Ludwig Hiedler: Vína letošního ročníku by měla být velmi dobrá

Říjen, 21.10.2013 08:19

V rámci rozhovoru sLudwigem Hiedlerem si dnes představíme vinařství, jehož historie sahá až do roku 1856 a které patří mezi pionýry ekologického hospodářství v rámci Rakouska. V okolí Langenlois dnes organicky obhospodařuje 26 hektarů vinic. Vrámci rozhovoru se dozvíte, proč při výrobě Ludwig Hiedler používá pouze autochtonní kvasinky nebo proč zrání bílých vín upřednostňuje akátové sudy. Krátce okomentoval i to, proč vRakousku nejsou podvodníci svíny, nebo jaký byl ročník 2012.

Poznávacím znakem vinařství je sova, která na návštěvníky vinařství ostražitě shlíží ze svého kamenného podstavce, stejně jako na pijáky samotných vín z elegantních etiket. Současný majitel Ludwig Hiedler vinařství po svém otci převzal vroce 1980. Schodem vinařství mu dnes pomáhá jeho manželka María Ángeles Castellanos-Hiedler, která je původem ze Španělska. Má na starost zejména marketing a prezentaci vinařství. Pátou generaci vinařství Hiedler reprezentují dva synové Luwdig jun. a Dietmar. Po 157 letech fungování se zdá být vinařství Hiedler ve skvělé kondici a personálně zajištěno, o svou budoucnost se nemusí bát.

Na začátek bych se možná zeptal na trochu ožehavé téma. VČeské republice existují problémy sfirmami, které dováží levné hrozny či sudová vína ze zahraničí a pak je vydávají za vína moravská. Jsou podobné praktiky rozbujelé také vRakousku?

Odpovím stručně, nejsou.

Čím je to dané? Přísnou legislativou, vysokými pokutami, uvědomělými konzumenty?

Klíčovou roli vtéto oblasti sehrává přísná legislativa

Rakousko si prošlo svým skandálem ohledně kvality vín v80. letech minulého století, od té doby je tato země prezentována jako jedna snejpřísnějšími vinařskými zákony na světě. Jaké byly ty nejzásadnější změny, které byly do legislativy zapracovány?

Hlavní změnou bylo asi zavedení státního kontrolního čísla „Staatliche Prüfnummer“, které dnes garantuje kvalitu vína. Druhou výraznou změnou bylo zavedení maximální výnosnosti ve výši 9000 kg/ha.

Dotkly se tyto změny a komplikovaná pozice rakouských vín na mezinárodním trhu vté době také nějak Vašeho vinařství?

Naše vinařství nebylo nastalou situací postiženo. Vté době jsme byli malou firmou, která prodávala vína výhradně vRakousku. Měli jsme stálé zákazníky, kteří nám důvěřovali a kteří znali kvalitu našich vín.

Váš otec byl prvním vinařem, který vysadil vregionu Kamptal odrůdu Weißburgunder…

Ano, můj otec velmi dobře odhadl, že místní podmínky se pro tuto odrůdu ideálně hodí. Zejména půda, která je hlinito-sprašová, se štěrkem, respektive sobsahem křídy. Rozhodl se vysadit Weißburgunder a prostě to udělal.

Vsoučasnosti Weißburgunder vRakousku pokrývá zhruba nějakých 6 % vinic. Roste zájem o tuto odrůdu, nebo je dlouhodobě konstantní?

Co se týká všeobecného zájmu o tuto odrůdu, řekl bych, že se příliš nemění. Naše vinařství je ovšem s víny ztéto odrůdy vyhlášené. Díky tomu mne jeden rakouský novinář označil za „Burgunďana“ („Herr der Burgunder“). Co se týká zastoupení Rulandského bílého vnašich výsadbách, tak jsme lehce nad průměrem Rakouska, tato odrůda tvoří 7 % našich vinic.

Ale Kamptal je přece jen vyhlášen víny zVeltlínského zeleného a Ryzlinku rýnského. Jsou tyto odrůdy ve Vašem portfoliu rovněž klíčové, jaká vína znich produkujete?

Bílá vína jasně dominují naší produkci, konkrétně tvoří 85 % všech vín, která vyprodukujeme. Ztohoto podílu pak polovina bílých vzniká zodrůdy Veltlínské zelené a 20 % zRyzlinku rýnského. Co se týká veltlínu, vyrábíme lehká vína jako Grüner Veltliner Loess a Grüner Veltliner Spiegel až po prémiová vína jako Grüner Veltliner Thal, Grüner Veltliner Kittmannberg nebo Grüner Veltliner Maximum. Co se týká ryzlinků, tak Riesling Urgestein bývá lehký a ovocný, mezi prémiová vína pak řadíme Riesling Steinhaus, Riesling Gaisberg, Riesling Heiligenstein a Riesling Maximum.

Jak jste již zmínil, produkujete i vína červená. Vaše manželka pochází ze Španělska, tedy země, která je svými červenými vyhlášené. Podílí se tedy nějak Vaše žena na konečné podobě červených vín?

Ano, moje žena pochází zBarcelony. Miluje elegantní bílá vína a červená jako například Pinot noir. Ve vinařství je mou „pravou rukou“, pravidelně naše vína ochutnává. Co se týká formování naší produkce, je takovým „svěžím středomořským vánkem.“

Můžete stručně popsat jak vlastně přistupujete kvýrobě vína? Jak vína Hiedler vznikají?

