Lukáš Kovalský: Vinaři jsou pro zákazníky těžce identifikovatelní

Květen, 23.05.2017 08:03

V dnešním rozhovoru si představíme vinařství Simenon z Chvalovic u Znojma. Vinařství založil mladý vinař Lukáš Kovalský, který se podobně jako Lukáš Rudolfský z Vinných sklepů Kutná Hora rozhodl vyměnit hokejku a vysedávání na trestné za tvrdou práci ve vinici.

Většinu produkce vinařství v tuto chvíli pochází z nakoupených hroznů, ale do budoucna plánuje být v tomto ohledu Lukáš Kovalský soběstačný. Budou se tedy sázet vinice. V nabídce vinařství v tuto chvíli najdete typické odrůdy pro znojemskou oblast, jako Veltlínské zelené, Ryzlink rýnský nebo Sauvignon blanc. Nechybí ale ani Chardonnay nebo Pálava. Celkem ročně vinařství Simenon lahvuje kolem 10 000 lahví. „V každém ročníku zkouším nové postupy, které víno posunují stále dál. Přitom se však snažím maximálně zachovat vínu osobitý charakter a tvář, které si přináší z vinic,“ uvádí na internetových stránkách vinařství Lukáš Kovalský.  Jinak název vinařství je odvozen od jména chvalovického rychtáře Simenona Nubfruhna. Ten v roce 1717 písemně stvrdil, že se v obecní chvalovické šenkovně budou dodržovat podmínky stanovené pro výčep vína Louckým klášterem. Tím byla nastavena laťka kvality a nároky na chuťové vlastnosti pro vybrané jazýčky zdejších pánů.

unnamed

Jaký byl pro Vaše vinařství ročník 2016?

Z mého pohledu se ročník vyvedl dobře, žádné velké problémy nebyly. Jen jsem bojoval s teplotou hroznů při sběru. Jelikož z 80 % hrozny nakupuji, tak jsem kolikrát hrozny dovezl do vinařství teplé, ale vypořádal jsem se s tím dobře a vše proběhlo, jak mělo.

Čím se ve vinařství aktuálně zabýváte?

Nyní se intenzivně zabývám administrací kolem výsadby nových vinic, které bych chtěl vysazovat příští rok na jaře, pokud vše klapne. A jinak samozřejmě spousta další práce ve vinici, na vinařství a podobně.

Co je pro Vás priorita pro letošní potažmo příští rok?

Je to již zmíněná výsadba nových vinic v příštím roce. Teď jen budu doufat, že se vše dotáhne do zdárného konce a bude se moci vysazovat, což je pro mě prioritní. Vysazovat by se mělo na Dívčí hoře v katastru obce Chvalovice. Co se týče odrůd, které bych chtěl vysazovat, tak by to měl být Sauvignon blanc, Ryzlink rýnský, Rulandské šedé, Chardonnay, Pálava. Jsou to v podstatě odrůdy, které stabilně mám v nabídce. Celkově by se měly vysazovat zhruba 2 hektary. Samozřejmě je mým cílem být soběstačný v produkci hroznů.

Pokud by k Vašim stávajícím viničním tratím mohla mávnutím kouzelného proutku přibýt jakákoliv další. Která by to byla a proč?

Jednoznačně by to byla Kraví hora. Tato trať je ohromně specifická svým terroir a mikroklimatem, tím tvoří vína z této polohy minerální, šťavnatá a ovocná vína.

Kterou část roku nejraději chodíte do vinice a proč?

Nemám nějak vybrané nejlepší období, kdy rád chodím do vinice. Ale jako asi každý vinař má rád sběr hroznů, tak i já. Je to takové to vyvrcholení celoroční práce ve vinici.

Měla by se podle Vás tuzemská produkce vydat cestou větší odrůdové specializace? Po vzoru jiných zemí primárně vsadit na některou či některé odrůdy?

Rozhodně měla. Když tak nad tím přemýšlím, tak v ČR není vyloženě jedna typická odrůda jako např. v Německu Ryzlinky, nebo v Rakousku Veltlíny. Naopak mi připadá, že je velká móda mít v nabídce několik odrůd. Vinaři jsou tak pro zákazníky těžce identifikovatelní. V Rakousku snad každý vinař dělá Veltlín, což se mi hrozně líbí. Když dojedu do vedlejšího Rakouska tak nikdo neřekne, že ho nemá. Zní to jako klišé, ale v tom je to kouzlo Rakouska.

FullSizeRender

Novým výsadbám v tuzemsku v posledních letech vévodí odrůdy Pálava, Veltlínské zelené a Rulandské šedé. Které to podle Vás budou za 10 let?

Tak to si vůbec netroufnu takto střílet od boku. Doufám, že to bude Veltlín nebo Ryzlink rýnský:-D

Jak hodnotíte dosavadní fungování VOC a jak vidíte jejich budoucnost?

Pokud jde o VOC Znojmo, tak ho hodnotím z mého pohledu velice pozitivně. Líbí se mi fungování a celá pravidla tohoto sdružení. Tohle je právě příklad toho, že člověk vždy když uslyší VOC Znojmo, tak ví, že dostane ochutnat jen Veltlíny, Ryzlinky nebo Sauvignony. Podobně je na tom VOC Modré hory nebo VOC Pálava.

Vína kterého tuzemského vinařství máte rád a proč?

Mám rád Arte Vini. A to z důvodu, že dělají vína co nejvíce typická pro Znojmo, tím myslím odrůdový charakter. A hlavně jsou svým stylem rozpoznatelní. Také jejich sortiment se nemění. Stále mají v nabídce stejné odrůdy.

Jakou radu byste na základě svých zkušeností dal začínajícímu vinaři?

Jelikož já sám jsem v začátcích, tak nemám tolik zkušeností, ale rozhodně ať je svůj a do začátku si nastaví svůj styl výroby, značku vinařství a drží se ho po celou dobu. Jedině tak zůstane pro lidi zapamatovatelný.

Kterou otázku nejčastěji dostáváte na degustacích?

Je jich víc, ale nejvíc otázek je, kde jsem se naučil dělat víno. Protože odmala jsem hrával hokej a k vínu jsem měl velice daleko. Začal jsem ale chodit po různých degustacích, kde jsem poznal kamaráda vinaře, který mě začal víc a víc zasvěcovat do výroby vína a související problematiky.

Jakou knihu máte právě rozečtenu?

Jsou to Bobule od pana Michlovského.

Která láhev vína Vám za poslední týden udělala největší radost?

Neřekl bych, že největší, ale radost udělala. Byl to Sauvignon blanc z Burgenlandu.

Doporučte dvě vína ze své aktuální nabídky.

Ryzlink rýnský 2015

Veltlínské zelené 2016

Okomentovat:

*

Loading...