Od mé poslední návštěvy vinařství Nepraš & Co v Pavlově utekly už více než tři roky, a proto dozrál čas, vrátit se na místo činu. Uplynulou neděli jsem po předchozí domluvě přibrzdil v Pavlově na adrese Česká 187 a nestačil se divit. Elegantně a útulným způsobem rozšířená degustační místnost, naproti přes ulici fungl nová výrobní hala a v neposlední řadě zajímavé novinky v portfoliu včetně klasickou metodou dělaných bublin nebo nefiltrovaného a nesířeného Ryzlinku rýnského. Na téhle vinařské adrese rozhodně platí, že pořád se něco děje.
V degustační místnosti mne uvítal Radomír Nepraš, se kterým je prostě vždycky radost zasednout k degustační skleničce. Povídali jsme a průběžně ochutnali téměř vše z aktuální nabídky vinařství, včetně některých starších ročníků a naopak také „nehotových“ červených vzorků ze sudu. Poprvé jsem vinařství navštívil v roce 2015 a tehdy z vlastních hroznů produkovalo jen Ryzlink vlašský. Od té doby se změnilo prakticky vše, podařilo navýšit vlastní výsadby až na sedm hektarů a počítá se ještě s dalšími dvěma.
Postupem let také vykrystalizovalo zaměření vinařství na několik klíčových odrůd, kterým bude věnována maximální péče. Podle Radomíra Nepraše se bude dominantně pracovat s kvartetem odrůd – Ryzlink rýnský, Ryzlink vlašský, Sauvignon blanc a Chardonnay (letos bude první sklizeň). Každá z odrůd již je nebo bude vinifikována v několika různých provedeních. Doplňkovými odrůdami jsou pak Merlot, Cabernet Sauvignon, Zweigeltrebe (pro červené i růžové cuvée) a v nových výsadbách se objeví i Pinot noir. Ten bude vysazen na výše položené vinici, 350 metrů nad mořem, kde by měl pozvolna dosahovat ideální zralosti. Před výsadbou vinic věnují ve vinařství Nepraš & Co velkou pozornost výběru vhodných klonů. V případě Chardonnay a Pinotu noir zkoušeli 48 různých variant, z nichž nakonec vybrali několik nejzajímavějších klonů.
Většina vín, která jsme s Radomírem Neprašem ochutnali, reprezentovala ročník 2019 a dle všeho dopadl ve vinařství velmi dobře. Začali jsme hodně povedenou trojicí Ryzlinků rýnských s číslovkami 3, 5, 7 v názvu. Ty jak známo označují přibližnou úroveň zbytkového cukru ve víně. Hned první víno s 3,6 gramy zbytkového cukru ukázalo čistý ovocný charakter, s expresivními tóny meruněk, broskve a citrusových plodů. Krásná svěžest, vyvážená chuť a velmi slušná délka. Nejsladší z trojice, „7čka“, je pak vybavená tóny pomeranče, grepu, s lehce medovým nádechem, vyváženým poměrem zbytkového cukru a kyseliny, delikátní s minerálním závěrem. Krásná práce!
Poslední Ryzlink rýnský byl pro mne překvapením, víno Riesling 2018 z viniční trati Altenberg s graficky atraktivní etiketou, nefiltrované, nesířené, bez jakýchkoliv zásahů. Jak se dnes s oblibou říká naturální. Čistě udělané, absolutně suché víno, s tóny lučních bylin, citrusů, žlutého jablka nebo hrušky. Extrémně pitelné, s minerálním závěrem. Vínu se budu ještě v budoucnu věnovat, ať už zde na blogu nebo videu na Instagramu.
Ze tří verzí Sauvignonu blanc se mi hodně líbil Steinriegel 2019, víno vinifikované ve velkém sudu, které svým delikátním minerálním projevem připomíná vína ze Štýrska. Oproti tomu Sauvignon blanc Cask 2019 je víno, které prošlo malými sudy a v chuti víno krásně kombinuje kořenité aroma ušlechtilého dřeva s ovocným projevem Sauvignonu. Vyvážené víno, elegantní a s dobrou perzistencí.
Rosé Gravettien, kombinace Merlotu a Cabernetu Sauvignon, s malou příměsí Zweigeltrebe, mne v minulosti vždy bavilo svým svěžím, lehkým charakterem. Nejinak tomu je v ročníku 2019, ve víně najdete kombinaci tónů jahod, červeného rybízu a pikantní kyseliny. Ideální letní pití, které nemusíte vypít do roka nebo dvou. O potenciálu tohoto růžového jsem se mohl přesvědčit prostřednictvím vzorku ročníku 2017. Minimálně zestárlé rosé, energické pití s dalším potenciálem. Neuvěřitelně drží!
Zmínit musím také červené cuvée Gravettien 2017 s podtitulem Ročníky. K 14 sudům vína ročníku 2017 byl totiž přidán jeden sud 2016 a jeden sud vína 2018. V rámci lehce zaprášených vzpomínek si vybavuji ročník 2015, ten byl skvělý a povedla se i tato verze. Víno je cuvée Merlotu (60 %), Cabernetu Sauvignon (30 %) a Zweigeltrebe. Tentokrát možná o špetku lehčí, ale stále rafinované, vrstevnaté a zábavné pití. Příjemně kořenité, s tóny švestky, ostružiny a fialky. Dlouhá dochuť s příjemnou kyselinou. Na tuzemské poměry opravdu mimořádné červené víno, kterému lze jednoduše připojit nálepku „elegantní“ a které bude v následujících letech ještě získávat na charakteru.
Za tři roky se toho ve vinařství Nepraš & Co odehrálo opravdu mnoho a v následujících letech se máme na co těšit. Ať už jde o oranžová vína, již zmíněné Chardonnay nebo využití Pinotu noir. Zatímco některá vinařství na Moravě získávají pozornost především díky povedenému marketingu, za vinařství Nepraš & Co jednoznačně mluví kvalita vín.