Ochutnávka burgundských vín Leroy

Říjen, 1.10.2012 08:00

Minulý týden vúterý si společnost AD VIVUM pozvala do svého „showroomu“ vinné bloggery a další nadšence na slepou degustaci vín od první dámy burgundského vinařství Lalou Bize-Leroy. Režie večera a příjemného povídání se ujal jednatel společnosti pan Vladimír Buřič. Během dvou hodin jsme ochutnali šest povedených vzorků, zejména některá bílá vína mne posadila do kolen.

Burgundsko patří kmým nejoblíbenějším regionům, nejen vrámci Francie. Když se tedy zhruba před měsícem ozval Jan Čeřovský zJižního svahu, že dává dohromady seznam bloggerů pro plánovanou ochutnávku vín Leroy, nebylo co řešit a všemi deseti jsem se hlásil. Příležitost ochutnat vína od Lalou Bize-Leroy, která určitě patří ktomu nejlepšímu vrámci Burgundska, jsem si nemohl nechat ujít. Očekávání byla veliká, a i přes to jsem zochutnávky neodcházel zklamán, ba naopak. Domů jsem odcházel súsměvem na tváři a dobrým pocitem zvyvedeného večera. Ještě než se pokusím popsat dojmy z „nepopsatelných“ vín, tak něco málo kvinařstvím a osobě madam Lalou Bize-Leroy. Charismatická a prý stále neskutečně energická vinařka Lalou Bize-Leroy (1932) vletošním roce slaví úctyhodné životní jubileum. Ve světe vína se pohybuje zhruba od roku 1955, kdy převzala négociantský business svého otce Henriho Leroy. Od roku 1974 pak spoluvedla slavné burgundské vinařství Domaine de la Romanée-Conti, které její rodina částečně vlastnila. Ačkoliv se za jejího působení vinařství vyšvihlo mezi nejvyhledávanější značky světa, po sérii neshod musela v roce 1992 vinařství opustit. Vté době již sdostatkem zkušeností a jasnou představou o vínech, která by chtěla produkovat, Lalou BIZE-LEROY začala rozvíjela vlastní projekt. Vroce 1988 za pomoci investorů koupila Domaine Noëllat ve Vosne-Romanée a přejmenovala ho na vinařství Domaine Leroy. Postupem času přidávala další vinice a své království rozšířila do aktuální podoby, kdy kpůvodnímu Domaine Leroy přibyly další dvě vinařství, a sice Maison Leroy a Domaine d´Auvenay. Od počátku se přitom Lalou Bize-Leroy rozhodla ve svých vinicích aplikovat biodynamické způsoby pěstování révy. O smysluplnosti těchto postupů se přesvědčila během návštěvy vinaře Nicolase Jolyho. Ačkoliv se na konci 80. let jednalo o poměrně průkopnický krok, který jí okolí spíše nedoporučovalo, tak si stála Lalou Bize za svým a historie jí dala za pravdu. Výsledky se dostavily zhruba po šesti letech a jak sama uvedla, ve vínech ročníku 1994 se již projevily pozitiva spojená sbiodynamickými postupy. My jsme si srovnání dopadů biodynamiky minulý týden udělat nemohli, nejstarší víno, které jsme vrámci degustace AD VIVUM ochutnali, bylo bílé Bourgogne 1998. Nutno dodat, geniální dílko. Ale pojďme si vína projít hezky popořádku.Všechna vína byla rozlévána ze zakrytých lahví a naším úkolem bylo odhadnout, o co konkrétně se ve skleničce jedná. Až na první vzorek, který celkem přesně identifikoval J.Č., jsme spíše tápali. Naštěstí se na nás za to pan Buřič nezlobil a identitu všech vzorků postupně odhaloval sámJ. První a jediné víno, které na etiketě nemělo uvedeno slovo Leroy, bylo

