Milan Nestarec – asi by tu měl být vinařský Zdeněk Pohlreich

Říjen, 10.10.2011 06:51

Na Jiřího Šebelu zvinařství Dva Duby krásně navážeme dalším zástupcem nastupující generace mladých vinařů. Vinařství Nestarec je absolutní novinkou na tuzemském trhu, vína zjejich produkce jsou vprodeji teprve od 1. září 2011. Nové vinařství a svůj pohled na výrobu vín vtuzemsku vám představí majitel firmy, pan Milan Nestarec. Nevím jak vy, ale já jsem po přečtení následujících řádků dostal okamžitou chuť Neuburské sčernou etiketou ochutnat.


Věkově se nám to vRozhovoru spřívlastkem neplánovaně srovnalo do pěkné vývojové řady – Ludvík Maděřič, Jiří Šebela a Milan Nestarec. Až mám obavu, kdo usedne do křesla pro hosta příště

J. Ne, teď vážně. Jsem rád za ohlasy, které na tuto rubriku jsou, takže doufám, že se bude zájem vinařů o zapojení zvyšovat. Vtuto chvíli mám přislíbenu účast od několika znich, ale vzhledem kprobíhajícím vinobraním není úplně ideální doba. Takže prosím o trpělivost.

Příjemné čtení přeje Mikuláš

…………………………………………………………………………………………………..

Profil vinařství:

Vinařství Nestarec je malé butikové vinařství zabývající se výrobou přirozených vín. Neřídí se trendy, ale srdcem a emocemi. Toto jsou základní kameny jeho bytí a přesvědčení, což ho přivádí k uspokojení. Vinařství hospodaří na vinicích v Moravském Žižkově a Velkých Bílovicích, které najdete ve Velkopavlovické oblasti. V nynější době obhospodařuje 8 hektarů se 40 000 keři. Nesnaží se dělat moderní vína, která jsou často bohatá a plná ovoce, ale s nedostatkem charakteru. Myslí si, že svět je otrávený uniformními víny, která jsou vyráběna jen s cílem dosáhnout co nejvyššího bodového ohodnocení v soutěžích. Chce vytvářet produkt, který je jedinečný a to z toho důvodu, že je možné ho vypěstovat jen na tomto místě. Vinařství neoznačuje svá vína podle přívlastkového systému, protože s ním nesouhlasí a považuje jej za přežitek. Vína jsou označována jako zemská. V portfoliu má dvě řady vín. Vína z řady KLASIKA pocházejí z mladších vinic. Jsou pečlivě vyráběna, ale nepatří mezi vína náročná. Vynikají svou svěžestí a nižší obsahem alkoholu. Vína v řadě ANTIKA jsou komplexnější, produkována z vybraných hroznů a výrazně otiskující charakter oblasti.

…………………………………………………………………………………………………..

Profil vinaře:

Milan Nestarec junior, narozen 1988, má vinařské vzdělání, ale někdy ho považuje za překážku.

…………………………………………………………………………………………………..

Jaká byla Vaše cesta kvínu a kprovozování vinařství?

Moje cesta k vinařství byla zcela přímáa nedošlo při ní k žádným zásadním zvratům. Jsem duší i tělem zemědělec. Baví mě dotýkat se půdy a být součástí přírody. Již jako dítě jsem neměl jako hračky auta, ale samé traktory. A protože jsem se narodil ve Velkých Bílovících, největší vinařské obci ČR, bylo jasné, kterému odvětví zemědělství se budu věnovat. Mám za sebou Střední vinařskou školu ve Valticích a nyní dokončuji Vysokou školu se zaměřením na vinařství. Přesto si nemyslím, že Vás škola naučí dělat víno. Potřebujete k tomu cit a vášeň. Pokud v sobě probudíte vášeň pro něco, co milujete, začnou se dít opravdové věci.

Vzpomenete si ještě, jaké bylo první Vámi vyrobené víno?

Na to si vzpomínám zcela přesně.První úroda, kterou jsem zpracovával byla v roce 2004. V té době mi bylo 16 let a navštěvoval jsem Střední vinařskou školu ve Valticích. Velkým štěstím bylo, že nás z odborných předmětů učil Ing. Jaroslav Osička, který se na víno dokáže dívat i z daleko zajímavějších úhlů než ostatní. Právě díky němu jsem začal chápat tu správnou filozofii vína. Tato cesta není tak jednoduchá a musí se řádně prošlapat. Ale jak říkají čínští mniši, když jdete po cestě, kde nejsou žádné překážky, měli by jste se zamyslet, zda jdete po té správné.

Jak byste popsal terroir Vašich vinic?

