Muškátové orgie

Červenec, 18.07.2011 07:51

Nečekejte žádné prasečinky, jak by se mohlo podle názvu zdát. Jen jsem chtěl malinko „bulvárním“ nadpisem vzbudit vaši pozornost. Tento víkend jsem totiž ochutnával srdeční záležitost – vína z odrůdy Muškát moravský. Dvě vína dopadla velmi dobře, v jednom případě šlo malinko o propadák.

O odrůdě Muškát moravský jsem tu nedávno psal v rámci článku Moravské odrůdové zlato, takže na úvod jen stručně něco málo teorie. Muškát moravský byl vyšlechtěn inženýrem Křivánkem v roce 1987. Jedná se o křížence odrůd Muškát Ottonel a Pachtraube. Vína se dají poměrně jednoduše identifikovat podle typické muškátové vůně. V posledních letech je tato odrůda na vzestupu a patří k nejvíce vysazovaným bílým odrůdám v rámci tuzemských vinic.První víkendová lahvinka byla jen půllitrovka, ale i tak jsem jí měl plné kecky.

Muškát moravský 2005

od vinařství Bunža totiž potvrdil fakt, že málokteré víno z této odrůdy snese delší ležení v láhvi. Víno jsem koupil spíš ze zvědavosti na farmářských trzích v Klánovicích. Láhev je uzavřena silikonovým korkem, který byl mírně povylezlý z hrdla. Etiketa s vyobrazeným bzeneckým zámkem pak prozrazuje, že víno je ve výběru z hroznů a se slušnými 14,5 % alkoholu. Těžká váha.Po nalití do sklenice se víno prezentuje sytě zlatou barvou a těžkým petrolejovým aroma, které připomíná zatuchlinu. Chuť má sice ovocný začátek, ale téměř okamžitě v ní vystupuje do popředí vysoký obsah alkoholu. Víno archivaci neustálo, měl jsem co dělat, abych ho celé vypil. Na internetových stránkách vinařství Bunža se víno aktuálně prodává za 90 korun, já za něj v Klánovicích vysázel 150 na dřevo. To

Muškát moravský 2010

z vinařství Gotberg přinesl zcela jiný zážitek. Svěžest a energie ve skle, muškátový energy drink. Víno v láhvi burgundského typu je v pozdním sběru, suché a s příjemnými 12 % alkoholu. Dobře nachlazené představuje příjemné pití do letních pařáků. Co se týká vzhledu, má tento kousek světle žlutou barvu, po nalití do skleničky s jemným perlením. Víno má typické muškátové aroma, které působí elegantně a přirozeně. Víno je krásně pitelné, v chuti se objevují ovocité tóny s dominantní broskví. Stylové víno, které se nepodbízí.Posledním víkendovým zástupcem byl

Muškát moravský 2010

, pozdní sběr od Ludvíka Maděriče. Jeho vinařství se nachází ve Velkopavlovické oblasti v obci Moravský žižkov. Bylo založeno v roce 1993 a dnes obhospodařuje 20 hektarů vinic. Víno má jiskrnou světle žlutou barvu se zlatavými odlesky. Z počátku nevýrazné aroma, které se během půl hodiny otevřelo do šířky. Muškát od Maděriče se aromaticky prezentoval zcela odlišně než předchozí víno. Ve vůni vína dominovaly kořenité tóny a čajová řůže, a to ve velmi intenzivním provedení. V chuti je víno šťavnaté, svěží a komplexní. Víno pokračuje v nastoleném kořenitém trendu, objevují se však i citrusy. Zajímala by mne hodnota zbytkového cukru, která na láhvi chybí. Víno je označeno jako suché, ale v chuti je příjemně nasládlé. Tento Muškát se prezentuje střední dochutí, v ústech se drží poměrně dlouho.Muškáty od Maděriče a z Gotbergu představují pěkná aromatická vína, ideální pro vypití s partnerkou, milenkou nebo třeba pro rozveselení tchýně:).Nejsou to žádné navoněné líbivky, ale sebevědomí zástupci tradiční moravské odrůdy.

Okomentovat:

*

Loading...