Lesk a bída Beaujolais

Listopad, 16.11.2011 08:52

Rok co rok propadá třetí čtvrtek v měsíci listopadu část vinařského světa do šílenství s označením „Beaujolais nouveau est arrivé“. Každoročně se takto prodá 60 milionů lahví slavného vína odrůdy Gamay. Mladé Beaujolais nerozděluje v názorech na kvalitu jen pijáky vína, ale i vinaře z regionu, kde se víno vyrábí. Pro jedny zlatý důl, pro zbylé laciný produkt, který likviduje image jejich vín.

Region Beaujolais je největším a nejjižněji položeným regionem slavné vinařské oblasti Burgundsko. Celkem se tu vyrobí více vína, než ve všech zbylých burgundských oblastech dohromady (včetně slavného Chablis). O rozloze zdejších vinic svědčí i to, že na zprofanované Nouveau padne zhruba jen třetina zpracovaných hroznů. V době největší mánie přitom Nouveau schramstlo dokonce polovinu úrody. Kdeže ovšem ty loňské sněhy jsou. Po sérii skandálů se řada producentů vrací k výrobě komplexnějších vín, která jsou určena náročnějším zákazníkům. Pravdou zůstává, že každý úspěch přitahuje všelijaké nekalé živly, nepoctivce a zlatokopy. Beaujolais Nouveau samozřejmě nevyjímaje. Z těch desítek milionů prodaných lahví každý rok by si chtěl kde kdo ukrojit trošku zisku pro sebe. Kvalita vína pak ne vždy odpovídá tomu, co je avizováno a milovníky vína očekáváno. Padesátiletá historie Beaujolais Nouveau má ostatně za sebou několik skandálů a období úpadku.

Vin de merde

Největší bojkot ze strany spotřebitelů zasáhl Beaujolas v roce 2001, kdy místní producenti mladých vín museli zlikvidovat 1,1 milionů neprodaných lahví. Situace vyplynula z rozporuplné kvality Beaujolais Nouveau posledních let, kterou trefně dokumentovaly zdrcující komentáře některých vinných kritiků. Nejslavnější je případ francouzského kritika jménem Francois Mauss, který místní mladá vína označil za „vin de merde.“ Odměnou mu byla žaloba ze strany producentů těchto „fekálních“ vín. V roce 2005 byla obviněna vinařská firma mamutího velkovýrobce Georgese Duboefa z podvodu a musela stáhnout z trhu 200 000 litrů Beaujolais Nouveau. Vinař měl míchat nekvalitní surovinu z nepovedeného ročníku 2004 s víny z předešlých ročníků, čímž chtěl docílit lepšího finálního produktu. To samozřejmě odporuje myšlence označení vína jako mladého. Firma nakonec uznala údajnou “lidskou” chybu a vína stáhla z nabídky.O dva roky později, tedy v roce 2007, přišel další skandál. Zhruba 60 vinařů bylo policií obviněno z nedovoleného umělého přislazování vín, díky kterému výrobci zvyšovali obsah alkohou ve vínech o více než 2 %. Obvinění producenti uměle navyšovali obsah alkoholu o 2,1 až 2,7 %. Nekalých praktik mělo být využíváno pravidelně i několik let nazpět. Aby tento článek nevyzněl jako ukřižování všech Beaujolais Nouveau je potřeba říci, že v posledních letech se těmto vínům větší skandály vyhýbají. A zatím nic nenasvědčuje tomu, že by tomu letos mělo být jinak. Ostatně počasí bylo letos ve Francii nadstandardně teplé a slunečné, takže by neměl být problém s vyzrálostí hroznů.

Portfolio Beaujolais je širší

Milovníkům vína toho ale Beaujolais nabízí více než jen mladá ovocná vína k okamžitému vypití. Oblast je někdy ze strany fanoušků červených vín neprávem opomíjena. Odrůda Gamay, která je tu vysázena na 98 % všech vinic tiž dokáže ve spolupráci s vinařem vyprodukovat zajímavá a komplexní vína, kterým svědčí i několikaletá archivace. Pravděpodobně ta nejlepší vína najdete pod označením Cru du Beaujolais. Vína pocházejí z celkem 10 vinic či mikroregionů, které leží v severní části regionu. Ze severu na jih to jsou: St-Amour, Juliénas, Chénas, Moulin-a-Vent, Fleurie, Chiroubles, Morgon, Régnie, Brouilly a Côtr de Brouilly. Názvy uvádím schválně, protože v případě vín kategorie Cru se někdy na láhvích nepotkáte s označením Beaujolais. Výrobci se tak snaží zabránit spojení s mladými slavnými víny regionu.Beaujolais to ale nejsou jen červená vína. V malém množství se tu v severní části regionu produkují i bílá vína pod označením Beaujolais Blanc. Pochází z hroznů odrůd Chardonnay nebo Aligote, které zaujímají asi 1 % zdejších vinic. Růžové víno Beaujolais Rosé pak spadá do kategorie AOC a je vyrobeno jak jinak než z hroznů odrůdy Gamay. Na závěr se tedy sluší říci, že nezáleží na barvě pleti ani na barvě Beaujolais. Již tento čtvrtek máte možnost ochutnat zástupce mladých Beaujolais Nouveau 2011 a třeba je následně porovnat s lahvinkou nějakého staršího AOC nebo Cru du Beaujolais. Sami zjistíte, co vám lépe sedí a klouže po jazyku.

3 komentáře:

gci

16. November 2011 09:13

Pěknej článek Miki, dostane se někdy taky na turecký vína? zajímalo by mě, co na to expert…spousta z nich má označení Köpek öldurun – Zabíješ psů :)

podkorkem.net

16. November 2011 10:35

Hele ideálně spojit nějakej takovej článek s ochutnávkou místních vín. Tak nějakou lahvinku přivez z Vietnamu:)

jazzgraphics

16. November 2011 21:14

Já myslim, Miky, že turecký víno bys ochutnat nechtěl, já měl tu „čest“ a řikam ti, že na tohle Parkerův bodovací systém nestačí, tam je prostě čtyřicet moc:)

Okomentovat:

*

Loading...