Marcela Hříbalová: Champagne nám může závidět odrůdovou pestrost

Březen, 16.03.2015 07:18

V rámci dnešního Rozhovoru s přívlastkem si představíme vinařství na tuzemské poměry relativně netradiční. Vinařství Sekt Jan Petrák se totiž specializuje v rámci své produkce čistě na sekty vyráběné tradiční metodou druhotného kvašení v lahvi. Orientaci na produkci sektů vinařství naordinoval Jan Petrák, po jeho smrti v roce 2007 ve vinařské tradici pokračuje jeho dcera Marcela Hříbalová.

lahve 

Vinařství Sekt Jan Petrák sídlí v obci Kobylí, kde v režimu BIO obhospodařuje 10 hektarů vinohradů. „Vinice udržujeme v BIO kvalitě a naší metou je vyrobit sekt, který bude moci nést označení BIO SEKT. Snažíme se o co nejpřirozenější přístup k přírodě a vínu, protože jen ze zdravého a živého vinohradu může vzejít bohaté víno, které Vám chceme dávat,“ vysvětluje Marcela Hříbalová. V produkci najdete bublinky barvy bílé, růžové i červené. Tradiční šampaňské odrůdy doplňuje například Frankovka, Merlot nebo Ryzlink rýnský. A právě tato odrůdová variabilita je podle Marcely Hříbalové hlavní výhodou, se kterou mohou tuzemští výrobci sektů na rozdíl od vinařů v Champagne pracovat. Více již v následujícím rozhovoru.

Jaká byla Vaše cesta k vínu a k provozování vinařství?

Naprosto samozřejmá. Vyrostla jsem v domácnosti, kde v jednom sklepu dělal víno dědeček a v jednom tatínek. Po skončení totalitního režimu v ČSSR se můj otec rozjel do kraje Champagne a přinesl si do moravských krajů myšlenku výroby sektů tradiční cestou.

Vzpomenete si ještě, jaké bylo první Vámi vyrobené víno?

První vyrobené víno mi neutkvělo, zato si přesně pamatuji na první prodané víno v Čechách ve vesnici Tuchlovice v roce 1990. Začínala jsem s dovozem vín od drobných pěstitelů, sousedů a kolegů vinařů. Prodávala jsem hlavně přátelům, známým a sousedům u nás na vesnici. V krátké době se okruh zákazníků natolik rozšířil, že jsme v Kladně postavili první vinotéku, kde se prodávalo sudové víno a další moravské produkty. Dodnes vinotéka Andre v Kladně funguje, máme stálé zákazníky a dnes už prodáváme převážně vlastní sudová vína, naše sekty a také vína od celé řady vinařů, kteří se představili zde na blogu Podkorkem.

Jak byste popsala terroir Vašich vinic?

Naše vinice se rozkládají na nejvyšších polohách ve vinařské obci Kobylí. Celkem obhospodařujeme cca 10 hektarů na dvou hlavních kobylských kopcích: Nivky a Sovinky.

vinice

Která viniční trať je Vaším největším pokladem? Které odrůdy zde pěstujete?

Dnes to jsou Nivky nad Studýnkou, kde pěstujeme pro sekty dvě základní odrůdy, tedy Rulandské modré a Chardonnay. Dále pak odrůdy typické pro Moravu: Frankovka a Rulandské šedé. Na jednom hektaru pěstujeme Merlot z kterého tvoříme především růžová vína.

Jaké postupy dodržujete ve vinicích?

Veškeré vinice jsou pěstovány v režimu BIO kvality. Vše je podřízeno kvalitě vypěstovaného hroznu, neb jen kvalitní hrozen dává kvalitní víno a v našem případě sekt.

Můžete popsat proces výroby vín ve Vašem vinařství?

Oproti jiným vinařstvím jsme specifičtí. Naším konečným produktem je sekt vyrobený klasickou metodou sekundárního kvašení v láhvi. Celý výrobní proces probíhá za stejných enologických postupů jako v Champagne, za přímé spolupráce s Institut Oenologique de Champagne v Epernay, Francie.

Která odrůda je vlajkovou lodí Vašeho vinařství a proč?

V našich podmínkách se pro sekt ukazuje jako velice vhodná odrůda Ryzlink rýnský, Chardonay a Rulandské modré. V posledních deseti letech tvoříme růžová vína z Frankovky a jak už bylo řečeno, také z odrůdy Merlot.

Čeští a moravští vinaři s oblibou používají označení rodinné vinařství. Jak se Vaše práce promítá do Vašeho rodinného života?

Myslím, že zajímavostí našeho vinařství je, že se půda zatím dědí po přeslici. Každý přiženěný muž přinesl do vinařského hospodářství něco jedinečného. Můj otec začal s výrobou sektů a můj muž začal s kompletní BIO produkcí.

Jaký byl nejkritičtější moment Vaší vinařské kariéry? Říkala jste si někdy, že s vinařením skončíte?

Smrt mého otce. Ano, tuto možnost jsem si připouštěla velmi často zejména po jeho odchodu. Ale naši francouzští přátelé a kolegové nám pomohli se vším, od technologie sběru až po enologii sektu.

Jaké máte plány? Jak bude vypadat Vaše vinařství za 5 let?

Chceme dokončit modernizaci stávajících prostor a vyrobit BIO sekt.

Který ročník byl podle Vás tuzemsku po roce 2000 nejlepší, co se týká kvality vín?

Sekty se ve valné většině nedělají ročníkové a tvorba základního vína pro sekt má svá specifika. Počasí nás ovlivňuje stejně jako ostatní vinaře, nicméně pro sběr hroznů je u nás důležitá zdravost hroznů a správný poměr kyselin k cukru.

3

Jaký je podle Vás ročník 2013?

