Drtivá většina návštěvníků Lednice si nenechá ujít návštěvu místního skvostného areálu zapsaného na seznam dědictví UNESCO. Gastroturisté zase pravděpodobně zamíří díky Zdeňkovi Pohlreichovi a Ano šéfe! na gáblík do restaurace U Tlustých. Kam ale v Lednici za vínem a do vinohradu? Vyzkoušet můžete například vinařství Petra Cibulky, které si představíme v dnešním díle seriálu Rozhovor s přívlastkem.
Původem „Severomoravák“ a Pražák Petr Cibulka k vínu pořádně přičichnul až v Lednici, kam se v roce 1996 přestěhoval. V jeho případě tedy neplatí klasická story o tradici předávané po x generací z otce na syna…Nejprve začal Petr Cibulka v Lednici provozovat hotel a díky němu se i brzy dostal do kontaktu s vinaři a jejich víny. Postupně tak získával hodnotné informace o výrobě vína a pěstování révy. Když se po nějaké době rozhodl věnovat produkci vlastních vín, logicky přidal listování v odborné literatuře a také studium na Mendelově univerzitě v Brně.
Malé vinařství Víno Cibulka bylo založeno v roce 2006 a aktuálně obhospodařuje nějakých 10 hektarů vinic. V prvních letech provozunechal Petr Cibulka vlastní surovinu zpracovávat u zkušenějších kolegů, postupně však dokoupil kompletní technologii a vybavení a dnes je tak výroba plně v jeho režii. Co se týká odrůd, má vysazen Hibernal, Ryzlink rýnský, Solaris, Sylvánské zelené, Sylvánské červené, Pálavu, Chardonnay, Cabernet Savignon nebo Laurot. Ročně vinařství vyprodukuje zhruba 10 000 – 12 000 litrů vína.
Jaká byla Vaše cesta k vínu a k provozování vinařství?
Trnitá. Jako rodilý Opavák, po 17 letech života v Praze a po 12 letech provozování hotelu v Lednici jsem se do toho pustil. Jsem samouk, který měl štěstí na rádce. Byli jimi Vlastík Peřina, Franta Mádl, Miloš Michlovský a pak na fakultě v Lednici mí učitelé a spolužáci.
Vzpomenete si ještě, jaké bylo první Vámi vyrobené víno?
Víno jsem zpočátku vyráběl pomocí Franty Mádla a skutečně první mnou vyrobené víno byl asi Hibernal. Prodal jsem ho za čtyři měsíce.
Jak byste popsal terroir Vašich vinic?
Trať Ve starých v Lednici vytipoval sám Vilém Kraus. Je to bývalá školní trať, je umístěna u Hlohoveckého rybníka a je ideální pro všechny odrůdy.
Která viniční trať je Vaším největším pokladem? Které odrůdy zde pěstujete?
Prozatím to bude tajné, mám nové akvizice a jsem pověrčivý, takže neřeknu.
Jaké postupy dodržujete ve vinicích?
Celou dobu praktikujeme biodynamické postupy na vinici, stejně jako zdravé vaření v našem hotelu. Je to dáno naším životním postojem k přírodě a k nám co jsme tady.
Můžete popsat proces výroby vín ve Vašem vinařství?
Vybavení vinařství je následující: Wottle, lis s chlazeným pláštěm, intruder na tekuté CO2, odkalovací tanky, kvasící tanky-nerez na bílé, na červené dřevěné kvasné nádoby (buty) a na zrání barikové sudy. Víno zásadně odkaluji do 24 hodin, kvasnice používám selektivní, po rozkvašení chladíme a na dokvášení topíme, první stáčka a pak zrání od 4-12 měsíců. Čiření bentonitem, filtrace a lahvování.
Červené pomelu, prokvasím, vylisuji, odkalím a pak buď odbourám, nebo nechám ležet a ležet. Přes zimu vymrazím a na jaře odbourávám. A pak nechám ležet. Lahvuji bez filtrace.
Která odrůda je vlajkovou lodí Vašeho vinařství a proč?
Asi Hibernal. Protože je pořád vyprodaný a pak Cabernet Sauvignon, ten už také nemáme.
Čeští a moravští vinaři s oblibou používají označení rodinné vinařství. Jak se Vaše práce promítá do Vašeho rodinného života?
