Ochutnávám alsaská vína

Srpen, 15.08.2011 08:30

První etapu vinařské Tour de France uzavírám ochutnávkou tří zástupců místní produkce. Konkrétně jeden nádherný kořeněný Gewurztraminer, svěží Sylvaner a pochopitelně jsem nemohl vynechat ani místního odrůdového krále, tedy Riesling. Všechna tři vína se prezentovala slušnou kvalitou, rozhodně stojí za opakovanou konzumaci. Pokud tedy hledáte inspiraci pro nákup, zde jsou poznámky z víkendu.

Jako první vzorek jsem otevřel víno odrůdy Tramín červený (Gewurztraminer) ročníku 2008 od vinařského sdružení Pfaffenheim, které funguje již od roku 1957. Dnes na svých stránkách sdružení uvádí úctyhodných 230 členů, kteří na 250 hektarech sklízí hrozny pro výrobu 18 000 hektolitrů vína. Tramín, který jsem ochutnal, byl v kategorii AOC. Víno má výraznou zlatožlutou barvu s jasnými odlesky. Z počátku se víno tvářilo dost nenápadně, ale postupně rozkvetlo do sebevědomého elegána, v jehož doprovodu byste se nebáli vyrazit do nejvyšší společnosti. Pozornost na sebe tento švihák strhává zejména decentní a tajuplnou vůní plnou koření, medu a rozinek. Žádná laciná kolínská, to vám povídám. V chuti se pak víno prezentuje zejména medem, kořením a hrozny. Víno má krásně zapracovaných 13,5 %, vůbec nepůsobí těžce. Druhým degustovaným alsaským byl Riesling 2009, AOC od vinařství Joseph Cattin. Původem švýcarská rodina se v alsaské vesnici Voegtlinshoffen usadila již v roce 1720. Na vinařskou dráhu se rodina vydala díky Antoine Cattinovi v polovině 19. století. Z původních sedmi hektarů firma nabobtnala na 50 hektarů vlastních vinic. Aby uspokojila poptávku po svých vínech, vykupuje hrozny od dalších smluvních pěstitelů, jejichž úhrnná rozloha vinic je 200 hektarů. V roce 2007 muselo vinařství rozšířit své výrobní kapacity, a tak vedle svého sídla ve vesnici Voegtlinshoffen postavilo druhý výrobní závod v obci Steinbach. Ten se specializuje na produkci vín Pinot Noir a šumivých vín Crémant.Půdní složení vinic je stejně různorodé, jako množství pěstovaných odrůd. Na podkladu ze žuly, slínu, hlíny, vápence či pískovce vinařství Joseph Cattin vysázelo všech sedm hlavních alsaských odrůd. Některé keře jsou až 60 let staré. Ochutnaný Riesling má zlatožlutou barvu a intenzivní aroma. Vůně je tvořena kombinací ovocných tónů a jemné minerality. Chuť je primárně broskvová s limetkových ocasem. Dochuť je příjemně dlouhá. Víno je suché, náramně vyvážené a v porovnání s tramínem více svěží. Ještě dodám 12 % alkoholu a zřejmý potenciál k archivaci. Láhev zdobí zlatá medaile ze soutěže Concours Grands Vins de France 2010. Absolutní tečkou za první etapou vinařské Tour de France učinil Sylvaner 2008 od vinařství Seppi LANDMANN. Vinařství sídlí 15 km jižně od Colmaru ve vesnici Soultzmatt a bylo založeno teprve v roce 1982. Dnes pěstuje hrozny na 8,5 hektarech vinic a lze v nich nalézt všech sedm alsaských odrůd. Víno má 11,5 % alkoholu, je světle žluté barvy a na nos útočí květinovým aroma. V chuti, která je střední intenzity, jsou to opět květinové tóny (výrobce uvádí kdouli a hyacint), doplněné o svěží citrusy. Víno působí lehkým dojmem, nikterak netlačí na pilu.Alsaská vína jsem si opravdu užil. Co vy, máte nějaké typy na místní produkci? T5eba nějaký muškát čidokonce Pinot Noir? V září budu pokračovat v Tour ve France, posuneme se více na západ, konkrétně do jedné z nejslavnějších fancouzských oblastí – Champagne. V mezičase si odskočím zpět na oblíbenou Moravu (možná přijde i Valihrach) a po víkendových Mělnických vinných trzích mi ve vinotéce přibyly také česká vína. Sledujte tedy i nadále www.podkorkem.net, protože bez vás by mne to vůbec, ale vůbec nebavilo psát:)

2 komentáře:

Anonymous

16. August 2011 22:54

Privital bych informaci o cenove relaci prezentovanych vin :-) -Vicky-

podkorkem.net

17. August 2011 08:12

V rámci Tour de France bych chtěl určitě psát o cenově dostupných vínech (pokud to půjde, např. v Champagne to bude problém). Všechna tři degustovaná alsaská vína byla v cenové hladině 200 – 300 kc. Zdraví Mikuláš

Okomentovat:

*

Loading...