Má naději.

Kde všude jsou Vaše vína k dostání?

V rámci celé České republiky a po osobní dohodě jsme schopni doručit naše lahve po celém světě.

V jaké vinařské oblasti byste chtěl provozovat vinařství, kdyby to nebylo na Moravě? Proč?

Jednoznačně ve francouzské Champagne.

Jak jsou nastaveny podmínky pro provozování vinařství v České republice? Uvítala byste nějaké změny? Ať už legislativní, institucionální daňové či jiné?

Toto je natolik široká otázka, že by zabrala mnoho řádků. Uvítala bych stejné podmínky pro všechny vinaře v rámci EU.

Co Vás na povolání vinaře nejvíce baví a co byste si naopak odpustila?

Začnu od konce. Nejvíce mne obtěžuje, ba přímo znechucuje, nehorázné množství administrativních úkonů nutných pro výrobu a prodej vína, neřkuli sektů, kde je byrokratická zátěž tohoto státu ještě mnohem horší. Samozřejmě potěchou je, když slyšíte od zákazníků, jak jim víno chutnalo, zpříjemnilo chvíle či bylo pěkným překvapením.

Jakou lahev máte právě otevřenu v lednici?

Žádnou, sekt se u nás nikdy nezůstává nedopitý.

Jakými změnami prošlo tuzemské vinařství za posledních 20 let od revoluce? Co se nejvíce povedlo a kde jsou rezervy?

Vinařství se proměnilo od základu a na toto téma bylo napsáno mnoho slov, stejně jako ekonomika se proměnilo i vinařství a přístup lidí k vínu. Lidé se začínají zajímat více o kvalitu než o kvantitu, ale to můžeme pozorovat i v dalších gastronomických oblastech. Rezervy jsou všude, naše vinařství proto není výjimkou.

Mění se v posledních letech tuzemští konzumenti vína, případně jejich preference?

Zcela jistě, každá skupina zákazníků si hledá vlastní produkt, který sedí na míru jejich požadavkům nebo jejich chutím. Víno se začíná dostávat do běžného nápojového sortimentu tuzemských restaurací, ať již rozlévané či lahvové. Kultura pití vína je u nás jednoznačně na vzestupu.

Která odrůda je Vaše nejoblíbenější? Proč?

Mojí nejoblíbenější odrůdou je Frankovka. Je to typický zástupce moravských odrůd s fantastickou paletou vůní. Skoro se mi až chce říci, že Champagne nám může závidět naší odrůdovou pestrost.

Máte nějakou oblíbenou restauraci nebo vinný bar?

Určitě stojí za návštěvu Bubble Lounge bar v Jungmanově ulici v Praze s mimořádně zajímavou nabídkou sektů, stejně tak Vinograf na Senovážném náměstí v Praze. Oba podniky mohu doporučit.

Doporučila byste nějakou knihu o víně?

Kohout na víně od Heleny Baker.

Co děláte ve volném čase, když zrovna nejste ve vinici nebo ve sklepě?

Mou vášní je čtení knih z lékařského prostředí a ráda cestuji za teplem a kulturou.

Svět vína je především mužský svět. Která dáma je podle Vás největší osobností tuzemského světa vína?

Na tuto otázku Vám neodpovím, ale za největší dámu šampaňského světa považuji Veuve Cliquot, kterážto udržela, posunula a hlavně rozvinula značku i produkt svého zesnulého muže.

Jaký je Váš postoj k tuzemským a mezinárodním soutěžím vín? Má smysl na láhve lepit medaile a ocenění?

Pro zákazníka je možným vodítkem počet medailí na jednotlivých vínech. Na druhou stranu shledávám s podivem, jak často se v soutěžích umisťují zejména velkoprodukce s uniformními víny, namísto vinařů a vín s osobitostí.

pipettes

Lze objektivně srovnávat vína na bodové škále? Např. 0 až 100?

Ano, lze. Každý sám sobě objektivně může určit bodové ohodnocení. Ať se to může zdát jakkoliv tvrdé, tak víno bez rozdílu počtu medailí a přívlastků se v konečném důsledku hodnotí jen na dvě kategorie a to: chutná/nechutná.

Jaké víno byste doporučil pro první setkání s budoucí tchýní?

Pro první setkání bych rozhodně nevolila otevření láhve metodou sabrage, ať si to tchýně zle nevyloží a nejsme hned na kordy.

Který francouzský vinařský region máte nejraději a proč?

Champagne. Jak jsem již několikrát zmínila, je pro mě tento kraj inspirací a obrovskou knihou k učení.

Čtete tuzemské či zahraniční blogy o vínech?

Nečtu, jsem zastáncem tradičních listovin a tudíž tištěných recenzí.

Lze popsat Vaše vinařství jednou větou?

Máte možnost ochutnat Champagne v moravském kabátě.

 

…………………………………………………………………………………………………..

3 vína doporučená vinařkou:

Cuvée Gold – brut. U našich zákazníků velmi oblíbený sekt se šupinkami 24 karátového zlata, který se v naší rodině dělá už od 90.let minulého století. Základ sektu tvoří Ryzlink rýnský a ve sklepě nám zraje šest let.

Prodejní cena 500 Kč

Cuvée Grande – brut. Základní použitou odrůdou je Merlot, zpracovaný na růžové víno. Jiskřivá barva a jemná ovocná vůně jsou v dokonalé harmonii. Ve sklepě před uvedením do prodeje zraje čtyři roky.

Prodejní cena 340 Kč

Pinot Noir – sec. Méně tradiční červený sekt má barvu černých višní, bohaté perlení a středně intenzivní aroma připomínající třešňový kompot. Ve sklepě nám zraje pět let.

Prodejní cena 310 Kč

 

Okomentovat:

*

Loading...