Karel Válka: Češi se vrací k tradičním vínům

Srpen, 10.08.2015 09:19

„Víno je výsledkem pracovního úsilí, při kterém vinař srůstá s půdou, sklepem a vesnicí, kde víno vzniká,“ uvádí na stránkách svého vinařství Karel Válka. Ačkoliv vinařství založil už v roce 1991, naplno se se svou manželkou Miladou výrobě vín věnuje od roku 2002. Vinařství Válka se označuje jako přírodní rodinné vinařství a ve vinohradech a sklepě se snaží s révou a hrozny pracovat ohleduplně a bez nadbytečných umělých zásahů. Snažíme se o maximálně přírodní postupy, využíváme biodiverzitu vinic,“ vysvětluje Karel Válka. Své vinařství a pohled na výrobu vín blíže představuje v následujícím rozhovoru.

karel-valka

Vinařství Válka sídlí v obci Nosislav, je čistě rodinnou firmou obhospodařující sedm hektarů vinic. Více než 6 ha vinic je umístěno v krásné viniční trati Přední hory, kde vinařstvím budované kamenné meze z místního materiálu pomáhají biologické rozmanitosti. Ročně Karel Válka nalahvuje zhruba 15 000 vín, co se týká odrůd, v portfoliu má Chardonnay, Svatovavřinecké, Cabernet Moravia, Muškát moravský, Cabernet Sauvignon, Frankovku, Ryzlink rýnský nebo Pálavu. Kromě vín s označení Bio má Vinařství Válka v nabídce také Bio hroznové želé, Bio mošt a další produkty.

 …………………………………………………………………………………………………..

Jaká byla Vaše cesta k vínu a k provozování vinařství?

Od malička žiju ve vinařském kraji, tak cesta k vínu byla jednoduchá, na rozdíl od trnité cesty k vinařství. Začínal jsem u rodičů s malovýrobou, studoval v oboru, praxi získával v JZD, avšak hned na začátku 90. let došlo k prvním pokusům živit se vinařstvím. Ještě dalších 12 let jsme pak s rodinou tvrdě pracovali a budovali vinařství, než jeho produkce stačila k uživení.

Vzpomenete si ještě, jaké bylo první Vámi vyrobené víno?

Přesně si nevzpomenu, ale bylo to v Boleradicích, kde jsem s vinařením začínal.

Jak byste popsal terroir Vašich vinic?

Vinice jsou na svazích Židlochovického Výhonu s jižními expozicemi. Jsou to velmi teplé a suché polohy, stresující prostředí a réva zde vydává velmi extraktivní, kořenitá vína s výraznou aromatikou. Podloží je karpatský flyš, obsahuje hodně vápna, ovlivňuje chuť vín až do slaných minerálních tónů.

Která viniční trať je Vaším největším pokladem? Které odrůdy zde pěstujete?

Výsadby máme ve starých viničních tratích Předních hor a novou výsadbu v trati Staré hory. Jsou to výborné polohy pro kvalitní vína, daří se tu zejména Ryzlinku rýnskému i vlašskému a z modrých odrůd je tato výsušná stresující poloha vhodná zejména pro Cabernet Moravii.

Jaké postupy dodržujete ve vinicích?

Snažíme se o maximálně přírodní postupy, využíváme biodiverzitu, protože naše vinice jsou v členitém svažitém terénu s mezemi. Bojujeme proti erozi půdy zatravněním meziřadí a zpevňováním mezí místním kamením. Základem při pěstování je kvalitní řez na malé zatížení, důsledné, ale postupné provzdušňování keře při zelených pracích, a neustálé vytváření humusu v půdě, zlepšování její struktury, aby se keře dostaly k živinám.

Můžete popsat proces výroby vín ve Vašem vinařství?

Tady jsme pořád taková manufaktura – něco je nového a nějaké věci děláme postaru. Vína necháváme po odkalení kvasit autochtonními kvasinkami, regulujeme jen mírně teplotu pro pomalejší kvašení a strukturovanější chuť vína. Červená vína macerujeme ve vinifikátoru nebo ručně, podle druhu 10 až 90 dnů. Bílá a růžová zrají v nerezu, červená pak ve starých dubových sudech.

IMG_8993_hdr

Čeští a moravští vinaři s oblibou používají označení rodinné vinařství. Jak se Vaše práce promítá do Vašeho rodinného života?

Jsem v práci s manželkou pořád a vinaření se mnohokrát podřizuje i chod rodiny. Máme tři syny a každý svým způsobem nějak pomáhá, i když jdou vlastní cestou. Štafeta zbývá na nejmladšího, který ještě studuje.

Jaký byl nejkritičtější moment Vaší vinařské kariéry? Říkal jste si někdy, že s vinařením skončíte?

Bylo jich více, v 90. letech se často měnily podmínky a předpisy, rodina trpěla, ale jsem paličák a proto stále vinaříme. Spolu s rodinou jsme vinařství posunuli dál.

Jaké máte plány? Jak bude vypadat Vaše vinařství za 5 let?

Nejsem zrovna plánovací typ, ale stále je co zlepšovat. Strategie je rodinná firma: kvalitní víno, dobré služby, agroturistika a propojení s mým celoživotním koníčkem, kterým je amatérské malování.

sklep

Který ročník byl podle Vás tuzemsku po roce 2000 nejlepší, co se týká kvality vín?

Myslím, že ročník 2003 byl vynikající pro červená vína, pro bílá pak ročníky 2009 a 2013.

Jaký je podle Vás ročník 2014?

Velmi rozporuplný, je znát nedostatek slunce.

