Pálava & Muškát moravský 2011, Vajbar

Listopad, 9.11.2012 08:43

Jaké víno otevřít po téměř dvoutýdenní abstinenci zapříčiněné nemocí? Vytáhnout z vinotéky sváteční lahev pro zvláštní příležitost nebo oslabený organismus zavíňovat jednodušším vínem? Má volba nakonec padla na lahev, kterou mi před pár dny v jednom krámku doporučili jako žhavou novinku. Bronislav Vajbar spojil svou klíčovou odrůdu Pálava s Muškátem moravským a v rámci ročníku 2011 poprvé vytvořil aromatické cuvée.Vinařství Vajbar najdete ve vinařské obci Rakvice, která je součástí velkopavlovické vinařské podoblasti. Firma byla založena v roce 1994 a svou produkcí patří ke středně velkým vinařstvím. Bronislav Vajbar disponuje 20 hektary vinic, na kterých pěstuje širokou škálu odrůd. Dle vinaře pak mezi nejoblíbenější z nich patří Veltlínské zelené a Pálava z bílých, Cabernet Moravia a Frankovka v červených. Vinice jsou obhospodařovány v ekologicky přijatelném systému integrované produkce. Vína vinařství Vajbar jsou k dostání v řadě případů za „lidové“ ceny do 150 Kč. Tedy kategorii, ve které jsou k dostání všelijaké templářské Bio přilby, výlisky z moravských herbářů či pokřivení šeneti. Na rozdíl od výše jmenovaných, vína vinařství Vajbar si čas od času otevřu. Mám toho „kluka vykutáleného“ nějak v oblibě, aniž bychom se kdy v životě osobně setkali…Pozitivní zkušenosti mám zejména s některými bílými víny (MM, MT, VZ) a také rosé, která dokáže Bronislav Vajbar často vyladit do kategorie krásně svěží ovocná letní vína.Proč se rozhodl vinař spojit svou klíčovou odrůdu do cuvée s Muškátem neznám a neznámou je pro mě i poměr obou odrůd ve výsledné směsi. Shodou okolností jsem však letos v rámci jedné degustace ochutnal jak Muškát moravský 2011, tak Pálavu 2011 z produkce této firmy. Muškát nabídl typické a výrazně koncentrované odrůdové aroma, v chuti na mne však působil malinko neuspořádaným a rozháraným dojmem. Pálava 2011, ve výběru z hroznů, příjemně voněla po tropickém ovoci, v chuti však výrazně sladká. Dámské pití. Co tedy přineslo spojení dvou výrazných odrůd? Barva vína je nižší intenzity, lehce nazlátlá. Takhle nějak asi může vypadat zamlžený východ slunce v Rakvicích. Nevím, zatím mne nikdo k rannímu sezení v rakvických vinicích nevyzval…Vzhledem k tomu, že se tu mísí dvě výrazné odrůdy, odpovídá tomu i silná aromatika tohoto cuvée. Spíše dominuje Muškát s typickou odrůdovou vůní, doprovázenou lehkou kořenitostí a lipovým květem. V chuti naopak nastupuje spíše Pálava, téměř okamžitě se objevují hutnější tóny růže, sladkých bonbónů bonpari, až v druhé polovině vykukují svěžejší tóny citrusu. Víno je ve svém projevu středně dlouhé, celkově působí poměrně výrazně nasládlým dojmem. Ač v kategorii polosuché, ocení ho spíše příznivci sladších vinných moků.Celkově na mne víno působilo poměrně divoce, přiznám se, že výrazné zalíbení jsem v něm nenašel. Nějak se to v ústech všechno mele, objevuje se lehká hořčinka. Směska rozhodně nezklame skalní fanoušky vín tohoto vinařství či fanatické pijáky výraznějších nasládlých voňavek. Pokud máte alespoň trochu napitého Vajbara, jednoznačně v tomto víně poznáte jeho rukopis. Pokud ne, možná začněte s něčím jiným. Já příště spíše sáhnu po zdařilém Müller Thurgau 2011 nebo Cabernet Moravia rosé 2011.Factbox:Výrobce:Vinařství VajbarOblast: Morava, Velkopavlovická oblast, RakviceTrať: TrkmanskoPřívlastek: pozdní sběrAlkohol: 13 %Zbytkový cukr: polosuché víno Orientační cena: 150 KčHodnocení: 81 korků (v rámci klasické 100 bodové škály)

Okomentovat:

*

Loading...