Nový zákon pro milovníky italských vín

Únor, 1.02.2017 09:04

Poslední rok se tak nějak snažím doplňovat znalosti, co se italského vína týče. Jako člověk, který si zatím italsky umí jen objednat pizzu „Quattro Formaggi“, mám ale občas problém dopátrat se anglicky psaných zdrojů informací. O češtině ani nemluvě. O nějaké ucelené česky psané knize o italských vínech nevím (klidně mi prosím nahoďte nějaký tip), obdobné publikace v angličtině existují, ale svým věkem odpovídají dobře nazrálému Barolu. A co si budeme povídat, třeba takových 10 let je ve světě vína docela dlouhá doba. Z pohledu trendů, informací… pro Barolo samozřejmě dekáda není nic.

IMG_4128[1]

No a proč Vám to vlastně píšu. Pokud máte rádi Itálii podobně jako já, tak našpicujte slechy, pokrčte čelo, konečně příležitost pustit žilou své kreditce. V září loňského roku totiž vyšla konečně pořádná bichle s názvem The Modern History of Italian Wine! A přátelé je to Bible! Více než 400 stránek, formát A4, kvalitní papír, plná barva, krásné fotografie a interesantní obsah.

Tvůrci rovnou přeskakují „Starý zákon“, tedy tu delší a starší část italské historie výroby vín a pěkně bez okolků a zbytečných vytáček servírují vše podstatné, co se na italských vinicích a ve sklepech místních vinařství děje od nějakých 60. let 20. století. A vy si můžete udělat ucelený obrázek o tom, proč jsou italská vína v řadě případů prostě boží.

Kniha je doslova svatým písmem. Ne nežertuju, jsou věci, o kterých se přece nežertuje. Takže teď pozor. Jak jsem se jako praktikující ateista na Wikipedii dočetl, tak Nový zákon je souborem 27 knih. A kolik myslíte, že má kapitol kniha The Modern History of Italian Wine? Napočítal jsem 27! Náhoda? To těžko…

Tohle kázání o pravdě, neb to je to, co ve víně najdete, je rozděleno na tři velké celky. V tom prvním čtenáře autoři seznamují s tím, jak napříč Itálií probíhala „renesance“ ve výrobě vín. Dozvíte se, co dalo v Itálii věci do pohybu, a proč, ačkoliv je Itálie dnes stále největším producentem vín na světě, nabízí stále více těch špičkových. Na úvodních zhruba 150 stranách si také porovnáte, jaký byl vývoj v jednotlivých vinařských oblastech Itálie nebo s jakými „challenge“ v rámci mezinárodního trhu se museli vinaři potýkat.

Druhá část publikace se věnuje původním italským odrůdám, vzniku apelačního systému DOC a DOCG nebo změnám, které se odehrály v hlavách vinařů s ohledem na přístup k révě a práci ve vinici vůbec. Pošušňání je pak část třetí, která se postupně věnuje jednotlivým dekádám, 60. lety 20. století počínaje. V rámci každého desetiletí servírují autoři půlstránkové profily klíčových vinařství, která v uvedené době vznikla. Takže třeba zmíněná 60.? Fontanafredda, Pio Cesare, Bertani, Tedeschi… Vždy zhruba 20 jmen. Super inspirace pro další objevování nových vín.

Závěr knihy se pak nese v odlehčeném duchu, věnuje se některým ukázkám moderním způsobem pojatých etiket, nebo třeba architektonicky zdařilým vinařským projektům. Já se knihou poctivě prokousávám, bez mučení Sklepmistrem se přiznám, že jsem zhruba v polovině, ale radost je i jen tak listovat se skleničkou v ruce a vychutnávat si nádherné fotky vinic a vinařství.

Pokud si jako já doma vykrmujete pořádnou vinařskou knihovnu, tak tenhle kousek by v ní neměl chybět.  Knihu Modern History of Italian Wine (autor Walter Filiputti) seženete třeba na britském Amazonu za skoro „lidových“ 27,30 liber. Na druhou stranu si myslím, že když po flašce kvalitního Barola nenápadně naťuknete svoji drahou polovičku, tak máte do Valentýna balíček tohoto „svatého písma“ doma. Amen!

Okomentovat:

*

Loading...