Víno bylo u ostatní členů rodiny nejprve tak trochu odmítané dítě. Dnes je ale tento nový člen rodiny tolerován a občas dokonce i protěžován.
Jaký byl nejkritičtější moment Vaší vinařské kariéry? Říkal jste si někdy, že s vinařením skončíte?
Samozřejmě pokaždé, když se něco nepovede, když vám někdo něco ukradne, když je páchána nespravedlnost. Takže asi obden.
Jaké máte plány? Jak bude vypadat Vaše vinařství za 5 let?
Plány mám megalomanské. Okolí mě ale usměrní a tak počítám, že budu mít pár hektarů navíc, vše v úzkých sponech, víno stále vyprodáno a zaplaceno a konečně snad dokončím i opravu našeho zámečku na PORTZ-INSEL. Ten bude jako celek sloužit pro vinařskou veřejnost.
Který ročník byl podle Vás tuzemsku po roce 2000 nejlepší, co se týká kvality vín?
Pro mě všechny. Prodáno a zaplaceno. Obecně se dá ale říci, že mimořádné byly roky 2009, 2011 nebo 2012.
Jaký je podle Vás ročník 2013?
Pikantní kyselinka, pěkná aromatika.
Kde všude jsou Vaše vína k dostání?
Tak na domácí půdě v My hotelu Lednice, občas si někdo něco odveze a asi to prodává.
V jaké vinařské oblasti byste chtěl provozovat vinařství, kdyby to nebylo na Moravě? Proč?
Tokajská oblast. Tamější vína mají fantastická chuť a dlouhověkost hraničící s nesmrtelností.
Jak jsou nastaveny podmínky pro provozování vinařství v České republice? Uvítal byste nějaké změny? Ať už legislativní, institucionální daňové či jiné?
Já pozorně sleduji návrhy vinařského svazu a docela je podporuji. Dle mého názoru, ale jdou změny velmi pomalu. Moravské vinařství má taky co dohánět. Takže změny budou taky na nás na vinařích. My co jsme přišli „z venku“ a nejsme totálně finančně závislí na prodeji vína a nemáme staré návyky, do toho ale jdeme s otevřenou hlavou a Kantovským: Jsem jenom já a nade mnou nebe plné hvězd.
Co Vás na povolání vinaře nejvíce baví a co byste si naopak odpustil?
Nejvíce mne baví ten vinařský svět okolo, ty soutěže, setkávání, degustace. Nemusel bych naopak poslouchat ty babské pomluvy. Občas jsou vinaři jak hašteřivé pavlačové drbny.
Mění se v posledních letech tuzemští konzumenti vína, případně jejich preference?
Vzdělanost zákazníků je na vzestupu, což klade nároky na vzdělání vinařů. Pohádky už nikdo nechce poslouchat. Preference jsou ale stále stejné. Mít zážitek spojený s vínem.
Máte nějakou oblíbenou restauraci nebo vinný bar?
Nejlepší je moje Grand Moravia Restaurant v My hotelu v Lednici. Obecně v Praze jsou vinné bary velmi špatně zásobeny moravským vínem. Naopak ve Špindlerově mlýně Elán, Hubertus – paráda.
Doporučil byste nějakou knihu o víně?
Vinitorium historicum od Viléma Krause.
Co děláte ve volném čase, když zrovna nejste ve vinici nebo ve sklepě?
Prakticky nemám žádný volný čas.
Svět vína je především mužský svět. Která dáma je podle Vás největší osobností tuzemského světa vína?
Moje manželka, Michaela Cibulková – nejlepší nos, nejkrásnější a nejvíce nekompromisní.
Jaký je Váš postoj k tuzemským a mezinárodním soutěžím vín? Má smysl na láhve lepit medaile a ocenění?
Asi ano, subjektivní hodnocení, pro zákazníka asi jedna z málo možností jak se v moravském vinařství orientovat.
Lze objektivně srovnávat vína na bodové škále? Např. 0 až 100?
Umění možného.
Jaké víno byste doporučil pro první setkání s budoucí tchýní?
Bublinky, etanol se vstřebává rychleji.
Který francouzský vinařský region máte nejraději a proč?
Pro mě je to Provance. Kouzelný kraj umocňuje zážitky s vínem.
Čtete tuzemské či zahraniční blogy o vínech?
Nejčastěji časopis Tong.
Lze popsat Vaše vinařství jednou větou?
Svobodná cesta jedné rodiny ke štěstí.