Mrazivý duben

Květen, 4.05.2016 07:19

Určitě jste v uplynulých dnech zaznamenali fotografie z burgundských vinic, kde vinaři bojovali proti nečekaným mrazům. Marně, oblast se vypořádává s největšími škodami od roku 1981 a podobně katastrofické informace přichází například i z vinařství z údolí Loiry. Mrzlo bohužel ale i na Moravě a vypadá to, že i u nás budou ztráty velké. Pro představu přináším pohled Petra Marady, Jiřího Maděřiče a Lubomíra Glose. Naopak komentář nepotřebují jejich fotografie.

muskat_moravsky_pupen

Jarní mrazíky působí v severnějších vinařských regionech škody celkem pravidelně, výjimkou nejsou ani vinice v tuzemsku. Vzpomeňte například na rok 2012, kdy přišel mráz 18. května a odhady tehdy hovořily o poškození až čtvrtiny vinohradů a zrátách kolem 400 milionů korun. Ještě o rok dříve berla mrazilka trápila vinaře v Čechách. Tehdy mráz zničil až 80 % úrody v Mělnické a Litoměřické podoblasti.

Podobné číslo letos padá v souvislosti se škodami na Moravě. Hejtman a předseda rady Vinařského fondu Michal Hašek se nechal slyšet, že by vinaři mohli přijít ve finančním vyjádření až o miliardu korun. Velmi postiženi byli na Znojemsku, Velkopavlovicku, o něco méně na Mikulovsku.

Snažil jsem se zjistit, jak to dopadlo u konkrétních vinařů, tady je stručný a bezprostřední komentář od tří znich. Špatné zprávy snad trochu vybalancuje komentář k ročníku 2015, který se s malým odstupem času stále jeví jako velmi dobrý.

Jiří Maděřič (Moravský Žižkov):

Poslední týden dubna  mrzlo nad ránem celkem tři noci, přičemž nejhorší bylo úterní a páteční ráno. Po prvním dni u nás neodolalo 5- 25 % narašených pupenů v závislosti na poloze a typu odrůdy. Druhá noc si vzala dalších 10 %, ale poslední kousla opět řádně, cca 20 % poškození znamená už docela silný problém. Celá situace nechala se vztyčenou hlavou, nebo hlavy, jen vinici v jedné trati, kde je poškození do 5-ti procent. Jinde je situace na hraně 20-50 % pomrzlých oček. Bohužel již teď je jasné, že průměr je hodnota co nic neříká. Jsou odrůdy s pomrznutím 80-100 %, jako Frankovka a Zweigeltrebe. Máme jen štěstí, že osenici jsme na vinici nezahlédli, to nám tedy rozhodně nechybí. Nesmírně je mi líto těch, co bojovali s tímto pažravcem a zbytek jim sežehl mráz, vypadá to, že letos budeme muset sklonit pokorně hlavu před vesnou.

Ročník 2015: Ročník je v kontextu uplynulých let skvělý, jeden z nejlepších na červená vína co pamatuji. Co se týká bílých vín, tam je situace technologicky složitější. Celkově nemá problém ten, kdo zpracovával nepřezrálou surovinu. Prozatím se mi vína s kyselinou jeví skutečně nadprůměrně dobře, stále máme něco na kvasnicích a mícháme, aromaticky to vypadá velmi slibně. Samozřejmě žádné orgasticky-epikurejské výlevy je třeba krotit, všechno ukáže čas. Co bych ale vyzdvihl, to jsou ryzlinky, myslím že 2015 byl rokem v jejich znamení. Nepil jsem snad ani jedno špatné víno této odrůdy u žádného z kolegů, týká se to jak vlašáků tak rýňáků. Červená vína jsou pak neuvěřitelně vyzrálá, na to,  v jaké fázi se nyní nachází. Jsou mnohdy lahodná harmonická a to je ještě zrání čeká…

VINICE15_16

muskat_moravsky_ker

Petr Marada (Mikulčice):

V Mikulčicích zmrzlo 99 % vinic v ‎Josefově 98 %. Mrzlo nám pro jistotu hned 3x. Po prvním dni bylo poškozeno 30-50 % oček, v další dny ten zbytek!!! Vinice z podoček sice vyraší, ale budeme mít jen minimum hroznů:(((

Ročník 2015: Ročník v bílých vínech‎ rychle stárne. Je sice plný, široký, ale absence kyselin může vést až fádnosti. Červená vína jsou ovšem fantastická!

IMG_20160426_115931

IMG_20160501_182012

Lubomír Glos (Moravská Nová Ves):

Vinice byly v minulém týdnu velmi poškozeny jarními mrazy. Ve dnech 26., 28. a 29.dubna poklesly v naší oblasti teploty místy až k -6ᵒ C. Zatím nevím jaký rozsah poškození je na jiným místech Moravy.

Ročník 2015: Sklizeň v roce 2015 byla o 15 – 20 % vyšší oproti dlouhodobému průměru. Kvalita vín je však také vyšší. Přispěl k tomu hlavně dobrý zdravotní stav hroznů a podstatně menší velikost bobulí. Kvalita vín je však dosti různorodá podle doby sklizně a technologického zvládnutí výroby vína. Je spousta bílých vín s vysokým alkoholem nebo zbytkovými cukry, s nízkými kyselinami a hořkými látkami. Červená vína jsou barevná, s vyšším množstvím tříslovin avšak některým také chybí dostatek kyselin. Lze očekávat vysokou kvalitu, ale bude nutné je delší dobu nechat zrát na sudě. Pokud se výroba dobře zvládla a vínům se ponechá dostatek času, aby se plně projevila, dá se očekávat vysoká kvalita.

???????????????????????????????

???????????????????????????????

Moravamrazy

Okomentovat:

*

Loading...