Marek Líbal: Technologie na zpracování hroznů a vína nám může závidět celá Evropa

Září, 12.09.2012 08:05


Vnedávné době jste možná zaznamenali vmédiích úspěch, kterého dosáhlo vinařství Líbal vrámci mezinárodní soutěže San Francisco International Wine Competition. Tramín červený 2011, výběr zhroznů, z produkce vinařství, se totiž stal nejlepším tramínem celé soutěže. Vpředešlém roce přitom stejným směrem putovala velká zlatá za Sauvignon Blanc 2010 VOC. Jak to vtěch Horních Dunajovicích dělají? Dozvíte se vrámci dnešního Rozhovoru spřívlastkem, své vinařství a vína vám představí sám majitel firmy, Marek Líbal.


Profil vinařství:

Ačkoli Vinařství Líbal bylo založeno roku 2001, tradice výroby vína je v rodině předávána již po třetí generaci. Vše začalo výrobou vína pro vlastní potřebu a tento bohulibý koníček se stal nynějším majitelům osudem. V současné době probíhá výroba vína v nově postavené budově. Procesy kvašení a zrání probíhají buď v nerezových tancích nebo klasických dřevěných sudech. Kapacita sklepa je nyní 70000 litrů. Odrůdová skladba je uzpůsobena severní poloze vinařství, hrozny pocházejí z viničních tratí v Horních Dunajovicích – Frédy, Stará Hora a viniční tratě v nedaleké obci Tvořihráz – Na vinici. Z bílých odrůd vinařství Líbal vyrábí Veltlínské zelené, Müller Thurgau, Ryzlink rýnský, Sauvignon, Neuburské, Tramín červený, Pálavu, Rulandské bílé, Chardonnay, Aurelius, Rulandské šedéa další. Zčervených potom Svatovavřinecké, Frankovku, Zweigeltrebe, Rulandské modréa Cabernet moravia.

…………………………………………………………………………………………………..

Jaká byla Vaše cesta kvínu a kprovozování vinařství?

Kvinaření mě přivedl můj otec, který vystudoval vinařskou školu vModré na Slovensku a začal pracovat jako vedoucí nově vznikající výsadby vinic vmístním JZD.

Jak byste popsal terroir Vašich vinic?

Vinice nejsou přímo naše, ale patří místnímu podniku AGRA a.s., Horní Dunajovice. Jsou to vinice na svazích orientovaných na jih až jihozápad, srůznými půdními podmínkami, převážně však hlinitopísčité nebo spíše kamenité.

Která viniční trať je Vaším největším pokladem? Které odrůdy zde pěstujete?

Jsou to dvě hlavní a to Stará hora (Veltlínské zelené) a Frédy (Sauvignon, Pálava, Tramín červený, Ryzlink rýnský).

Která odrůda je vlajkovou lodí Vašeho vinařství a proč?

Sauvignon, ale i ostatní aromatická vína, jako třeba Tramín červený, Pálava či Muškát moravský.


Čeští a moravští vinaři soblibou používají označení rodinné vinařství. Jak se Vaše práce promítá do Vašeho rodinného života?

My jsme opravdu rodinné vinařství. Nemáme žádné zaměstnance ani brigádníky. Každodenně jsem ve vinařství já a moje mamka, táta chodí většinou po své práci vAgře. Osobní život je dost hektický a spíše víkendový, přes týden moc volného času nemám.

Kombinujete rád víno sjídlem? Jaké jsou příklady kombinace Vašich vín skonkrétními jídly?

Po pravdě ani ne. Ale třeba takový Tramín 2011, výběr zhroznů, vneděli po obědě a kněmu bábovka, to je úžasná věc.

Jaké máte plány? Jak bude vypadat Vaše vinařství za 5 let?

Zvenku bude vypadat asi podobně jako dnes. Uvnitř se budu snažit o doplnění či obnovu technologie na zpracování hroznů. Máme již skoro všechno, ale pár detailů se vždycky najde a neustále je co vylepšovat. Kapacitu výroby bych už moc zvětšovat nechtěl, ale chtěl bych se zaměřit na vína spřívlastkem či VOC.