Chablis 2011 AOC

od Domaine Christian Moreau Père et Fils. Rod Moreau v Chablis vína vyrábí již přes dvě stě let. Pan Christian Moreau vína pod vlastním jménem a zvlastních hroznů produkuje od roku 2002. Dnes vinařství vlastní 12 hektarů vinic z nichž velká část v polohách Grand Cru: Vaudesir, Valmur, Blanchot, Les Clos a raritou je rodinný monopol Clos des Hospices v Grand Cru Les Clos. Mladé AOC Chablis zlatavé barvy mne nadchlo. Svůdné aroma bílých květů, citrusů zaplnilo celou skleničku, postupem času se pěkně rozvíjelo. Vústech následovala mohutná exploze kadence atomového hřibu. Víno je mladé, se šťavnatou kyselinkou, ale již nyní kromě citrusů a kandovaného ovoce nabízí typickou mineralitu. Hotové víno, které si lze vychutnat okamžitě, hned, teď, bez otálení, ale bez obav lze také uložit do archivu. Jako druhé víno následovalo

Bourgogne Grand Ordinaire 2004, AOC, od Domaine Leroy

. Název apelace odkazuje na „obyčejnost“ vín zde produkovaných, primárně zodrůdy Pinot Noir, Gamay či Cesar, které mohou být doplněny až z15 % bílými odrůdami Chardonnay, Pinot Blanc nebo Pinot Gris. Každopádně námi ochutnané víno bylo zodrůdy Pinot Noir, ve skleničce se prezentovalo pinotovou barvou poměrně slušné intenzity, s cihlovým okrajem. Ve vůni si toho každý najde hodně. Plný košík lesního ovoce, miska višní včokoládě a nevím, co ještě. Chuť na mne byla trošku divočina, příliš štiplavé, se surovou tříslovinou. Zcelé degustace mne toto víno oslovilo asi nejméně, takže se u něj více již nebudu zdržovat. Druhé červené bylo o poznání svůdnější pití. Konkrétně

Chassagne Montrachet 2002 zMaison Leroy,

víno shutnějším aroma, ke kterému jsem si poznamenal ostružiny, tmavé ovoce a dřevo. Postupem času se objevují čokoládové tóny. Opět spousta aromatických vjemů, vnose se to honí, až ztoho jde hlava kolem. Tohle nemůže začít nudit, ani když člověk vypije dvě lahve za večer. Vchuti to tentokrát pěkně ladí, víno je ohromně bohaté, svelkým nástupem a neskutečně dlouhým koncem. Nádherně vyladěná symfonie, po jejímž poslechu se publikum bude zaručeně dožadovat přídavku. Tu a tam se objeví sólo pro višeň, nebo lehce kořenitý nástup. Kulturní zážitek se vším všudy.Absolutní extáze se u mne objevila hned u prvního bílého vzorku, a sice základního

Bourgogne 1998 zMaison Leroy.

Víno výrazné slámové barvy, opulentní nazrálé aroma sušeného sena, med, přezrálé citrusy. Znovu a znovu člověk přivoňuje ke skleničce a téměř vždy se objevuje nějaký bonus. Že by skořice? Na jazyku fantastické, až mi skoro vyhrkly slzy v očích. Geniální dílko, tohle víno, to je procházka podzimní loukou u babičky na chalupě. Cesta pře les (dřevo), kolem bylinkové zahrady na zápraží, kde babička čeká s voňavýmkoláčem posypaným citronovou kůrou. Opět neskutečně dlouhá dochuť, která zůstává desítky a desítky vteřin…Jestli tohle je základ, nechtěl bych vidět nadstavbu…Následovala návštěva Národního hřebčína vKladrubech. Konkrétně jízda na plnokrevníkovi

Bourgogne Aligoté 2009, Domaine Leroy

. Barva zlatavá, neskutečně hutné aroma. Čichám, čichám člověčinu, nebo spíš „žvířečinu“, pot, vůně koňské stáje. Voní to? Nevoní? Asi jak komu. Vchuti celkem příjemně pitelné, ovocné vkombinaci sminerálními a travnatými tóny. Připraveno kpití. Jak se bude dále vyvíjet na lahvi? Kdo ví…Možná Josef Váňa…Posledním vínem zvypečené šestice bylo

