Kamila Ingrová: Preference ve víně podléhají módním vlnám, aktuálně se vrací červené

Březen, 7.03.2016 11:45

Z pravidelné rubriky Rozhovor s přívlastkem, v rámci které se již představilo na tomto blogu přes 50 vinařství, se v poslední době stal spíše občastník. Je nějak stále těžší a těžší nalézt vinaře, kteří by byli ochotni něco na sebe “prásknout“ prostředictvím dotazníku. Tak kdyby jste o někom věděli, dejte vědět… Každopádně dnes a příště se můžete těšit na dvě mladá vinařství, se kterými Vás seznámí dvě nebojácné dámy. Kamila Ingrová a Vinařství Kněží hora, brzy snad bude následovat i autentická Petra Bredová.

kamila-ingrova

Mladé rodinné Vinařství Kněží hora sídlí v tradiční vinařské obci Bzenec. Založeno bylo teprve v roce 2012 manžely Ingrovými. Aktuální produkce dosahuje zhruba 50 000 litrů výhradně přívlastkových vín. V současnosti obhospodařuje rodina 2,5 hektarů vinic, část hroznů nakupuje od pěstitelů. „Za vším hledej ženu,“ říká v dnešním rozhovoru Kamila Ingrová, když vysvětluje, jak jejich vinařství v Bzenci vzniklo. Více již na následujících řádcích.

…………………………………………………………………………………………………..

Jaká byla Vaše cesta k vínu a k provozování vinařství?

Žijeme na Jižní Moravě, víno vyráběli naši tatínci, strýcové a tak jsme se v určité životní etapě k vínu vrátili. Kdyby mi někdo před desetí lety řekl, že budu pracovat ve vinařství a budou se mi líbit vinohrady, tak bych se tomu zasmála. Vinařství, i když v malém, znám od dětství a to včetně práce na poli a ve vinici a vždy jsem razila heslo, že se musím dobře učit, abych nemusela pracovat rukama. Najednou je všechno jinak.

Jak se říká „za vším hledej ženu“ a platí to i v tomto případě. Když jsem manžela přesvědčila, abychom stavěli rodinný dům, protože mi chyběl dvůr a zahrada, tak jediné pozemky ve Bzenci, kde se dalo stavět, byl lán pole s vinohradem. A to byl začátek, protože manžel si zase vzpomněl, že v dětství dělal víno u strýce. Začal stavět sklep, vysazovat vinohrad a uplynulo několik let a vzniklo vinařství. Když mne pak vzal na Moselu najednou jsem objevila nový svět . Už pro mě nebyl krásný jenom les, řeka ,ale i kopec osázený vinohradem.

ABC_5343

Vzpomenete si ještě, jaké bylo první Vámi vyrobené víno?

Müller Thurgau 2001 a Muškát Moravský 2001

Jak byste popsala terroir Vašich vinic?

Lehká písčitá půda, v minulosti se tady nacházelo moře a jeho pozůstatky můžeme nalézt dodnes.

Která viniční trať je Vaším největším pokladem? Které odrůdy zde pěstujete?

Je to viniční trať Kněží hora, pro kterou jsou typické ryzlinkové odrůdy. Ryzlink rýnský se tu pěstoval odjakživa. Zvláštní, že právě zde, v kraji extrémního sucha, ne nadarmo se tomuto regionu říká „Moravská Sahara“ (ročně tu spadne nějakých 550 mm vláhy), se dokázala tato odrůda i ve stresových podmínkách dobře přizpůsobit. Když se v roce 1834 vypravil na inspekci moravských vinic jeden z rakouských úředníků, pan Schams, tak konstatoval, že z kvality zdejší převážně ovocnářské krajiny se vymyká právě ryzlink, jemuž zdejší lidé říkají Lipka (Bzenecká lipka).

Pojmenování odvozovali Bzenečtí od lip, kterých tu rostlo a roste dosud nepočítaně. Jedna z nich roste v zámeckém parku a její věk se počítá na staletí. Jedna z legend dokonce praví, že v jejím stínu odpočíval již Rudolf II. Ryzlink rýnský, který se zde pěstoval, se vyznačoval právě výraznou vůní kvetoucích lip.

Rulandské odrůdy a Chardonnay jsou vhodné pro danou oblast z hlediska složení půdy. Naše Sylvánské zelené má rád manžel.

_DSC8680

Která odrůda je vlajkovou lodí Vašeho vinařství a proč?

Je jich několik, Ryzlink Rýnský, Rulandské bílé nebo Chardonnay tyto odrůdy jsou typické pro naši oblast.

Čeští a moravští vinaři s oblibou používají označení rodinné vinařství. Jak se Vaše práce promítá do Vašeho rodinného života?

Práce je náš rodinný život a obráceně. Do vinařství jsme zapojeni všichni členové rodiny, vinařství je součástí našeho domu a součástí našich životů. Syn se stará o vlastní vinice a zpracování úrody a dále má na starosti hrozny od nákupu přes zpracování až po výsledný produkt – víno. Manžel pomáhá s obchodem a degustacemi a já dělám „papíry“. Když jsou akce pomáhá nám také dcera, která ještě studuje.