Který ročník byl podle Vás v tuzemsku po roce 2000 nejlepší, co se týká kvality vín?

Dle mého názoru je to třeba 2011, ale i 2010. On vpodstatě každý rok má něco do sebe a vkaždém roce se podaří nějaké úžasné víno.


Troufnete si odhadnout, jaký bude ročník 2012?

Vypadá to na velice dobrý ročník. Sklizeň bude sice menší, ale o to budou hrozny obsahovat více extraktivních látek. Ale to je ještě předčasné hodnotit, to uvidíme, až bude úroda ve sklepě.

Kde všude jsou Vaše vína kdostání?

Zaměřujeme se převážně na vinotéky a restaurace, ale hodně vína prodáme přímo ze sklepa.

Skvělé víno vzniká ve vinici nebo ve sklepě?

Je to tak 50:50. Skvělé hrozny vznikají ve vinici, skvělá vína ve sklepě. Samozřejmě musí být kvalitní surovina, ale špatným zpracováním se dá vše zkazit.

Jakými změnami prošlo tuzemské vinařství za posledních 20 let od revoluce? Co se nejvíce povedlo a kde jsou rezervy?

Mohu zodpovědně říct, že technologie na zpracování hroznů a vína nám může závidět celá Evropa. Ještě jsem neviděl evropského mikrovinaře (naše produkce je 50 000 litrů), který by měl třeba cross-flow filtr či celonerezovou poloautomatickou plnící linku. A to jsme všechno stihli za dvacet let.


Mění se vposledních letech tuzemští konzumenti vína, případně jejich preference?

Pomalu, ale jistě přibývá zákazníků, kteří vínu opravdu rozumí. Je ovšem také pravdou, že i vdnešní době se setkávám svíny, která pořád kazí pověst českých a moravských vinařů a stále tato vína mají své kupce. To mě asi nikdy nepřestane udivovat.

Která původně moravská odrůda je Vaše nejoblíbenější? Proč?

Jelikož mám rád aromatické odrůdy, tak je to třeba Pálava nebo Muškát moravský. Pokud možno stroškou zbytkového cukru.

Co děláte ve volném čase, když zrovna nejste ve vinici nebo ve sklepě?

Moje záliba je možná trošku neobvyklá, ale rád jezdím na motorce. Rychle i pomalu, cestovně i sportovně, podle nálady. Letošní dovolená vsedle trvala devět dní a najeli jsme spřítelkyní něco málo přes 4000 km. Vinice ve Francii či na úbočí Švýcarských Alp jsou opravdu krásné.


Jaký je Váš postoj ktuzemským a mezinárodním soutěžím vín? Má smysl na láhve lepit medaile a ocenění?

Soutěží se samozřejmě snažíme účastnit. VČeské republice má ovšem všeobecně větší váhu cena ze zahraniční výstavy. Což se nám také loni, ale i letos potvrdilo. Opakovaně jsme získali na nejprestižnější přehlídce vín vseverní Americe – San Francisco International Wine Competition cenu za nejlepší víno dané kategorie. Vroce 2011 to bylo se Sauvignonem 2010 VOC a letos sTramínem 2011, výběr zhroznů. A na taková ocenění zákazníci slyší. Ještě se nám letos podařilo získat šampiona na okresní výstavě ve Znojmě, se Sauvignonem 2011 VOC a bohužel toto ocenění není bráno mezi zákazníky nijak v potaz.

Jaké víno byste doporučil pro první setkání sbudoucí tchýní?

Tak prvně bych vyzpovídal nastávající a pak by se vidělo. Všeobecně ale asi něco sladšího a aromatického. Třeba Muškát moravský 2011, pozdní sběr.

…………………………………………………………………………………………………..

