Marek Vybíral: Větší specializace by přinesla vyšší kvalitu

Únor, 17.02.2017 06:33

O vínech z Vinařství Krásná hora už tu letos jednou řeč byla, věnoval jsem se dvěma vínům ročníku 2015. Dnes ovšem bude řečnit především Marek Vybíral. V rámci Rozhovoru s přívlastkem zodpověděl sérii všetečných otázek. Dozvíte se například, co mu chybí v jeho vinařství ve Starém Poddvorově, co postrádá v rámci tuzemské vinařské produkce obecně a o kterých kolezích ztratil dobrého slova. A jako bonus tip na víno, kterého si v rámci aktuální produkce vinařství Marek Vybíral cení vůbec nejvíce!

5E33EF7A-2A0F-4E3E-A7B1-0CB3BB3171E3

Jaký byl pro Vaše vinařství ročník 2016?

Uplynulý rok byl obtížný, ale nakonec moc dobrý.

Čím se ve vinařství aktuálně zabýváte?

Připravujeme vína ročníku 2016 k lahvování a přemýšlíme, jak to letos udělat zas o trochu lepší.

Co je pro Vás priorita pro letošní potažmo příští rok?

Priorita je pořád stejná, snažíme se každým rokem nabídnout lepší vína. To je nikdy nekončící práce, kde se rozhoduje v rámci nepatrných detailů. Žádné velké novinky nepřipravujeme. Co bychom potřebovali jsou další vlastní vinice, ale v tomto ohledu bohužel nevidím žádné reálné možnosti, jak tohoto cíle dosáhnout.

Pokud by k Vašim stávajícím viničním tratím mohla mávnutím kouzelného proutku přibýt jakákoliv další. Která by to byla a proč?

Nejraděj bychom měli nové vinice u nás v Krásné hoře, ale ani Montrachetem bychom nepohrdli. A proč, to je jasné, takové Chardonnay není nikde na světě. Ještě by se nám hodilo taky něco ve Vosne Romanée, na trochu toho Pinotu.

Kterou část roku nejraději chodíte do vinice a proč?

Asi těsně před vinobraním, to už je většinou jasné, jak to dopadne a nic už se nepokazí.

Měla by se podle Vás tuzemská produkce vydat cestou větší odrůdové specializace? Po vzoru jiných zemí primárně vsadit na některou či některé odrůdy?

Určitě ano, v cizině se vždy setkávám s otázkou, co je pro nás typické. Co na to říct, že všechno? Ale hlavně by se větší specializací dosáhlo výrazně vyšší kvality a laťka by se posunula víš pro všechny. Ačkoliv se pořád zlepšujeme, tak aktuální průměrná úroveň naší produkce je z pohledu zvenčí spíše tristní.

Novým výsadbám v tuzemsku v posledních letech vévodí odrůdy Pálava, Veltlínské zelené a Rulandské šedé. Které to podle Vás budou za 10 let?

To netuším, ale doufám, že jiné, než ty, co jste jmenoval. Pro mne jsou to všechno „béčkové“ odrůdy, ze kterých udělat skutečně výjimečná vína je fakt velké umění. Asi je to určeno pro zákazníka v kategorii běžný konzument. I když měl jsem pocit, že favoritem ve výsadbách je Pálava a Hibernal, což by bylo ještě horší.

A9F7369A-EB2A-423C-9AD1-1938B3BCD929

Jak hodnotíte dosavadní fungování VOC a jak vidíte jejich budoucnost?

Pokud bych měl vzít za příklad VOC Znojmo, pak je to velmi úspěšná marketingová organizace, která zaslouží následování. Mám ale pocit, že se k jejich aktivitám nikdo ani nesnaží přiblížit. Systém VOC budoucnost určitě má, ale na kvalitu vína to nějak výrazně pozitivní vliv nemá. V konečném důsledku je to vždy především o lidech.

Vína kterého tuzemského vinařství máte rád, a proč?

Jsme u nás ve vinařství v tomto ohledu docela rozkročení, takže jich musím jmenovat více. Jarek Gala – preciznost a jasné vědomí toho co dělá, Sonberk- trvale vysoko nasazená laťka, Jindra Kadrnka a Filip Mlýnek – moc se mi líbí jejich velmi nadějné pokusy o vykročení z aktuální sladko-slané pálavské šablony, obojí Springerovi – protože jako jediní dokázali z bořetického terroiru vymačkat něco skutečně zajímavého.

Z naturální scény pak Jakub Novák – skvělá záležitost, pro mě směr, kam by se nové Znojemsko mohlo ubírat, Milan Nestarec – protože místo obhajování toho, co dělá, se snaží zlepšovat, aby nebylo co obhajovat. Ota Ševčík – charakterní přátelská vína, trvale vysoké kvality. A také Dobrá vinice – ačkoliv ne všemu vždy rozumím, to co je výborné, je skutečně výjimečné.

6033BFC2-E85E-4A18-9660-A6C0B493130D

Jakou radu byste na základě svých zkušeností dal začínajícímu vinaři?

Respektovat řemeslo, neuzavírat se v lokální diaspoře, poznávat, jak to chodí ve světě.

Kterou otázku nejčastěji dostáváte na degustacích?

Já toho na sebe řeknu tolik, že už není na co se zeptat.

Jakou knihu máte právě rozečtenu?

Žádnou, když začnu číst, tak nepřestanu, dokud to nedočtu

Která láhev vína Vám za poslední týden udělala největší radost?

Sauvignon 2015 od Milana Nestarce, ale ještě o něco více Sauvignon barrel selection 2015 z Krásné hory.

Doporučte dvě vína ze své aktuální nabídky.

Pinot noir 2015 – typický, až čítankový burgundský Pinot, kterému nemáte co vytknout a chcete ho pít pořád.

Sauvignon 2015 barrel selection – výjimečné víno, jaké se nám ještě nikdy nepodařilo a možná už ani nepodaří.

Morava

Okomentovat:

*

Loading...