Ve vinicích hospodaříme ekologicky, spřírodními hnojivy, ve vinohradech máme vysazeny kvetoucí rostliny, bylinky a používáme přírodní ochranu proti škůdcům. Při výrobě bílých vín hrozny odstopkujeme, necháváme je jednu až dvanáct hodin macerovat. Modré hrozny macerují dva až pět týdnů. Používáme pneumatický lis, kvašení je řízené, vpřípadě bílých vín udržujeme teplotu kvašení na 19°C, abychom získali elegantní a ovocné aroma. Po kvašení mladá bílá vína zrají vpřírodním sprašovém sklepě vakátových sudech, červená vína vdubových sudech.

Proč vlastně používáte pro bílá vína akátové sudy?

Naše vína žijí zminerality, mocnosti a elegance, které získávají díky akátovým sudům. Taniny jsou při zrání vtomto typu dřeva jemnější než vpřípadě dubového sudu. U některých našich prémiových vín akát dává moc pěkné smetanové tóny.

Na svých internetových stránkách uvádíte, že používání původních kvasinek je zcela klíčové pro fermentaci vín ve sklepě. Vknize „The wines of Austria“ od Phillipa Bloma (2005), se ale uvádí, že vinařství Hiedler používá umělé kultury kvasinek. Jak to tedy je?

Spřírodními kvasinkami jsem pracoval vždy, ale ne vrámci celé své produkce. Dříve jsem s autochtonními kvasinkami produkoval jen svá prémiová vína. Od roku 2005 je ale používám pro kvašení všech svých vín.

Rok 2012 byl poměrně komplikovaný, co se týká počasí vřadě evropských zemích. Jak dopadl ročník 2012 u Vás?

Je to tak. Rok 2012 byl hůře zvládnutelný, ale nám se to povedlo! Kvalita vín je excelentní, ale vín je málo. Mrazy nám nejprve udělaly ve vinicích neplechu během února a pak nečekaně také 18. května. Poškozeno bylo hodně keřů. Dále jsme se potýkali skrupobitím a velmi suchým červencem. Srpen byl moc pěkný, strochou deště. Na podzim pak přišlo „indiánské léto“.

No a jak situace ve vinicích, potažmo vinařství vypadá teď?

Se sklizní jsme začali před více než dvěma týdny a vypadá to velmi dobře. Počasí je slunečné a suché. Letošní ročník by měl být zpohledu kvality velmi dobrý.

Musím říci, že se mi moc líbí Vaše etikety a majestátní sova na nich. Sova vítá také všechny návštěvníky Vašeho vinařství. Jak jste se ktomuto symbolu vlastně dostali?

Symbol sovy byl na starých etiketách používán mým dědečkem a mým otcem. Moje manželka Maria-Angeles proto rozhodla o významnějším zakomponováním tohoto symbolu do filozofie a image našeho vinařství. Sova reprezentuje rovnováhu mezi přírodou a moudrostí a spojuje víno a kulturu.

Má Vaše kamenná socha vlastně nějakou „přezdívku“ či jméno?

Vsoučasnosti nemá, ale je to zajímavý nápad, o kterém budeme muset popřemýšlet……………………………………Vkvětnu letošního roku proběhla ve Vinografu na Senovážném náměstí degustace rakouských vín, mimo jiné také několika lahví od Hiedlera. Vína mne bavila hodně, zprezentovaných lahví bych připomněl tyto dvě.

Hiedler, Grüner Veltliner 2006, Familienreserve, 14 %

Veltlínské zelené ročníku 2006 zrálo ve velkých akátových sudech na kvasinkách až do roku 2011! Po dlouhém odpočinku šlo před dvěma roky do lahví. Kdo si počká, ten se dočká, a v tomhle případě se čekání rozhodně vyplatilo. Víno má intenzivní zlatavou barvu, bohaté aroma přezrálých citrusových plodů, hrušky, medových tónů a rozinek. Opojný aromatický konzert doplňuje příjemná dřevěná stopa. V chuti nádherně vláčné, hebounké, kořenité s jemnou medovostí a znatelným zbytkovým cukrem. Expresivní, bohaté, zároveň elegantní stylové víno vhodné do té nejlepší společnosti. Mimořádný kousek, který má jistě i další potenciál do budoucna.Orientační cena: 795 Kč

Hiedler, Riesling Heiligenstein reserve 2010, 13 %

Ročník 2010 byl v Rakousku podobný jako u nás, bílým vínům vysloveně dopřál a generoval skvělá suchá vína. Tento ryzlink zrál před nalahvováním devět měsíců v akátovém sudu. Aroma výrazné, nechybí zralé citrusové plody, grapefruit. V chuti elegantní, řízné, plné. Šťavnatá kyselina, citrusy, lehká mineralita. Vybalancované, sebevědomé pití. Prostě ryzlink jako řemen, který si určitě vychutnáte i za 10, 15 či 20 let.Orientační cena: 495 Kč

1 komentář:

Martin Čermák

21. October 2013 09:10

Proč se jen naši nemohou inspirovat u našich sousedů,jak zamezit podvodům….

Okomentovat:

*

Loading...