je vidět VOC Znojmo, nikdy se mi nestalo, že by víno označené jejich nálepkou nebylo dobré, mají výborný marketing a vína na vysoké úrovni.

unnamed

Vína kterého tuzemského vinařství máte rád a proč?

Mám více favoritů, mezi mé oblíbené moravské vinaře patří Milan Sůkal, Libor Veverka, Ota Ševčík, Petr Kočařík nebo Vinařství Trávník. Jsou to všechno menší vinařství, vinaře znám osobně a vím, že za jejich víny se skrývá spousta poctivé práce.

Jakou radu byste na základě svých zkušeností dal začínajícímu vinaři?

Asi bych mu doporučil, aby nejdříve vyrazil do vinařského světa a sbíral zkušenosti ve známých vinařských regionech.

Kterou otázku nejčastěji dostáváte na degustacích?

Nejčastěji dostávám otázku, které z našich vín mám nejraději. Odpovídám, že všechna, protože je opravdu mám rád všechna, ale při dalším naléhání specifikuji, že odrůdou, která mě nejvíce baví a stále mě nepřestává překvapovat je Sauvignon.

Jakou knihu máte právě rozečtenu?

Vzhledem k tomu, že se snažím zapracovat na mé chabé angličtině, tak je to momentálně The Golden Egg od Donny Leon.

Která láhev vína Vám za poslední týden udělala největší radost?

Minulý víkend jsme navštívili a důkladně prochutnali stávající kolekci salonu vín ČR a nejvíce mne zaujal Ryzlink vlašský 2015 od Davinusu.

Ze své aktuální nabídky bych rád doporučil:

Rulandské šedé 2016

Víno s charakteristickou šedavou až lehce narůžovělou barvou. Vůně je hlubší, kultivovaná, převažují sušené ovocné křížaly, zralý pomeranč a hruškový kompot. Chuť vína naznačuje, že se jedná o víno s vysoce vyzrálých hroznů, je plná, šťavnatá s delším závěrem a pikantní kyselinou.

Sauvignon 2016

Víno se svítivě zelenkavou barvou. Vůně je mladistvá s převažujícími tóny zelené broskve, citronové trávy a žlutého melounu. Chuť je přímá, šťavnatá, angreštová s dotekem kopřivy a černého rybízu, vše podtrženo křupavou kyselinou.

IMG_20161009_134914[1]

Okomentovat:

*

Loading...