Nedávno jsem se tu doslova rozplýval nad nazrálým Muškátem moravským od Valihracha, dnes něco málo o mladých vínech této aromatické odrůdy. Ve vinotéce se mi nashromáždilo pět vín ročníku 2011, tudíž jsem se jal jejich otevření a postupného ochutnání. Tato odrůda je tak nějak mojí srdcovou záležitostí, mám sní spojené prazážitky svínem, takže se kní čas od času vracím. Tady je něco málo poznámek ke každému znedávných vín.
Muškátu moravském 2011
od vinařství Šamšula (pozdní sběr, alkohol 12 %, C: 5,6 g/l, K: 5,9 g/l), protože co čert nechtěl, víno mělo korek. Škoda o to větší, že jsem byl na víno celkem zvědav. Ročník 2011 je prvním, kdy se Muškát objevuje vportfoliu vinařství, a já chtěl vědět, jak si povede vporovnání sostatními vzorky. Co se týká zbylých vín, tak tři znich byla vkategorii suchá, jedno polosuché. Body tu na blogu vínům nepřiděluji, ale alespoň vína vpříspěvku seřadím podle toho, jak mne oslovila či neoslovila. Přičemž to „relativně“ nejzajímavější samozřejmě najdete až na konci článku. Polosuchý
Muškát moravský 2011
od vinařství Sedlák, kabinetní, byl jediným vzorkem, u kterého by mi bývala stačila jen sklenička místo lahve. Barva vína světle žlutá, aroma působí na Muškát hodně zakřiknutě, sovocnými tóny. Vchuti to víno bohužel nedohání, je primárně sladké, medové, vpozadí se objevuje jemná odrůdová stopa. Bohužel vyšší zbytkový cukr (11,3 g/l, K: 5 g/l) vínu příliš nesedí, obecně si výrazná aromatika Muškátů zaslouží spíše šťavnatost a říznost vchuti. Asi nejméně odrůdové víno zcelé skupinky, ve slepé degustaci bych snad Muškát ani nehádal.O třídu povedenější byl
Muškát moravský 2011
, moravské zemské víno, od vinařství Krásná hora. Víno vkategorii suché (K:6,4 g/l, C: 0,8 g/l) s11,5 % alkoholu je ukryto vlahvi burgundského typu se šroubovacím uzávěrem. Včetně pěkné a jednoduché etikety tohle balení celé kompozičně ladí, korek by mi kněmu snad ani neseděl. Barva vína je slaboučká, odstínu bílého zlata. Aroma lehce šimrá vnose, žádná exploze se nekoná, prostě decentní muškátovost. Vchuti má víno slušný nástup, objevují se citrusy, výrazná kyselinka, ale pak se poměrně rychle ztrácí. Hodně suchý minimalistický Muškát, který se pije vlastně jen tak mezi řečí. Víno na čundr, do přírody ke grillu.Muškáty ze
Sonberku
si kupuji již několik let a nutno dodat, že si drží vcelku konstantní „ksicht“, nebo chcete li charakter. Pokud jste si vminulosti toto víno oblíbili, je koupě ročníku 2011 sázka na jistotu. Já si dvě lahve Muškátu moravského 2011 vpozdním sběru nedávno osobně vyzvedl ve vinařství u Popic. Víno je jiskrné sytější barvy žlutého melounu. Aroma výrazné, jak se na Muškát sluší a připomíná rozkvetlý sad. Chuť je plnější, vústech se víno drží poměrně dlouho. Fortelně odvedený kousek. Pokud bych měl přeci jen něco vytknout, tak snad na můj vkus až příliš vyumělkovanou chuť, ze které mám pocit, že se víno chce zalíbit za každou cenu. Jako těsného vítěze muškátové sestavy bych označil
Muškát moravský 2011
od Oty Ševčíka (12,5 %). Vprvní řadě se mi velmi zamlouvá minimalistické provedení etikety se stylovým písmem vkombinaci shnědou burgundskou lahví (uzavřeno korkem). Na zadní straně se pak o víně dozvíte například to, že bylo vyrobeno bez selektivních kvasinek a jiných přídavných látek, víno je nefiltrováno, nečiřeno, ale obsahuje SO2. Barva vína je intenzivnější, až světle slámová. Celkem výrazné aroma, kořenité, objevují se hrozny. Vchuti víno působí celkem jednoduše, ale jednolitě, jemně až smetanově. Jednotlivé složky hrají, jak mají, víno celkově působí přirozeně. Akurátní víno, které nepřehrává.