Maestro Mottura: Brut a Grechetto

Říjen, 17.10.2018 10:10

 Proti nedalekému Orvietu působí městečko Civitella d’Agliano trochu jako ospalá díra. Turistů je tu poskrovnu možná i proto, že brána na místní historické náměstíčko je tak úzká, že jí stěží projede větší SUVéčko. Zatímco historickými památkami a počtem restaurací Civitella d’Agliano Orvietu nemůže konkurovat, tak v kvalitě bílých vín bezpochyby ano. Sídli tu totiž italská legenda a nejlepší producent bílých vín Lazia – Sergio Mottura.

43359001_939035639641073_5415376886018605056_n

Setkání se Sergiem Motturou, to je zážitek na celý život. Člověk velice zvažuje, na co se tohoto vinného matadora zeptat, aby neměl z ostudy kabát, jeho ošuntělé žluté sáčko přitom vypadá, že vidělo mnohem více vína než vy. Zbytečně, Sergio Mottura je usměvavý a sympatický hostitel, který nás vřele uvítal hláškou „jste první česká skupinka, která se podívá do našeho sklepa“.

Máte sklep? A mohla bych ho vidět?
Jestli někdy do Civitella d’Agliano zavítáte, tak u Motturů se rozhodně vyplatí vytasit s hláškou z kultovního filmu Kulový blesk. Stačí pár kroků a z místní útulné degustační místnosti se totiž můžete ocitnout v plísní pokrytém šumivém nebi. Po několika schodištích sestoupíte zhruba 15 metrů pod úroveň zemského povrchu a tradá archivní sklep, kde vyzrávají stovky lahví Chardonnay Brut, je tu. Podmínky jsou tu ideální, teplota se ve sklepě z 15. století v průběhu roku prý mění maximálně o jeden až dva stupně. Vše se tu dělá ručně a vína tu zrají na kalech dlouhá léta. Tlusté nánosy plísně, vůně starých časů a všudypřítomná vlhkost…

43286572_939035816307722_985882761812246528_n
IMG_20181007_124127_HHT
IMG_20181007_124521_HHT

Dříve Sergio Mottura používal pro výrobu šumivých vín tradiční metodou druhotného kvašení v láhvi také Pinot noir, ale nakonec skončil výhradně u Chardonnay. My jsme záhy ochutnali Brut 2010 a víno bylo skvělé. Krásně nazrálé, s tóny zralého ovoce, kvasnic, zároveň extrémně svěží s říznou kyselinou. Víno, u něhož se protiklady snoubí v dokonalý celek.

Tím, co ale vydobylo Sergio Motturovi respekt napříč Itálií, jsou tichá bílá vína odrůdy Grechetto. Prvním je víno Orvieto. Tradiční víno regionu Umbrie, primárně pocházející z vinic kolem stejnojmenného města, ale částečně produkované také v Laziu. A vína kolem Civitella d’Agliano měla vždycky zvuk. Jak hrdě prohlásil Sergio Mottura. Když byl v Orvietu dokončen ve 14. století zdejší slavný Dóm na Piazza Duomo, chtěli být stavitelé vyplaceni právě zdejším vínem.

Jak na sud
Co se týká odrůdového složení, tak pravidla říkají, že Orvieto musí tvořit minimálně z 60 % odrůdy Grechetto a Procanico (Trebbiano Toscano).  Zbylý podíl může být doplněn některou z místních odrůd jako Drupeggio, Verdello nebo Malvasia Toscana, případně lze využít i mezinárodní odrůdy jako Chardonnay nebo Sauvignon. Grechetto je ale klíčovou odrůdou, která v těch nejlepších vínech dominuje.

A právě znovuobjevení Grechetta je přisuzováno Sergio Motturovi. Odrůda náročná ve vinici byla v dobách masové produkce nahrazena spolehlivějšími druhy. Sergio Mottura nejen že začal opětovně Grechetto vysazovat, velmi intenzivně se také věnoval výzkumu jednotlivých klonů a identifikaci těch nejlepších. Kromě Orvieta dnes ve vinařství lahvují dvě čistě odrůdová Grechetta. Jedno pouze z nerezu, víno Latour a Civitella pak zraje ve francouzských barikových sudech. Poprvé vzniklo v roce 1994 a v roce 2001 se stalo historicky prvním bílým vínem z Lazia, které získalo nejvyšší hodnocení „tří pohárků“ v rámci italského průvodce Gambero Rosso.

IMG_20181007_134407

Latour je součástí názvu vína na počest burgundské spolupráce s Louisem Latourem. Když Louise Fabrice Latoura ochutnal Motturovo nerezové Grechetto Poggio della Costa 1992 divil se, proč víno není školeno v dubových sudech. Nakonec Sergiu Motturovi zaslal podle něj ty nejlepší dubové sudy pro toto víno, a tak vzniklo víno s názvem Latour a Civitella. Nejvíce si ale dnes ve vinařství cení zkušeností, které mohly ohledně zrání vína ve dřevě od Latoura načerpat. Jak Motturové říkají, vlastními silami by jim trvalo na podobnou úroveň doputovat zhruba jednu vinařskou generaci.

Předobraz dikobraz
Na italských vínech tak často nenajdete roztomile vyvedená zvířátka, jak tomu bývá u vín z Austrálie nebo USA. Sergio Mottura je výjimka. Dikobraz obecný je zvíře, které je velmi citlivé na kvalitu životního prostředí a v Itálii patří k chráněným živočišným druhům. Sergio Mottura se ho proto rozhodl použít jak symbol prezentující nekompromisně citlivý přístup v péči ve vinicích, vyjádřený také certifikací Bio. Vinifikace vín probíhá s minimem zásahů, absolutně bez jakýchkoliv umělých aditiv, typicky je mladé víno ponecháno několik měsíců v kontaktu s kvasinkami.

Ve vinařství Sergio Mottura můžete ochutnat i červená vína odrůd Syrah, Merlot nebo Pinot noir. Nejvíce se mi líbil šťavnatý a plnější Merlot. Důvodem, proč se ale u Motturů zastavit, jsou jednoznačně jejich bílá vína a famózní bublinky.

Okomentovat:

*

Loading...