Kde všude jsou Vaše vína k dostání?

Dodáváme do vinoték a restaurací po Česku, máme e-shop, a spousta lidí si nachází cestu přímo k nám do vinařství, které leží u hlavní silnice na trase Brno-Břeclav.

V jaké vinařské oblasti byste chtěl provozovat vinařství, kdyby to nebylo na Moravě? Proč?

Byla by to určitě Francie, oblast Provence nebo Rakousko. Je tam stabilní prostředí pro rodinné firmy, kulturně jsme si velmi blízko a směrem do Rakouska máme i rodinné vazby.

Jak jsou nastaveny podmínky pro provozování vinařství v České republice? Uvítal byste nějaké změny? Ať už legislativní, institucionální daňové či jiné?

Nastaveny nejsou dobře, když umožňují nekalé dovozy. Kontrola, tvrdý postih, soudnost a poctivost samotných vinařů dokázaly v Rakousku znovu pozvednout vinařství více než naše rozrůstající se státní byrokracie. Evidence, vyhlášky, zákony, předpisy, to vše máme, ale kontrola by měla zjišťovat stav věcí v terénu, ne jen v evidenci. Všeobecně Česká Republika málo podporuje malé firmy oproti zbytku EU, což jsou bohužel pozůstatky doby minulé. Chybí tu rovnováha, vzájemný respekt.

IMG_2702

Co Vás na povolání vinaře nejvíce baví a co byste si naopak odpustil?

Jsem rád v přírodě a vinařství mi dává možnost ovlivnit přírodu a něco tvořit, baví mne ten pocit, že je za mnou vidět kus práce. Naopak mne trápí nevraživost a závist mezi lidmi.

Jakou lahev máte právě otevřenu v lednici?

Syn se vrátil z cest po Evropě, takže Francie, Chorvatsko, Itálie…

Jakými změnami prošlo tuzemské vinařství za posledních 20 let od revoluce? Co se nejvíce povedlo a kde jsou rezervy?

Prošlo velkou liberalizací, obrovský pokrok se udělal v technologiích, marketingu. Rezervy máme v boji proti vinařské mafii.

Mění se v posledních letech tuzemští konzumenti vína, případně jejich preference?

To se mění v čase neustále, už jsme zažili vlnu červených vín, vlnu sladkých, pak suchých, pak sladkých kvasinkových, teď je to spíše „návrat ke kořenům“. A to je dobře.

Která odrůda je Vaše nejoblíbenější? Proč?

Chardonnay – jemné příjemné, mnohotvárné, bylinná vůně.

Doporučil byste nějakou knihu o víně?

Doporučuji přečíst si Zvonokosy, nebo něco od Marcela Pagnola, obojí je z prostředí Provence.

Co děláte ve volném čase, když zrovna nejste ve vinici nebo ve sklepě?

Pozoruji oblohu a přírodu, poslouchám vážnou hudbu, maluji obrazy, hraji si s vnučkami, chodíme tančit s manželkou.

wQcavTfKfYTzzTNxxGu48sU802q5HZpdlfWJy-8eo5U

Jaký je Váš postoj k tuzemským a mezinárodním soutěžím vín? Má smysl na láhve lepit medaile a ocenění?

Tuzemské výstavy – vína jsou mnohdy tendenčně hodnocena. Zákazník ještě stále vybírá podle kritérií v tomto pořadí: cena, ocenění (medaile), kvalita. Proto smysl lepit medaile má.

Lze objektivně srovnávat vína na bodové škále? Např. 0 až 100?

Lze to velmi těžko a je to náročná práce pro zkušené degustátory. Těžko lze mezi sebou srovnávat vína různých stylů a typů, vždy je tam i část hlediska subjektivního. Ale jsou uznávaní degustátoři, kteří umí.

Který francouzský vinařský region máte nejraději a proč?

Mám nejraději Provence, údolí řeky Rhony, kde mne uchvátila architektonická čistota a malebnost kraje, absence průmyslu a blízkost moře.

Čtete tuzemské či zahraniční blogy o vínech?

Občas si je rád přečtu.

Lze popsat Vaše vinařství jednou větou?

Malé, ale naše přírodní rodinné vinařství.

 …………………………………………………………………………………………………..

3 vína doporučená vinařem:

Cuvée Bellus 2013, pozdní sběr, BIO sur-lie

Suché, Trať Přední hory. Cuvée je vyráběno ze sklizně z vinice se směsnou výsadbou odrůd: Rulandské bílé, Chardonnay, Aurelius a Tramín. Odstín bílého zlata v pohárku. Jemné tóny čerstvě posečené louky, hluchavky a akátového květu. Chuť jemně kořenitá, strukturovaná, s dlouhou dochutí.

Cena: 189 Kč

Ryzlink vlašský 2013, jakostní, sur-lie

Polosuché víno, trať Přední hory. Víno žlutozeleného odstínu barvy. Výrazné kořenité aroma připomínající přezrálé mango, sušený ananas a kandované ovoce. Chuť vyvážená, plná, kořenitá a přece jemná, připomínající zralý angrešt, stopu bílého rybízu a bělomasou broskev.

Cena: 149 Kč

Cabernet Sauvignon 2012, pozdní sběr, BIO

Suché, Trať Přední hory. Víno temně rubínové barvy. Vůně višní a ostružin. Chuť bobulového ovoce jemně zabalená do nádechu kouře dubového dřeva. V chuti se snoubí jemná kyselina, sametové třísloviny s charakterním strukturovaným dozvukem.

Cena: 199 Kč

MoravaRozhovor

Okomentovat:

*

Loading...