V polovině července jsem tu na blogu dával tip na oddychové a nenáročné letní „dovolenkové“ čtení o víně. Dneska trochu přitvrdíme. Ostatně máme konec září, omladina už zase spokojeně vykuřuje poblíž školních zařízení, pražská doprava hustotou opět připomíná domácí bramboračku, do práce se zase začíná vstávat za tmy. Konec letního povalování a lelkování, nic na tom nemění probíhající dozvuky babího léta. Podzim je tu, čas na 100% pracovní výkony a třeba i nějaké to vzdělávání, rozšiřování obzorů a poznávání dosud nepoznaného. Člověk na sobě musí makat, aby nezakrněl. A abych tu jen netlachal a neplkal nazdařbůh, rozhodl jsem se jít příkladem.
Co se týká literatury, prakticky celý život se snažím držet dvou nepsaných zvyků. 1) vždy mám rozečtenu jen jednu knihu a nemotám více titulů dohromady. Má pozornost se ubírá jen jedním směrem. 2) téměř bez výjimek knihu dočítám do konce, nedočtených knih bych za celý život možná napočítal na dvou pětiprstých rukách. Teď jsem ovšem porušil své léty prověřené návyky a v rámci rozšiřování obzorů ze světa vína dočítám hned tři knihy najednou. Všechny tři velmi čtivé, hodné doporučení, takže pokud se také chystáte na sebezdokonalování, co se vína či vinařských regionů týče, tak jste tu dnes správně.
Na tuzemské scéně se toho v kategorii vinné literatury příliš neděje, takže za zajímavými tituly dnes zabrousíme výhradně mezi anglicky psané svazky. První knihou je The Concise Guide to Wine & Bling Tasting od autorů Neel Burton a James Flewellen, druhou Land and Wine (The French Terroir) od Charlese Frankela a do třetice Wine Science od jednoho z nejlepších vinných bloggerů Jamieho Gooda. Posloupnost knih jsem neseřadil podle abecedy, ale podle subjektivního pocitu ohledně jejich odbornosti či chcete-li obtížnosti, se kterou se tématu vína věnují. Lze samozřejmě číst v tomto pořadí, na přeskáčku nebo najednou.
The Concise Guide to Wine & Bling Tasting
První, co mne v souvislosti s tímto titulem napadá, je „kniha doslova nabytá informacemi a fakty“. Po několika úvodních kapitolách, které nabízí informace o výrobě vín, o faktorech, které styl a charakter vín ovlivňují, autoři přechází k podstatě degustování vín a k přístupu ke zvláštní kategorii identifikace vín, tedy slepé degustaci. Většinu knihy pak tvoří charakteristiky významných vinařských regionů světa a jejich vín. Žádné obrázky, pouze černobílé mapky a čtivý a srozumitelný text. Některé oblasti jsou popsány detailněji, některé bohužel poměrně stručně. Rozsahem ani grafickým zpracováním se kniha nemůže rovnat některým klasickým titulům jako Světový atlas vína od Jancis Robinson. Srozumitelností a informativním stylem, s jakým jsou důležité charakteristiky předány, naopak u mě kniha boduje. Knihu ocení především ti, kdo:
1) Chtějí získat rychlý přehled o významných vinařských regionech světa a o jejich specifikách
2) Se připravují na absolvování některého ze sommeliérských kurzů
3) Kdo už nechtějí být na degustacích za mimonězírající do sklenice jako husa do flašky
Land and Wine: The French Terroir
Asi stačí, pokud uvedu, že knihu napsal původem francouzský geolog a dle profilu snad i paleontolog. O půdě a minerálech se v knize píše hodně, Charles Frankel nabízí poměrně unikátní pohled na odlišnosti terroiru jednotlivých vinařských regionů ve Francii. V rámci 12 kapitol se čtenář vydává na pouť od Anjou až po údolí Rhony, nikterak od severu na jih nebo od západu na východ, ale podle stáří geologického podloží vinic tam či onam. Autor popisuje odlišnosti specifických apelací, vysvětluje, proč třeba chutnají v rámci Beaujolais jinak vína z Fleurie, Moulin-à-Vent, Brouilly nebo Saint-Amour. Nechybí informace o historii regionů, zajímavostech nebo významných producentech. Kniha je napsána v příjemném vyprávěcím stylu, ve kterém nechybí osobní zkušenosti a zážitky z návštěvy jednotlivých míst. Rozhodně by neměla ujít pozornosti fanouškům francouzských vín, mezi které se ostatně počítám i já.
Wine Science
Od Jamieho Gooda jsem četl už jeho povedenou knihu Authentic Wine. Dokonce dvakrát. Kniha Wine Science poprvé vyšla v roce 2005 a šla na dračku. Aktuálně se tedy dočkala revidovaného druhého vydání. Navíc svět vína se vyvíjí a mění s impozantní dynamikou, takže bylo záhodno některé kapitoly rozšířit či doplnit. Velkoryse pojatá plnobarevná publikace je rozdělena do tří kapitol zaměřených na: 1) situaci a postupy aplikované ve vinicích, 2) odlišnosti ve filozofii aplikované při výrobě vín ve sklepě a 3) pohled na konečný produkt z pohledu spotřebitele. Kniha přibližuje to, jak se výroba vín mění v důsledku moderních technologií, kvalitního vybavení či průmyslových přípravků. Na druhé straně třeba věnuje samostatnou kapitolu biodynamickému hnutí a upozorňuje na nezpochybnitelné výsledky tradičních postupů a minimálních zásahů vinaře do procesu vzniku vína. Jamie Goode je v oboru jednou z nejvýraznějších autorských osobností současnosti a kniha Wine Science to potvrzuje. Skvělý obsah v luxusním balení. Jsem zhruba ve dvou třetinách, místy je to pravda trochu hutnější čtení pro fajnšmekry. Pro mě osobně překvapivě náročnější na pozornost a znalosti čtenáře než kniha Authentic Wine. Pokud ale ve víně už nějaký pátek plavete a chcete si rozšířit záběr, neváhejte si knihovnu o Wine Science doplnit.