Rakouské a moravské vinice jsou od sebe vzdáleny, co by kamenem dohodil, příroda tedy velmi často vinařům v obou zemích naděluje prakticky stejným dílem. Například když v loňském roce přišly nečekané jarní mrazy na Moravu, podobně postihly i vinaře u jižních sousedů. Letos jste určitě zaznamenali nářky moravských vinařů ohledně přívalových dešťů, plísní a podprůměrné úrody. Jak dopadli sousedé v Rakousku? Obrázek si udělejte z oficiální zprávy rakouské vinařské asociace nebo z hodnocení ročníku, které mi poskytl sympatický biodynamický vinař Niki Moser a na sekty orientovaný Karl Steininger z Kamptalu.
Oficiální zpráva, kterou vydal rakouský vinařský svaz, diplomaticky mluví o ročníku 2014 jako o „roku intenzivní práce“. V Rakousku panovaly nepříznivé klimatické podmínky, během zimy bylo sucho, které přetrvávalo až do dubna. Pak přišel déšť. V květnu napršelo v Rakousku nejvíce od roku 1820 a měsíc byl celkově chladnější než dlouhodobý průměr. Nicméně následné teplo a dobré počasí během kvetení révy situaci zase vylepšilo. Léto přineslo proměnlivé počasí, vedra, vydatné srážky, a to i v době sklizně. Rakouští vinaři tak měli ve vinicích plné ruce práce a stejně se nepodařilo dosáhnout alespoň průměrného množství hroznů. V rámci odhadů se mluví o produkci 2,14 milionů hektolitrů vína.
Velmi postižena byla dešti oblast přímo sousedící s Moravou, tedy Dolní Rakousko (Niederösterreich). Zde napršelo během srpna dvojnásobné množství srážek, než je obvyklé a v září zde nezaznamenali dva po sobě jdoucí dny bez deště. Veltlínské zelené se s komplikovanými podmínkami popasovalo o něco lépe než Ryzlink rýnský. V Burgenlandu jsou letos výnosy nižší o 25 – 40 %, Zweigeltrebe museli vinaři sbírat dříve než je obvyklé, Frankovka prý dopadla relativně dobře. Ve Štýrsku vypadlo letos zhruba 20 % produkce. Sauvignon blanc a Ryzlink vlašský tu přestáli letošní divoké počasí bez větší úhony, podstatně hůře skončily odrůdy Rulandské bílé a Muskateller.
Poprosil jsem několik rakouských vinařů, kteří se v minulosti objevili na blogu Pod korkem, aby mi zaslali svůj pohled na vývoj v průběhu roku 2014. Hodně pohotově zareagoval Niki Moser (rozhovor zde), který v rámci svého vinařství obhospodařuje vinice v regionech Kremstal a Neusiedlersee. Tady je jeho komentář:
Až do poloviny srpna jsme byli hrdí, že jsme dokázali zvládat těžký ročník docela dobře. I když v mnoha vinařských oblastech réva trpěla nemocemi, my jsme neměli žádné problémy ani v jednom z regionů, tedy Kremstalu ani Neusiedlersee. Réva vypadala nádherně. Pak ale přišel velký déšť…
Zejména v oblasti Neusiedlersee byl doslova masivní. Na začátku září jsme zaznamenali 140 mm srážek v jediném dni. Mnoho vinic bylo zaplaveno. Vinohrady přetransformovaly vodu z půdy do hroznů a bobule začaly praskat a hnít. Okamžitě jsme rozšířili náš tým určený pro sklizeň a pravidelně vybírali všechny shnilé plody. O něco méně postižena byla sklizeň v Kremstalu.
Nakonec se nám podařilo vyrobit vína dobré kvality, která jsou s pěkným výrazem, pestrým charakterem a mineralitou. Pro bílé z Rohrendorfu se nám podařilo sklidit i malé množství hroznů v kategorii pozdní sběr, které budeme lahvovat speciálně jen z této polohy.
V Apetlonu v Burgenlandu jsme schopni vyrobit jen klasickou řadu našich bílých a červených vín, stejně jako malé množství Zweigelt Reserve. Zde jsme velmi spokojeni s kvalitou vín. Všechna naše prémiová vína jako „Große Reserve“ nebo „Banfalu“ nebudou letos vůbec dána do prodeje. Nepodařilo se nám dosáhnout odpovídající cukernatosti hroznů.
Když bych měl ročník 2014 shrnout: Nikdy jsem nezažil tak složité podmínky pro sklizeň hroznů, ale udělali jsme ve vinicích maximum a vína, která se nám podařilo nalahvovat vypadají dobře!
A druhé hodnocení ročníku přidává Karl Steininger z Weingut Steininger z Langenlois (Kamptal):
Letošní rok začal velmi teplou mírnou zimou, nebyl téměř žádný sníh ani déšť, což způsobilo ve vinicích nedostatek vláhy. S ohledem na velmi teplý březen začalo všechno kvést dříve než obvykle. Na polovinu dubna byly nahlášeny mrazíky, takže jsme se připravili a dělali preventivně vše, abychom zabránili škodám ve vinicích. Abychom zamezili prudkým změnám teplot, použili jsme například tradiční metodu pálení vlhké slámy v okolí vinice. Léto probíhalo prakticky bez komplikací, vše se zhoršilo v druhé polovině srpna, kdy začalo výrazně pršet. Září propršelo prakticky celé. Hodně brzy jsme začali se sklizní Veltlínského zeleného, po raných odrůdách pak se Sauvignonem, Rulandami a s Ryzlinkem rýnským. Přes veškeré obtíže si myslím, že vína ročníku 2014 budou dobrá. Elegantní, jemná na patře, s pěkně integrovanou kyselinou.