Meursault 1er Cru 2002, Les Perrieres

, Maison Leroy. Podle Vladimíra Buřiče „typické Chardonnay“ od Leroy, které má svou budoucnost ještě před sebou. Barva vína jasná, čistě zlatá skrásnými odlesky. Explozivní aroma neskutečně bohaté sovocnými tóny, medem, bylinkami…Těžko popsatelný koktejl vůní a dojmů. Starodávný parfém, objevený vzapomenuté truhle vpodkroví. Vchuti nazrálé, dlouhé, mohutné, medové…Děkuji za ty dary.Pro mne tato akce byla prvním setkáním svíny Leroy a dlouho na něj nezapomenu (alespoň doufám). Celou degustaci jsem si náramně vychutnal, a jestli madam Leroy někdy v budoucnu zamíří do Čech (naposledy tu byla asi 2007), nesmím si setkání nechat ujít. Vína zvinařství Leroy každopádně zůstanou pro většinu znás smrtelníků sváteční pití nebo investiční komoditou. Odpovídá tomu jejich cena, která se i u základních vín pohybuje vřádu tisíců, u starých ročníků vřádu statisíců. Ve většině případů si ovšem můžete být jisti, že rozbité prasátko za obsah lahví stojí. Pokud se chystáte oslavit 70. narozeniny své babičky, 10. výročí svatby, narození třetího syna nebo první titul vokresním přeboru, zkuste si někdy místo tradičních bublinek zChampagne dopřát fortelné burgundské…

4 komentáře:

Jan Čeřovský

1. October 2012 08:54

Tyhle silné dojmy, vzpomínky na půdy a prarodiče, Leroy prostě umí :-) Jejich základní bílé Bourgogne je pravidelně parádní pití, tím se prezentují a dovolil bych si hádat, že v něm končí i hrozny z některých špičkových poloh.

Jinak naslepo bylo tohle dost těžké, část vín byla opravdu netradiční (ještě jsem čekal, že se tam objeví její bílé směska několika ročníků, na té bychom pohořeli všichni). To Chablis mám rád, byť v tomhle ročníku ho nebyl, takže to zas tak těžké nebylo. U prvního červeného jsem hádal Bourgogne Passe-Tout-Grains, což je hodně podobné, ale až po nápovědě že tam nemusí být jen pinot, takže to je jak kdyby nehádal :-) Ještě jsem správně odhadl Aligoté a u posledního vína tipoval Auxey-Duresses, což není zas tak daleko :o) Ale vůbec nešlo odhadnout ročníky, ty jsou u Leroy fakt zakeřné :-)

podkorkem.net

1. October 2012 09:14

No tak to velká gratulace k přesným tipům:)…Mě se podařilo se stoprocentní úspěšností identifikovat kategorii bílá – červená:))..No každopádně už asi vím, o co si letos napíšu Ježíškovi:)

DV

3. October 2012 12:37

Já jsem na tu akci nedorazil omylem!!!!

Asi budu muset při příští tour po malých nezávislých vinařích a levných vínech také zavítat i za slovutnějšími značkami… To zas bude peněz…

Mimochodem, mám teď jednorázovou slevu do AdVivum, kdybys něco chtěl, půjdu si tam alespoň nějakou jednu lahev koupit…

podkorkem.net

3. October 2012 12:52

No já jsem plánoval nějaká vína od AD VIVUM v dohledné době objednat (Alsasko, Dobrá vinice). Ale pokud si tam půjdeš pro jednu lahev, tak mi tam vezmi 1x Chablis AOC od Christian Moreau. Buď výše uvedený ročník 2011 nebo klidně 2010, které mají na webu v nabídce:). Díky!:)

Okomentovat:

*

Loading...