Mírná zima očima vinařů

Únor, 24.02.2016 10:13

Jedna ze známých pranostik říká: Únor bílý — pole sílí. Co když se ale sněhová nadílka nedostaví, teploty se mění jak na houpačce a průběh zimy místy připomíná spíše začátek léta? V pondělí padlo několik teplotních rekordů, teploty nezřídka kde překročily 15 °C, v úterý už zase leckde padal sníh. Co na to pole zemědělcovo, nebo konkrétně taková vinice? Zeptal jsem se několika vinařů, jak hodnotí dosavadní průběh letošních zimních měsíců.

nestarec.

Ročník 2015 označili vinaři nejen u nás za nadprůměrný či dokonce mimořádný. Podmínky pro dozrávání hroznů byly téměř ideální, v průběhu roku vinaři nenarazili většinou na žádné vážnější komplikace. „Letos je vinobraní pro nás opět zábavou. Hrozny jsou 100% zdravé, fyziologická vyzrálost je optimální,“ komentoval na podzim situaci na tomto blogu vinař Zdeněk Vykoukal. Vína s letopočtem 2015 na etiketě prostě půjdou dobře na odbyt, a to i v případě červených.

Jen ta zima nějak pořádně nedorazila. Svatý Martin se na bílém koni vůbec nedostavil, vlekaři měli obden zalité tváře slzami a nepomáhalo ani utěšování Jakuba Železného z virtuálního studia, lyžníci a snowboarďáci museli trávit dlouhé podvečery u AZ kvízu, nebo vyjet někam na alpské kopečky. Jaké problémy ale může mírná zima způsobit cechu vinařskému? Teplotně je začátek letošního roku opravdu výjimečný a neobvyklé klimatické podmínky mohou práci vinařům zkomplikovat.

Na podzim réva vstupuje do období klidu tzv. dormace, kdy v rostlině neprobíhá fotosyntéza. V tomto období vinaři přistupují k řezu révy, protože větší zásahy nůžkami rostlinám v tomto období nezpůsobují žádné potíže. Správným zásahem vinaři mohou regulovat budoucí výnosy. Naopak řez při vyšších teplotách představuje vyšší riziko nebo může způsobit komplikace. Problémem by také mohlo být předčasné rašení révy, zejména v souvislosti s případnými nečekanými jarními mrazíky. Zima je také ideálním obdobím, kdy doplnit vláhu ve vinicích a kdy se půda může předzásobit pro zbytek roku. Zimní období je tedy z pohledu ročního cyklu révy velmi důležité, ačkoliv to tak na první pohled nemusí vypadat. Žádné velké drama se ve vinicích naštěstí dle vyjádření vinařů neodehrává, srážky z posledních dní udělaly na řadě míst radost.

maderic

Jaroslav Osička, Velké Bílovice:

Letošní zima je nadprůměrně teplá. Zimní teplota má významný vliv na přezimování chorob (zejména padlí) a škůdců. Jinak révu to nějak významně neovlivňuje. Bude důležité, kdy dosáhne teplota půdy v profilu cca 30 cm teploty 10 °C, což je pro révu tzv. vegetační nula. Pokud to přijde příliš brzy, může být nízkou teplotou poškozena rašící réva. Poškození oček zimními mrazy zatím nepřichází v úvahu. Srážky jsou příznivé, prší mírně nadprůměrně, takže se postupně doplňuje deficit z minulého roku.

Richard Stávek, Němčičky:

Co se týče srážek, je to relativní. Poslední dny prší docela vytrvale a intenzivně, místy jsou na polích kaluže, voda nestačí vsakovat. Je jisté, že v tomto mimovegetačím období je lépe, když půda přijímá vláhu pozvolně z tajícího sněhu. Na podzim a v počátku zimy byl vláhový deficit v půdě zjevný, nyní se zdá, že by se to mohlo alespoň pro tuto zimu trochu napravit. Každopádně více napoví půdní sondáže v jarním období. Teplotně je to letos samozřejmě hodně nad průměrem, a asi můžeme čekat, že nás potrápí mnohý nesnáz – různé ty píďalky, osenice, ale i roztoči a samozřejmě také houbové choroby – v případě těch bude ale samozřejmě hodně záležet na srážkách, jejich množství a načasování

Lubomír Glos, Moravská Nová Ves:

Ideální podmínky pro kvalitní ročník jsou: vlhká zima, teplé léto, suchý podzim. Podmínky jsou zatím pro révu příznivé. I když srážky nejsou vydatné, množství vody v půdě se postupně stále zvyšuje. Přispívají k tomu i menší srážky a také vyšší vlhkost vzduchu. Nejvyšší hustota vody je při 4 °C, kdy se nejméně odpařuje. Na zemi jsou oblasti, kde neprší a voda se do půdy dostává z vlhkého vzduchu ve formě rosy a i tam roste vegetace.

Karel Hejduk, Mělnické vinařství Kraus:

Srážkový deficit a sucho začíná být jedním ze závažných problémů ve vinicích. Řešení je v hospodaření s vláhou, správném způsobu a načasování práce s půdou – tak, aby ztráty půdní vláhy byly minimální. Loni byly velké obavy z nástupu houbových chorob po mírné zimě, významné škody však nenastaly.

Marek Vybíral, Krásná hora, Starý Poddvorov:

Tím, že je zima teplotně nadprůměrná, tak se dá předpokládat přezimování velkého množství patogenů a následné problémy. Zároveň není moc dobré z důvodů virové a jiné infekce révy, když řez probíhá při poměrně vysokých teplotách a to se děje. Srážkově chudá zima není dobrá pro budoucí růst révy, buď bude slabý v důsledku sucha a nebo bude srážek hodně a to v období, kdy to zkomplikuje údržbu vinice během jara a v letních měsících.

Loading...