„Terroir“….Dnes mají všichni vinaři u nás plnou pusu tohoto kouzelného slovíčka, ale pro naprostou většinu to je jen marketingový nástroj, jak lépe prodat svoje víno. Terroir se musí do vína umět promítnout, to znamená co nejméně zasahovat do přirozeného vývoje vína. Dalším faktorem je nasadit správné odrůdy na správné místo. Ze 70% procent pěstujeme modré odrůdy. Zbývajících 30% je osázeno odrůdami Neuburské a Rulandské šedé. A to proto, že tyto dvě odrůdy nejlépe snesou naši těžší půdu a tím pádem nejlépe vystihnou náš terroir. Ano, i já mám rád Riesling a rád bych ho pěstoval, ale pokud na to nemám vhodnou půdu, tak to přeci nebudu dělat.

Která viničnítraťje Vaším největším pokladem? Které odrůdy zde pěstujete?

Hodně si ceníme viničnítrati Slovenské v MoravskémŽižkově. Ze 3/4 na ni pěstujeme modré odrůdy, hlavně Zweigelt, Frankovku a Pinot noir. Je zde těžší půda a svah je situován jihozápadně. Snažíme se tuto trať obhospodařovat s co největším respektem kpřírodě. Někdy mi připadá, že moderní zemědělství má zájem pouze o jeden sklizňový rok, přičemž zapomíná na to, co bude v příštích letech, chcete-li staletí.

Která odrůda je vlajkovou lodí Vašeho vinařství a proč?

Z bílých odrůd určitě Neuburské. Je to odrůda, která neustále potřebuje Vaši péči. Je hodně náchylná a choulostivá, i z toho důvodu je neustále klučena a neobnovována. Pokud ji však dáte onu péči, nebývale se Vám odvděčí. U modrých odrůd máme velmi dobré výsledky s Zweigeltem.

Čeští a moravští vinaři soblibou používají označení rodinné vinařství. Jak se Vaše práce promítá do Vašeho rodinného života?

Víno je můj život. Dokonce kdyby jste se mě zeptal jaké je moje největší hobby, tak Vám odpovím že je to víno.

Kombinujete rád víno sjídlem? Jaké jsou příklady kombinace Vašich vín skonkrétními jídly?

Kombinace vína s jídlem je pro měnaprosto zásadní. Myslím si, že do dobré gastronomie patří hlavně přirozená vína. Tam, kde se vaří bez bujónů, podravek a já nevím čeho všeho, tam by mělo být naše víno. K pokrmu, který nebyl ničím ovlivněn se hodí stejně vyráběné víno. Rychlá, technologická vína se hodí k fast foodu.

Jaké máte plány? Jak bude vypadat Vaše vinařství za 5 let?

Mým plánem je dostat víno zpět k jeho podstatě, přinést vínu pozici, kterou si opravdu zaslouží. Myslím, že bychom měli být mnohem kritičtěji, mluvit o tom, jak je dnes víno vyráběno. Jakým způsobem bylo určitých chutí a vůní dosaženo. Zda přirozeným způsobem, nebo zda byly použity chemické látky. Víno je produkt přírody a pokud ho někdo vyrábí jinak než přirozeně, měl by se tento nápoj jmenovat jinak.

Troufnete si odhadnout, jakýbude ročník 2011?

Všude v médiích se každýrok prezentuje, že právě aktuální ročník bude ročník století. Já se bráním takovým otázkám, protože ta otázka je daleko hlubší. Na co bude ten ročník dobrý? Na mladá vína, která budou do roka vypita? Na to nemusí být ročník výjimečný.

Kde všude jsou Vaše vína kdostání?

Naše vína jsou na trhu od 1. září 2011, takže v dnešní době stále intenzivně budujeme postavení našich vín vdistribuční síti. Konkrétní místa jsou uvedena na naších webových stránkách.

Skvělé víno vzniká ve vinici nebo ve sklepě?

Základem dobrého vína je jednoduchá logika, selský rozum, srdečnost, láska k zemi a práce, práce, práce. Další věci je nechat víno ať se vyjádří samo a ne ho tvarovat k obrazu svému. Je to stejné jako s dítětem, které má nadání na zpěv, ale rodiče z něj chtějí mít malíře, tak ho dají do kurzu malby. Vinař by měl být hrdýna svoje povolání a dělat víno pomocí svých rukou a ne pomocí nějakých technologických berliček. Jsem pro to, aby na etiketě byly napsány všechny cizorodé látky, které se nenacházejí v hroznech.

Jakými změnami prošlo tuzemské vinařství za posledních 20 let od revoluce? Co se nejvíce povedlo a kde jsou rezervy?