3 vína doporučená vinařem:

(uveďte název, ročník, přívlastek, popis vína a cenu ve vinařství)

Sauvignon 2011, VOC

Ve vůni nezaměnitelný výrazný černý bez, lehce bílá hluchavka. V chuti výrazně ovocné, můžeme zde cítit opět černý bez, angrešt či černý rybíz. Je to víno tělnaté, extraktivní, harmonické s výraznou dochutí. Cena 295 Kč sDPH.

Tramín červený 2011, výběr zhroznů

Víno s výrazně kořenitou tramínovou vůní. V chuti plné, extraktivní, nasládlé, opět pikantně kořenité s příjemnou kyselinkou. Typicky nadprůměrně aromatické víno ze severu Znojemské vinařské podoblasti. Cena 350 Kč s DPH

Muškát moravský 2011, pozdní sběr

Víno z první sklizně – panenské. Vyznačuje se nezaměnitelnou výraznou vůní i chutí čerstvě natrhaných hroznů. V chuti nasládlé, plné s mladou šťavnatou kyselinkou. Cena 235 Kč s DPH………………………………………………………………………………………………………………………………………………

Co je Rozhovor spřívlastkem?

Seriál, vrámci kterého zprostředkovaně promlouvají vinaři zMoravy a Čech. Každý vinař dostává stejnou sadu 30 otázek a je jen na něm, jak se snimi popasuje. Podmínkou uveřejnění rozhovoru je zodpovězení alespoň poloviny znich.

Předchozí díly seriálu Vinařův rok:


Ludvík Maděřič

, Jiří Šebela, Milan Nestarec, Jakub Šamšula, Miroslav Volařík, Lubomír Glos, Miloš Michlovský, Vladimíra Mrázová, Richard Stávek, Bogdan Trojak, Jaroslav Osička, Tomáš Čačík, Marek Vybíral, Petr Mokruša, Petr Bíza, Jan KoubekJste vinař a chcete se zapojit do seriálu Vinařův rok? Napište na podkorkem@gmail.com

7 komentáře:

Josef

12. September 2012 13:22

Nema ten filtr byt nahodou cross-flow misto gross-flow ? A nebo je to teda fakt technologie, kterou nikdo nema :)

podkorkem.net

12. September 2012 14:48

Děkuji za upozornění, opraveno:)

Jan Čeřovský

13. September 2012 09:19

Jsem si z toho dělal včera trochu srandu, hodně vtipný překlep… on je cross někdy dost gross :-D

podkorkem.net

13. September 2012 10:56

Cesty MS Word jsou nevyzpytatelné…

Anonymous

13. September 2012 22:16

já vám nějak nevím, pokud se tu posílají ty dotazníky, doplnil bych je o další otázky k technologiím – jestli si myslí vinař, že tvoří terroirová vína, jaké postřiky používá a proč, používa-li kvasinky, enzymy, dodané taniny apod. Možná to na první pohled vypadá pro konzumenta zmatečně, ale myslím si že naopak, prostě vypsat takové ty „éčka“, nejlépe na začátek, rozšíří to kontext uvědomění s věcmi, které chce sdělit možná účelově sám vinař … nic proti vinaři, bral bych to jako právo na svobodný přístup k informacím ze strany konzumenta …
Jinak toto je pouze technická, nemá to primárně nic do činění s tímto vinařem.

MT

podkorkem.net

14. September 2012 08:14

Nevím, jestli by bylo vypsání „éček“ pro většinu čtenářů úplně přínosné, ale je pravda, že v dotazníku vysloveně otázka na procesy a technologie používané při výrobě vín chybí. Časem bych chtěl dotazník trochu osvěžit (vyměnit část otázek za nové) a toto je určitě jedno z témat, které by se mělo objevit. Díky Mikuláš

Anonymous

17. September 2012 20:34

ale jo, dyk toto úplní analfabeti nečtou, třeba je to nakopne se zajímat víc, ať si nemohou vinaři tak svévolně šolíchat s termíny v rámci svého marketingu

Okomentovat:

*

Loading...