Maďarský masterclass z obýváku

Květen, 11.05.2021 07:40

Třeba takové Neszmély a Ezerjó, poznáte, co je název odrůdy a co vinařská oblast? Zorientovat se v maďarských vínech není vzhledem k velkému množství vinařských oblastí, místních odrůd a komplikovanému jazyku úplně jednoduché. Zlaté Rakousko se svými veltlíny a Německo s ryzlinkem.  S velkým zájmem jsem proto uvítal možnost zúčastnit se prezentace vybraných maďarských regionů a vín pod hlavičkou Wines of Hungary. Skvěle zorganizovaná akce a dobrý výběr vín v čele s úžasným Villányi Franc 2017 od A. Gere. 

IMG_20210504_123515__01

Maďarská vína do toho marketingově slušně šlapou. V květnovém čísle britského Decanteru byla vložena celá příloha o maďarských vínech, perfektně zorganizované degustaci minulý týden nelze nic vytknout a doprovodné materiály, které dorazily spolu s víny (v anglickém a českém provedení) jsou na vysoké grafické i obsahové úrovni. Co je nejdůležitější i samotná vína, která jsme na dálku spolu s jednotlivými vinaři ochutnávali, jasně ukázala, že současné Maďarsko by si zasloužilo na mezinárodních trzích možná větší pozornost, než v současnosti má.

Maďarsko, to zdaleka není jen slavné tokajské. Celkem 22 vinařských oblastí s celkovou plochou 65 000 hektarů vinic ročně vyprodukuje 270 milionů litrů vína. Přesně v duchu současných trendů Maďaři ve velkém sází na vlastní autochtonní odrůdy, které pak často doplňují i dobře známé mezinárodní odrůdy z Francie. Poměr bílých a červených vín je možná až překvapivě jednoznačný 70:30. V bílých vínech se maďarským vinařům podařilo dobře vyprofilovat odrůdy jako Furmint, Juhrfark nebo Hárslevelü. V červených vínech pak vinaři z Szekszárdu a Egeru úspěšně oživují zašlou slávu tradičního cuvée Bikavér, česky známého jako „býčí krev“. Milovníci Frankovky samozřejmě dobře vědí o potenciálu maďarské Kékfrankos.

Právě červeným vínům se z velké části věnovala i online degustace. Možná to není takové překvapení, protože jestli mají svěží suchá bílá vína z Maďarska na Moravě slušnou konkurenci, tak plnosti a koncentrovanosti některých maďarských červených vín z jižních oblastí jako Villány nebo Szekszárd, se můžeme těžko poměřovat.

Co mají naopak Maďarsko a Česká republika společné je nastupující generace ambiciózních vinařů, kteří posouvají charakter a kvalitu vín o velký kus dopředu. Česká republika je pro maďarské vinaře jedním z nejdůležitějších exportních trhů a tak si lze jen přát, aby v nabídce tuzemských dovozců přibývalo co nejvíce kvalitních vín od špičkových vinařů. Zajímavými tipy jsou rozhodně i následující vína.

Chardonnay 2019, Babarczi Lászlo, 12,5 % 89/100

Fermentace v nerezu, část vína zrála tři měsíce v sudech z maďarského sudu. Zrání na kvasnicích. Víno má světlejší žlutou barvu ve skleničce, se zelenkavými odlesky, krásnou a bohatou aromatiku, s tóny hrušky, žlutého jablka, zralých citrusů a také tropického ovoce. Nechybí jemná vanilka a smetanovost. Zajímavé, s typickým odrůdovým charakterem. V chuti je víno příjemně svěží, středně plné. Vyšší kyselina, svěží citrusy, bílé broskve, grep, ovocné tóny v závěru doplňuje příjemná mineralita. Chardonnay působí harmonicky, má skvěle integrované dřevo, nechybí toustové tóny, opravdu krásně pitelné a s elegantním projevem. Příjemné překvapení a parádní start do degustace.

IMG_20210504_160229__01

Hangács Egri Bikavér 2017, ST.Andrea, 14,5 %   Hodnocení: 91/100

Kategorie Grand Superior, tedy nejvyšší kategorie s nejnižšími výnosy (max. 35hl/ha). Blend z jedné vinice, víno tvoří hned pět odrůd, Kékfrankos, Cabernet Franc, Merlot, Pinot noir a Kadarka. Ve skleničce má středně intenzivní barvu s širším rubínovým okrajem. Vyšší viskozita. Vůně je velmi bohatá a komplexní, s kombinací červeného a tmavého ovoce, jako jsou tmavé třešně, švestky nebo maliny, nechybí tóny fialky nebo lehce sladký tón marcipánu. Opravdu parfémová koncentrace. V chuti je víno plnější, kombinuje výrazné ovocné tóny a kořenitost, s tóny pepře nebo hřebíčku. Nechybí zemitost, ušlechtilé dřevo. Víno má středně výrazné a krásně integrované třísloviny, svěží kyselinu. Delší minerální závěr. Se slušným potenciálem do dalších let.

