Kolby se vrací

Leden, 14.01.2013 08:39

Zatímco Kuky už má svojí cestu za sebou, vinařství Kolby zPouzdřan na novou pouť vyráží. Vinařství, které od loňského roku nepatří pod křídla Sazky začíná skrz standardní distribuční kanály hledat své zákazníky. Vposledních letech se totiž o odbyt příliš starat nemuselo, téměř celou produkci spotřebovávala sama sázková společnost. Minulý týden se uskutečnila ve Viničním altánu ochutnávka „znovuobjeveného“ vinařství a nařachaná degustační místnost svědčí o tom, že zájem o tuto značku je.

Jedním zotců vinařství je Oldřich Drápal st., který firmu vroce 1998 prodal loterijní společnosti Sazka. Ta se zvinařství snažila udělat jakousi prémiovou značku na tuzemském trhu a přizpůsobila tomu i ceny jednotlivých vín. Dnes je situace jiná, je potřeba vyprodat sklady. Na cenově zvýhodněná vína, kolem 200 Kč, se po konci ochutnávky přítomní vrhli jako pominutí. Během několika vteřin se utvořil špalír jak na banány zdovozu.Vinařství Kolby obhospodařuje 44 hektarů vinic ve viniční trati Kolby. Svá vína uvádí vína na trh až po dvou letech a na ochutnávce se objevila vína ještě starší. Ano, Husákovy děti ochutnávaly Hušákova vína. Bílá vína nechávají ve vinařství zrát vnerezových tancích, červená vína odrůdy Cabernet Sauvignon a Modrý Portugal zrají vdřevěných sudech. Ochutnávku vedl Martin Prokeš, který kmenově patří do vinařství Proqin, ale vsoučasnosti se tak nějak o obchod Kolby stará. Ochutnali jsme devět bílých vín a dva vzorky odrůdy Cabernet Sauvignon. Tady je pár postřehů kvínům, která mne zaujala.

Cuvée Kolby 2010, zemské víno, 12 %

Jedno ze dvou vín, které jsme dostali na degustaci pro „nekalibrování“ chutí. Jde o směs Ryzlinku vlašského (65 %) a Veltlínského zeleného (35 %). Víno má jemné aroma, květnaté, vchuti je překvapivě šťavnaté a expresivní. Objevují se tóny citrusových plodů, pepř. Hodně svěží díky vyšší kyselině (8,5g/l). Vkategorii vín scenou lehce nad 100 Kč opravdu slušné víno.Orientační cena: 120 Kč

Ryzlink vlašský 2008, pozdní sběr, 13 %

Dle mého názoru povedenější zdvojice prezentovaných vlašáků. Druhým bylo o rok mladší víno ročníku 2009. Spolu sRR 2006 jednoznačně nejlepší víno ochutnávky. Typický minerální Ryzlink vlašský zPálavy, pěstěný na vápencovém podloží, podobný například některým vlašákům od Volaříka. Aroma výrazné, smedovými tóny, kořením a meruňkou. Vchuti opulentní, krásně se rozlévá vústech. Víno absolutně vyzrálé vprojevu. Taková ta hutná vláčná „elegantní dekadence“. Tenhle vlašák je na svém vrcholu.Orientační cena: 270 Kč

Sauvignon 2008, pozdní sběr, 13 %

Svým projevem mi tento Sauvignon přišel zajímavý, vcelku netradiční oproti jiným moravským vínům této odrůdy. Akurátně navoněný s tóny pupenů černého rybízu. Vchuti víno pokračuje vnastoleném trendu, objevují se broskev a hluchavkové podtóny. Lehce nasládlé, projevuje se 11g/l zbytkového cukru, ale i tak velmi slušně pitelné díky pěkné kyselince. Orientační cena: 240 Kč

Ryzlink rýnský 2006, výběr zhroznů, 13,5 %

Druhý zvrcholů degustace. Krásně nazrálý rýňák, který je ve skvělé formě a disponuje velkým potenciálem do budoucna. Žádné stopy po únavě. Aroma hutnější sminerálními a petrolejovými tóny, přezrálé meruňky. Vchuti se objevují typické petrolejové tóny, víno disponuje příjemnou kyselinkou, je neuvěřitelně expresivní, plné. Elegantní a stylové víno, pro slavnostní příležitosti. Bohužel již není podle pana Prokeše téměř kdostání, ale na internetu se dá ještě sehnat. Orientační cena: 300 Kč

Cabernet Sauvignon 2009, výběr zhroznů, 14 %

Víno svyšším barevným odstínem. Aroma intenzivní, kořenité stóny švestky či višně. Vchuti je tenhle Cabernet spíše barikového střihu, s výraznějším projevem, jemnými taniny. Velmi dobře pitelný, suchý, se šťavnatou kyselinou. Pěkně nazrálé červené víno sobroušenými hranami.Orientační cena: 300 KčVinařství Kolby se bude muset vnásledujících letech popasovat se ztrátou jistot, které vpodobě Sazky mělo. Čtvrteční ochutnávka zViničního altánu ukázala, že by nemuselo mít problém si svoje místečko na tuzemském trhu najít. Vsoučasnosti prochází vinařství obdobím změn, jak naznačil Martin Prokeš, firma má například nového technologaa nového vinohradníka (z Pavlovínu). Jak změny dopadnou, si budeme muset počkat zhruba dva roky, kdy budou uvedena vína prvního „nehušákova“ ročníku 2012.

3 komentáře:

Anonymous

16. January 2013 13:02

dovoluji si odtušit, že ten technolog není ze Sonberku, ale z Gotbergu…

podkorkem.net

16. January 2013 14:01

Tento komentář byl odstraněn autorem.

podkorkem.net

17. January 2013 14:53

Informace ohledně údajného angažování technologa ze Sonberku jsem z článku odstranil, jelikož dle vyjádření z vinařství Sonberk není pravdivá. Stopa tedy možná skutečně vede do sousedního vinařství…

Okomentovat:

*

Loading...