Luboš Osička kázal Chardonnay

Říjen, 25.10.2018 07:44

Hodně nevšední degustaci zrežíroval Luboš Osička ve Vinotéce U Lachtana. Jak známo, trumfem Vinařství Jaroslav Osička jsou zejména vína odrůdy Chardonnay. Najdete je na lístku některých výběrových restaurací a jejich útulný šardonkový sklep se postupem let stal poutním místem nejednoho tuzemského milovníka naturálních vín. V rámci zajímavé vertikální degustace jsme U Lachtana nakonec ochutnali 12 Chardonnay z devíti různých ročníků, v některých případech jedny z posledních lahví dostupné ve vinařství. Poznámky k těm nejzajímavějším najdete v dnešním příspěvku.

IMG_20181011_190138

V Lachtanovi bylo plno a není se co divit. Z ročníků 2007 až 2015 na degustaci chyběla jen 2010ka. Jinak si vína chtivý dav mohl udělat komplexní obrázek o tom, jak se ten či onen rok Osičkům zadařilo. Velmi zajímavé bylo také vidět, jak dobře vína snášejí vývoj v čase. Na úvod se ale bohužel udála jedna taková nemilá ošklivá věc.

Jako překvapení si pro nás totiž nachystal Luboš hodně vykutálený nultý vzorek – Chardonnay 2000. Bohužel jedna z dostupných dvou lahví byla ošklivě líznutá korkem a tak si půlka osazenstva s rozzářenými tvářemi lebedila a půlka otráveně čuchala ke skleničce. Náš stůl byl v druhé skupině. Naštěstí hned další vzorek patřil k tomu nejlepšímu z celého večera a sametově pohladil naše chuťové pohárky.

IMG_20181011_193000

Královská třináctka
Vinařství Jaroslav Osička sídlí ve Velkých Bílovicích a vína lahvuje ze tří hektarů vlastních vinic. Ty jsou od roku 2003 v organickém režimu. Kromě Chardonnay ve vinařství pracují třeba s Tramínem, Müllerem-Thurgau, Pinot Gris nebo třeba Modrým Portugalem. Suma sumárum aktuální produkce kolem 10 000 lahví ročně. V plánu je výsadba Pinotu Noir a tato odrůda by v budoucnu mohla v červených hrát podobnou roli jako Chardonnay v bílých vínech. Ve sklepě spontánní fermentace, typicky dlouhé ležení vín v kontaktu s kvasinkami. Pro všechna Chardonnay platí, že před nalahvováním vyzrávají v sudech, i když jejich charakter se postupně mění a jak Luboš Osička potvrdil, počínaje ročníkem 2016 ve vinařství například zkouší 1000l sudy tuzemského původu. Lahvování probíhá bez filtrace.

Na degustačním lístku mělo Chardonnay 2015 číslo jedna a 2007ka číslo 11, ale pořadí Luboš Osička zvolil přesně opačné. Od nejstarších vín jsme se prochutnávali k mlaďasům. Bylo to velmi zajímavé a hned Chardonnay 2007 nasadilo laťku hodně vysoko.  Krásně nazrálé, uhlazené a meditativní víno. Lehce krémové na jazyku, s tóny zralé bílé broskve, toustem, nakouřeností a pěknou kyselina. Ve skleničce se hezky vyvíjelo, rozhodně zábavné pití. V ročníku 2007 ještě ve vinařství praktikovali battonage, dnes už vína nechávají na kvasnicích ležet více méně bez promíchávání.

Hodně se mi líbílo i Chardonnay 2009. Výrazné a svůdné na nose, v chuti harmonické a vyvážené. Tóny žlutých jablek, bílých peckovin a květů, celkově živější než 2007ka, méně sudu. Jen lehce nakouřené. Nic těžkotonážního, naopak stylové, krásně ovocné a šťavnaté v chuti. Velice slušná délka.

Do výběru musím zařadit i Chardonnay 2011 K.O., tedy víno „s kaly“ z velmi teplého ročníku. Ochutnali jsme i verzi bez K.O., ale v tomto případě dávám přednost prvně jmenovanému vínu. Ve vůni trochu divočák, zralé citrusy, sladké koření, sud a výrazně „kvasnicové“ tóny. Není to úplně flakónek Coco Chanel, ale chuť je precizní! Krásně vybroušené s překvapivě říznou kyselinou, tóny zralých citrusů, kdoule, bylinek a kmínu. Slušná perzistence, pěkně strukturované a dlouhé. Radost pít.

Oproti tomu Chardonnay 2012 možná působí trochu jednodušeji, výrazně přímočaře, ale u tohoto vína mne bavila jeho šťavnatost,  pozitivní energie a to jak rychle mizí ze sklenice. Plnější a svěží, dá se doslova „kousat“. Vyšší kyselina a lehce slaný dojem v dochuti vytváří návykovou kombinaci. Ze všech prezentovaných položek asi nejvíce „párty“ víno, které potěší i konzumenty Osičkou doposud nepolíbené.

IMG_20181011_204706

A to nejlepší na závěr. Vínem večera a vlastně tak trochu i uplynulé dekády v podání Vinařství Jaroslav Osička je podle mne Chardonnay 2013 v názvu doplněné o slovíčko „rezerva“. Určitě v silné konkurenci v tuto chvíli nebylo tím nejhezčím, aromaticky nejrozkvetlejším vínem, ale víno, ze kterého doslova cítíte jeho potenciál a to jak je nyní stále trochu sevřené. Krásné tóny peckového ovoce obalené v delikátní kyselině, elegantní, nebo spíše noblesní a vyvážené po všech stránkách. Pokud bych si měl jedno z prezentovaných vín uložit do archivu a natěšeně kolem něj pár let slintat, bylo by to právě toto.

Ještě jednou díky Lubošovi Osičkovi a Vinotéce U Lachtana za tuto velmi zajímavou degustaci. Jen víc podobných do detailu dotažených srovnání.

Okomentovat:

*

Loading...