IMG_20210504_160249__01

Bikavér 2017, Vesztergombi, 14 %    Hodnocení: 88/100

Víno z jižního Maďarska, z regionu Szekszárd. Jde o cuvée odrůd Cabernet Sauvignon, Merlot, Kékfrankos a Kadarka. Tohle červené zrálo 24 měsíců v sudech o objemu 300 a 500 litrů a má světlejší granátovou barvu se širokým okrajem. Víno tradičního střihu, s příjemnou ovocností a výraznou kořenitostí. Aroma není tak intenzivní, jako u předchozího vína. V chuti se objevuje červený rybíz, tmavé třesně, maliny nebo švestky, tóny připomínající povidla, hřebíček a lékořice. Ovoce působí vyzrálým dojmem, víno je šťavnaté, plnější. Celek na mne působí trochu podbízivě, příjemně vystupující tříslovina na patře, delší a nekomplikovaná dochuť. Ideální na vypití teď, případně v horizontu příštích pár let. Mainstream, který má potenciál oslovit široké publikum.

IMG_20210504_160409__01

Villányi Franc 2017, A.Gere, 14,5 %   Hodnocení: 93/100

Víno, které zrálo 16 měsíců v nových a jen minimálně požívaných barikových sudech. Nejjižnější a nejteplejší vinařská oblast Maďarska, se středomořským vlivem. Víno z vinice 20 let staré, přísná korekce výnosů. Ve skleničce s tmavší, téměř nepropustnou barvou. Ve vůni hřejivé, s tóny zralého tmavého bobulového ovoce, vůně připomíná švestky, černý rybíz, borůvky, tóny lékořice a výraznější tón dřeva. V chuti elegantní, koncentrované, připomíná černorybízový sirup, ostružiny, ale také tóny povidel, kávy, tabáku. Nechybí lehká nakouřenost, uzený tón. Na první ochutnání ušlechtilé víno. Bohaté, s excelentně zakomponovanými tříslovinami, extrémně dlouhé, delikátní závěr plný tmavého ovoce. Víno, které je aktuálně před svým potenciálem, vyvíjet se může po dobu dalších deseti let. Noblesní a vyvážené pití, s příjemně svěžím projevem.

IMG_20210504_160353__01

Ermitage 2016, Bock, 13 %      Hodnocení: 88/100

Druhé červené víno z regionu Villány. Výrazně odlišné od předchozího vzorku. Víno zraje v barikových sudech. Světlejší barva ve skleničce, s lehce cihlovým okrajem. Vůně je středně intenzivní, s tóny drobného peckového ovoce, jahod, třešní nebo červeného rybízu. Jemný tón fialky, náznak oxidativních tónů. V chuti je víno středně plné, s vyšší šťavnatou kyselinou a tóny červeného zahradního ovoce. Jemná kořenitost a zemitost. Víno má vyšší, lehce vysušující tříslovinu, která ve vínu v závěru dominuje. Říznější pití, absolutní opak předchozího vína. V tuto chvíli pravděpodobně na vrcholu, doporučuji vypít během několika let. Delší dochuť.

IMG_20210504_160423__01

Tokaj Sweet 2018, Zsirai, 11,5 %   Hodnocení: 90/100

Ze 70 % Furmint,  zbytek tvoří odrůda Harslevelu, sladké víno v kategorii pozdní sběr. Ve skleničce má intenzivnější zlatavou barvu, ve vůni je krásně meruňkové, ale také s tóny  hrušky, pomerančové kůry a heřmánku. V chuti tekuté zlato, víno je delikátní, doslova se rozplývá na jazyku. Má skvělou pitelnost, vyvážené díky vyšší kyselině. Tóny meruněk nebo žlutého jablka, jemná medovost v závěru. Krásné dezertní víno, které doplní širokou škálu sladkých pokrmů, nebo výrazný plísňový sýr.

IMG_20210504_160323__01

Maďarsko

Okomentovat:

*

Loading...