Parádní Beaujolais a Bordeaux

Září, 6.09.2013 08:10

Podle některých zpráv, které se vposlední době objevují ohledně rozmarů počasí ve Francii, to vypadá, že pro hodně vinařů bude rok 2013 prostě katastrofa. Bouřky a kroupy postihly třeba Champagne, Burgundsko, ale nevyhnuly se ani Beaujolais a Bordeaux. A právě do posledně zmíněných oblastí se dnes imaginárně podíváme. Mám pro vás tip na dvě stále ještě mladá, ale špičková červená vína, konkrétně z Moulin à Vent a Haut – Médoc.

O Beaujolais se vposledních letech mluví i vjiném spojení než smladými víny prodávanými pod značkou „Nouveau“. Region, který je tak trochu prokletý marketingovým úspěchem ovocných „šťáviček“, vylepšuje svou pověst zástupem vinařů, jejichž prioritou je kvalita namísto rychlých zisků. Na pomoc místním vinařům přispěchala i příroda. Když pomineme loňský rok, kdy region přišel o velký kus úrody, tak ročníky 2009 až 2011 jsou obecně hodnoceny jako velmi dobré nebo spíše výtečné.Jestli vdobách největší slávy tvořila mladá vína více než 60 % veškeré produkce Beaujolais, dnes je to již „jen“ třetina. Beaujolais se ještě úplně nevzpamatovalo zdlouhého flámu na vlně Nouveau, ale jeho „serióznější“ budoucnost dle rostoucích prodejů vzahraničí (např. USA) nevypadá úplně špatně. Zajímavá Beaujolais lze samozřejmě pořídit i u nás, dokladem tohoto tvrzení budiž následující víno.

Moulin à Vent 2011, Vieilles Vignes, Thibault Liger-Belair , 13 %

Barva nižší intenzity, světlejší rubínová. Aroma příjemné, spíše decentní, objevuje se pěkná kombinace višně, dalšího červeného ovoce, zemitosti, špetka pepře. Na jazyku šťavnaté, expresivní, lehce kořenité. Víno nezapře svůj mladistvý charakter, na jazyku trochu hrubší, sostrou kyselinou. I tak mne bavilo moc a pilo se dobře. Vsouvislosti svíny zodrůdy Gamay se hovoří o potenciálu tři až sedm let, vpřípadě vín z nejlepších poloh i delším. Tohle víno je určitě stále na začátku své cesty.No teď hop do Bordeaux. Ochutnal jsem jedno fantastické Cru Bourgeois ročníku 2010, který je pasován na extratřídu. Známý Robert Parker ho označil za mimořádný, dokonce prý spolu s2009 a 2005 za nejlepší, co kdy ochutnal. Velmi teplé a suché počasí vprůběhu téměř celého vegetačního období vinařům nadělilo vína sdobrou strukturou, se silnými taniny a vyšším alkoholem. Navíc ne tak aromaticky expresivní jako 2009. Zazářila i apelace Haut – Médoc, která nabízí poměrně pestrou škálu stylů vrámci levého břehu. Vinařství Château Sénéjac zde patří vkategorii Cru Bourgeois knejvyhlášenějším, vinice má údajně vysázeny poblíž ještě vyhlášenějšího Château Margaux. Má vysazeno 39 hektarů vinic, znichž 47 % tvoří Cabernet Sauvignon, 37 % Merlot, 11 % Cabernet Franc a 4 % Petit Verdot. Stáří révy dosahuje v průměru 35 let. Vinařství hospodaří biodynamicky (!) a produkci má tuším od ročníku 2008 na starost Alfred Tesseron a jeho tým z Château Pontet-Canet.

Château Sénéjac 2010, Cru – Bourgeois, Haut – Médoc, 13,5 % Víno se prezentuje tmavší sytější barvou a intenzivním aroma. V nose doslova exploduje hromada černého bobulového ovoce, objevuje se černý rybíz, ostružiny. Nádherná a čistá vůně, která postupně přechází do pepřových tónů nebo čokolády. Mnohovrstevnaté a zajímavé aroma. Na jazyku je víno mohutnější, koncentrované. Působí v ústech lehce nasládle, vláčně, má zakulacené taniny, je elegantní, dlouhé. Opět košík černého bobulového ovoce, nejen kuřáky potěší trocha tabáku. Potěšilo hodně, takovéhle Bordeaux můžu. Kdybych tu rozdával body, jako že to nedělám, tak tohle víno se s přehledem přehoupne přes hranici 90 bodů.

Okomentovat:

*

Loading...