Jaký byl nejkritičtější moment Vaší vinařské kariéry? Říkala jste si někdy, že s vinařením skončíte?

Kritické občas bylo skloubení rodinných vazeb s těmi pracovními a hlavně mezigenerační komunikace.

Jaké máte plány? Jak bude vypadat Vaše vinařství za 5 let?

V současné době máme vysazeno 2,5 ha vinohradů, ale chystáme se v letošním roce vysadit další, abychom měli vlastní produkci hroznů z naší oblasti. Nadále, ale budeme některé odrůdy nakupovat, abychom zajistili zákazníkovi širší sortiment. Do budoucna nechceme zvyšovat objem produkce, spíše se chceme zaměřit na kvalitu vína, na jeho specifičnost a na zlepšování služeb pro zákazníky.

_DSC8625

Který ročník byl podle Vás tuzemsku po roce 2000 nejlepší, co se týká kvality vín?

V roce 2015 hroznům pomohlo horké léto a včasný příchod deštů. Ve Bzenci úrodu zachránily dva dny deště. Výborný materiál byl na červené víno, kdy se nám povedly i zajímavé výběry z bobulí.

Kde všude jsou Vaše vína k dostání?

Hlavně u nás doma ve sklípku Pod Kněží horou. Těšíme se na všechny příznivce vína, dveře jsou otevřené.

V jaké vinařské oblasti byste chtěla provozovat vinařství, kdyby to nebylo na Moravě? Proč?

Francie –miluji Francii zemi vína a sýru. Mám ráda francouzský šarm nebo styl oblékání. Navíc ve Francii máme naše rodinné předky.

Co Vás na povolání vinaře nejvíce baví a co byste si naopak odpustila?

Baví mě práce s lidmi, v rámci prezentací vína, naopak odpustila bych si spoustu různých hlášení a legislativou vyžadované administrativy.

_DSC1141

Jakou lahev máte právě otevřenu v lednici?

Ryzlink Rýnský 2012 a Sauvignon 2014

Mění se v posledních letech tuzemští konzumenti vína, případně jejich preference?

Konzumenti se mění plynule s dobou, mají stále větší znalosti o víně. Preference ve víně podléhají módním vlnám, tak jako oblečení a další věci. Pamatuji si dobu, kdy všichni poptávali Sauvignon, potom Ryzlink, pak zase rosé vína. Nyní se vracejí do popředí zájmu vína červená a hodně módní je odrůda Pálava. Aromatické odrůdy obecně zůstávají na výslunní asi stále.

_DSC8626

Která odrůda je Vaše nejoblíbenější? Proč?

Ryzlink Rýnský a Sauvignon. „Vyrostla jsem na nich“ Sauvignon mě učil poznávat ve vinohradu i ve sklepě můj tatínek.

Máte nějakou oblíbenou restauraci nebo vinný bar?

Vinný sklep pod Kněží horou. Z důvodu nedostatku času na cestování, ho využívám nejčastěji. Pohoštění skvělé – od moravských klobás přes francouzské rilletes doma vyrobené až po všechny druhy sýrů.

Co děláte ve volném čase, když zrovna nejste ve vinici nebo ve sklepě?

Papíry a hlášení:), jinak ráda čtu, jezdím na koloběžce a miluji turistiku nejen po horách, ale i po vinařských oblastech.

Svět vína je především mužský svět. Která dáma je podle Vás největší osobností tuzemského světa vína?

Nevím, která dáma je největší osobnost, ale měla jsem možnost seznámit se osobně s paní Bettinou Lobkowitz a bylo to pro mě velmi milé setkání, které mě ovlivnilo a posunulo určitým směrem.

Jaké víno byste doporučila pro první setkání s budoucí tchýní?

Pokud jsem ta tchyně já, tak Ryzlink rýnský a Sauvignon.

2013_02_08 VINO-074

Který francouzský vinařský region máte nejraději a proč?

Burgundsko – máme tam naše předky, Bordeaux – skvělé červené víno, Champagne – Madame Pommery… Miluju celou Francii včetně „anglické Bretaně“

Čtete tuzemské či zahraniční blogy o vínech?

Podle času „Pod Korkem“, „Evas blog“,“Jižní svah“, “Sklenička“….

…………………………………………………………………………………………………..

3 vína doporučená vinařkou:

Ryzlink rýnský 2014, výběr z hroznů

Zlatavá barva, vůně výrazná, tóny kvetoucí lípy, sušených meruněk a medu. Orientační cena 250 Kč.

Frankovka barrique 2012, pozdní sběr

Salon vín 2016. Víno svěží ovocité vůně, tmavě rubínové barvy. Plnou sytá chuť hořké čokolády a višní v čokoládě doplňují lahodné sladké taniny. Orientační cena: 270 Kč.

Zweigeltrebe rose 2014, pozdní sběr

Jemně růžové barvy s vůní a chutí po jahodách ve smetaně, s příjemnou kyselinkou vhodné na teplé jarní večery i v létě k bazénu. Orientační cena 145 Kč.

Loading...