Změnami prošlo bezpochyby zcela razantními. Dnes se tu dělají vína, která jsou čistá, bez chyb a bez sebemenších vad. Víno ale přeci nejsou švýcarské hodinky. Těmto vínům se jaksi charakteru nedostává. Mělo by se tady dělat víno více přirozeněji. Záměrně používám výraz „dělat víno“, protože víno se dnes již spíše vyrábí. Většina vinařů se dnes bojí překonat své vlastní předsudky a bez enologických pomůcek typu výživa pro kvasinky, taniny atd., se již víno bojí vyrobit. Asi by tady měl být takový vinařský Zdeněk Pohlreich, který by se vřítil do vinařského provozu a všechny tyto dochucovadla vyhodil. Ale abych všechny neházel do jednoho pytle, najdou se tady vinaři, kteří dělají opravdové VÍNO a těch v poslední době začíná přibývat.

Mění se vposledních letech tuzemští konzumenti vína, případně jejich preference?

Snad ano, alespoň v to doufám. Jen stále pokulhává spojení jídla a vína, v tomto směru jsme na tom stále dost bídně. Doufám však v lepší zítřky.

Která původně moravská odrůda je Vaše nejoblíbenější? Proč?

Jednoznačně Neuburské, protože dokáže nejlépe vystihnout podstatu naši půdy a je jedinečná. Kromě Rakouska ji nepěstují nikde na světě a v tom je přeci ten vtip. Autochtonní odrůda vždy nejlépe otiskne charakter půdy.

Ským a kde nejraději pijete víno?

S kýmkoliv, kdo nemáproblémpřekonat určitá vinná dogmata.

Máte nějakou oblíbenou restauraci nebo vinný bar?

Velmi sympatický projekt na českéscéně je jistěvinnýbar Vinograf. Co se týče restaurace, tak koncept rakousko-uherské kuchyně v Hansenu Brno je po všech těch italských a japonských kuchyních velmi osvěžující.

Doporučil byste nějakou knihu o víně?

Víno z nebe na zem od Nicolase Jolyho.

Co děláte ve volném čase, když zrovna nejste ve vinici nebo ve sklepě?

Mým největším koníčkem vedle vína je jídlo. Vždyť tyto dvěvěci k soběnerozlučně patří. Když toto vinař pochopí, začne dělat skutečné víno.

Jaký je Váš postoj ktuzemským a mezinárodním soutěžím vín? Má smysl na láhve lepit medaile a ocenění?

Naše vína na soutěže neumísťujeme, to myslím mluví za vše. Nemyslím si že etalonem kvality je láhev, která díky všemožným vyznamenáním vypadá jak ruský generál.

Lze objektivně srovnávat vína na bodové škále? Např. 0 až 100?

Myslím, že nelze. Vše je o subjektivním názoru. To co se líbí mě, se přeci vůbec nemusí líbit někomu jinému. Při bodování vína se snad ani nehodnotí víno, připadá mi, že se jen hledají nějaké chyby a odchylky od ideálu dané osoby.

Čtete tuzemské či zahraniční blogy o vínech?

Ano, velmi často a rád. Myslím, že velmi pozitivně přispívají ke kultuře pití vína. Navíc témata, která se na nich objevují jsou velmi zajímavá a aktuální.

Lze popsat Vaše vinařství jednou větou?

„Víno z hroznů, nic víc.“

…………………………………………………………………………………………………..

3 doporučená vína:

(uveďte název, ročník, přívlastek, popis vína a cenu ve vinařství)


Blond KLASIKA 2010

Víno, které mámelír. Neboli bílé víno z modrých hroznů. Tento klaret z Pinot noir vyniká příjemnou květinovou a ovocnou vůni. V ústech je temperamentní, s čerstvou kyselinou.suché, 11%sklepní cena – 165 Kč


Neuburské ANTIKA 2009

Typické Neuburské, vyznačující se zlatavou barvou a příjemnou odrůdovou vůní. V ústech dominuje jeho komplexnost a dlouhá perzistence. Jedná se o velmi pitelné víno.suché, 13,50%sklepní cena – 240 Kč


Rulandské šedé ANTIKA 2009

Charakterní víno s typickou vyššíbarevností a měděnými odlesky. Jeho komplexní buket je doplněn plností chuti. Harmonické víno s klasickým odrůdovým projevem. suché, 13,50% sklepní cena – 255 Kč

3 komentáře:

Anonymous

18. October 2011 21:14

Myslím si, že víno pije nejraději se mnou:-) stejně tak chodí do těch restaurací se mnou. Oba máme víno jako společnou vášeň.

Přítelkyně Veronika

Anonymous

7. December 2011 08:47

Držím chalanovi palce, súhlasím s ním absolútne vo všetkom. Po veľmi dlhom čase som si s radosťou prečítal článok, kde bolo cítiť nie naučené voloviny typu slovenských mienkotvorných výrobcov vína.

Vlado

Josef Frýbort

25. January 2012 14:41

Myslím, že se do tohoto vinařství budeme muset brzo zastavit. Po přečtení článku mě začalo docela zajímat a rád ochutnám víno, které je dělané zase jinak.
Vinařství každopádně držím palce. Jen tak dál.

Okomentovat:

*

Loading...