Miroslav Volařík: kvalita a množství hroznů je dobrá

Říjen, 23.10.2012 08:20

Po delší odmlce se hlásí seriál Vinařův rok. Probíhají vinobraní a vinaři jsou vtéto části roku značně časově vytížení, což se promítlo do frekvence a pravidelnosti, sjakou jsou schopni referovat o aktuálním dění. Každopádně chvilku na zodpovězení otázek si našel Miroslav Volařík, takže dnes se podíváme, jak vypadá situace u něj ve vinařství.

Ve vinařství Volařík mají aktuálně skutečně dost napilno. Jak zhruba vypadá den vinaře? Hekticky! Provádí se sběr hroznů, jejich zpracování, odsedimentování vylisovaného moštu, jeho zakvašení, samotné sledování kvasného procesu. Nedílnou součástí aktivit je i ochrana vinic proti lačným špačkům, a sice od rozbřesku až do pozdního večera, bez ohledu na počasí. A nelze zapomenout ani na ochranu proti krádežím od některých spoluobčanů.

Ve vinicích se finišuje

„Blížíme se ke konci vinobraní, ještě nám zbývá posbírat Ryzlinky vlašské. Máme trochu vyšší cukry než bychom si představovali, ale vcelku jsme spokojeni s kvalitou i množstvím,“ popisuje na úvod situaci ve vinicích Miroslav Volařík. Dosavadní chladnější počasí prý vyhovuje, protože u ryzlinků, které stále ještě nejsou posbírané, se nezvedají cukry. Hrozny se nechávají ještě fyziologicky dozrát, což je vlastně účel pozdějšího sběru. Kromě sběru hroznů se některé vinice připravují na novou výsadbu. „Hnojíme vyzrálou chlévskou mrvou a potom nastupuje rigolace. Máme na paměti, že důkladná příprava pozemku je základní podmínkou pro kvalitní vinici,“ říká Miroslav Volařík. Jen pro doplnění, letos na jaře ve vinařství vysazovali zhruba 10 hektarů nových vinic. Konkrétně šlo o odrůdy Ryzlink vlašský, Sylvánské zelené, Muller Thurgau, Ryzlink rýnský a Rulandské bílé. Nové výsadby probíhaly v Perné a Dolních Dunajovicích. Ve sklepě probíhá pomalý kvasný proces a technolog, Filip Mlýnek, denně několikrát kontroluje průběh kvašení. Je to velmi náročný program, od kterého se odvíjí budoucí kvalita produkovaných vín. „Používané ušlechtilé kvasinky, jejich výživa a teplota kvasného procesu jsou nástroje, pomocí kterých technolog postupně formuje budoucí kvalitu vín. Z pohledu celého procesu výroby vína se jedná o časově a technologicky nejnáročnější období vinaře,“ upřesňuje Miroslav Volařík. Ve sklepě také finišuje výroba mladých vín, které Vinařství Volařík uvede již druhým rokem na trh pod názvy Radost (Merlot), Štěstí (Muller Thurgau) a Pohoda (Veltlínské červené rané), a to 11. listopadu. Již nyní se také plánují propagační akce na příští rok. Poprvé se v příštím roce například vinařství Volařík zúčastní veletrhu Danubius Gastro v Bratislavě, který proběhne v termínu 24. – 27. ledna 2013. Vína ročníku 2012 budou nově opatřena čárovými kódy, což značně ulehčí distribuci. „Chceme se také soustředit na rozšíření nabídky degustací o snoubení – nejen se sýrem, ale nově i sčokoládou,“ dodává Miroslav Volařík.Kaktuálním tématům Miroslav Volařík ještě odpovídá:

Jak jste doposud spokojeni sprůběhem letošního vinobraní? Je něco, co Vás vysloveně překvapilo?

Zatím nemáme důvod si stěžovat, kvalita a množství hroznů je dobrá. Už jsem vzpomínal vyšší cukernatost u některých odrůd, což nás vede k diskuzi o způsobu zatěžování jednotlivých vinných keřů.

Jak vypadají sklízené hrozny? Velikost, cukernatost apod. (odlišnosti u jednotlivých odrůd tratí..)?

Je jasně znát, podle kvality posbíraných hroznů, že náš manažer vinic, Jindřich Kadrnka, zvládl boj s chorobami, což si zaslouží pochvalu.

Jak dlouho budou vína letošní sklizně zrát na sudu/nerezu/lahvi? Kdy by měla být uvedena na trh?

Produkce suchých vín by měla zrát do začátku dubna a ostatní vína do června. Po nalahvování by měla vína ležet na láhvi ještě alespoň měsíc.

Mohou se zákazníci ohledně produkce/sortimentu 2012 těšit na nějakou novinku?

Budeme mít několik novinek, jako jednu z nich vzpomenu polosuchou Pálavu.

Kolik burčáku jste letos zvládl vypít?

Zatím jenom pár skleniček, ale určitě se to změní zpracováním moštů z odrůdy Ryzlinku vlašského.

Budete letos prodávat Svatomartinská vína? Zjakých odrůd?

My máme vlastní produkci mladých vín nezávislou na Svatomartinském. Důvodem je fakt, že nechceme na sílu vyrábět vína bez ohledu na přirozený proces kvašení a zrání vína. Vše ale nasvědčuje tomu, že se potkáme s termínem 11. listopadu i u naší řady Radost (Merlot), Štěstí (Muller Thurgau), Pohoda (Veltlínské červené rané).

Okomentovat:

*

Loading...