Jura a Coppola

Květen, 22.05.2015 06:40

Dva dny a dvě degustace. V úterý jsem se zúčastnil zajímavé ochutnávky vín z francouzského regionu Jura, kterou pořádal Royal Wine Club, ve středu pak velkorysé galadegustace vín kalifornského vinařství Francis Ford Coppola, jejíž součástí byla řízená degustace pod vedením ředitele vinařství Coreyho Becka. Těžko hledat ve světě vína větší protipóly, odlišnost stylů a přístupu k výrobě vín.

jura

Komorní akce ve Smíchovském suterénu k jurským vínům ladila stejně dobře jako režisérsky dobře zvládnutá organizace galadegustace vín Francis Ford Coppola. Francouzský region Jura a jeho specifická oxidativní vína patří spíše do kategorie „pro fajnšmekry“, a jak ukázala degustace RWC, i ti mají někdy s akceptováním jejich charakteru trochu potíže. Dříve relativně významný region umístěný mezi Burgundskem a Švýcarskem dnes čítá zhruba jen 1600 hektarů vinic a narazit na tato obchodně těžko uchopitelná vína nebývá úplně lehké. S Burgundskem má Jura společnou orientaci na odrůdy Chardonnay a Pinot noir, doplněné o odrůdy Poulsard, Trousseau a Savagnin. Velmi zajímavou kategorií jsou v tomto ohledu šumivá vína vyráběná tradiční metodou Crémant du Jura. Na degustaci jsme právě Crémant du Jura Cuvée Soeur de Chardonnay 2010 od Domaine Rolet začali a určitě šlo o povedený otvírák.

Jedním ze dvou prezentovaných vinařství bylo Domaine Rolet. Relativně větší producent, s 60 hektary vlastních vinic a celkovou produkcí kolem 350 000 lahví vína ročně, si od založení ve 40. letech minulého století zachovává rodinný charakter. Hned 35 hektarů připadá na nejvýznamnější apelaci Arbois AOC, ze které jsme ochutnali dvě bílá a tři červená vína. Zajímavé bylo srovnání dvou ročníků vín Arbois Tradition 2007 a 2008, které tvoří směs odrůd Chardonnay a Savagnin. Mně sedělo více mladší víno, s výraznými oříškovými tóny, oxidativní aromatikou, medovostí. V ústech živější, plnější, s příjemnou pikantní kyselinou. Ročník 2007 oproti tomu elegantnější, čistší v projevu, vyzrálejší. Z bílých vín bylo od Domaine Rolet ale nejzajímavější Arbois Vin Jaune 2005, čistý Savagnin dělaný podobně jako Sherry pod kvasinkovým flórem. Zlatavá barva, hodně expresivní aroma, zelené tóny, bylinkové, oříškové. V ústech příjemná kyselina, dlouhé v dochuti.

S rozporuplnými ohlasy se na degustaci setkala trojice červených vín Arbois Trousseau Rouge 2009 – 2007. Ti, kteří očekávali vína podobná strukturou a komplexností vínům z nedalekého Burgundska byli zklamaní, já musím říci, že jsem si ve vínech našel celkem zalíbení. Lehká vína, charakterní, vysoce pitelná. Pro mne nejzajímavější 2007ka měla světlou cihlovou barvu, nádherné aroma kombinující červené peckoviny, jahody, s tóny lesního podrostu, kůže či lehké pepřovosti. V ústech jemná ovocnost, podpořená kyselinkou i pikantním tříslem. Věřím, že sedmička tohoto červeného zmizí po otevření bez mrknutí oka a nějakého většího otálení.

Druhým vinařstvím degustace bylo Domaine Jacques TISSOT, které svá vína lahvuje od roku 1969. Rozlohou vinic menší vinařství, konkrétně s 30 hektary v rámci apelací Arbois, Arbois-Pupillin a Côtes du Jura. My jsme ochutnali tři zcela odlišná vína. Příjemné a hlavně přístupné víno Arbois Savagnin 2009, s příjemnými tóny sušených meruněk a kdoulí, kořenité. V ústech harmonické, oproti předchozím vínům více ovocné a méně oxidativní. Nadšený jsem byl z Arbois Blanc-Typé 1999, které se prezentovalo nádherně čistou aromatickou, tóny sladkých bonbónů, medovosti, meruňkového džemu, dřeva. V ústech svěží kyselina, přezrálé citrusy, ale spíše kratší. Zajímavé bylo i Arbois Chardonnay 1994, s těžším aroma připomínající kávové tóny, Kofilu, sladké koření. V ústech stále v relativně slušné kondici.

Ochutnávka vín z Jury toho nabídla opravdu hodně zajímavého, ačkoliv upřímně říkám ne všechna vína byla úplně můj šálek kávy. Zcela odlišným zážitkem byla středeční degustace vinařství Francis Ford Coppola, kterou na Václavském náměstí uspořádala společnost wine4you, výhradně dovážející vína slavného režiséra do ČR. Akce byla mimořádná tím, že po letech spolupráce k nám poprvé dorazil ředitel vinařství pan Corey Beck, který jako enolog začínal s víny v dalším ikonickém vinařství USA, a sice Chateau Montelena.

coppola-tasting

Na úvod akce s názvem Coppola Grand Tasting probíhala volná degustace 37 vín šesti různých produktových řad. V rámci řízené degustace jsme pak pod vedením Coreyho Becka měli možnost ochutnat pětici vín nejvyšší řady Director’s Cut. Co se týká prezentace pana Becka, stručně řečeno zklamání. A z výrazu dalších účastníků jsem měl pocit, že to nebyl jen můj subjektivní dojem. Po krátkém exkurzu do historie vinařství to Corey Beck pojal jako čistě produktovou prezentaci představující jednotlivé řady vín. Ostatně nikde jinde na světě asi nehrají „značky“ vín takovou roli, jako je to na trhu v USA a doma Francis Ford Coppola prodává 95 % své produkce. Více se tedy hovořilo o tom, jak a proč vznikaly jednotlivé produktové řady, respektive jejich ambaláž, než jak vzniká samotný obsah lahví. Vyšší řady vín Director’s Cut, Director’s a Diamond Collection mají etikety každopádně zdařilé a na jejich návrhu se prý podílí i sám majitel vinařství.

Příliš se Corey Beck nerozpovídal ani u otázek z publika, například otázku ohledně diskutovaných problémů se suchem v Kalifornii odbyl obecnou informací, že réva má hluboké kořeny a na rozdíl od jiných rostlin ji tak sucho sužující jihozápad USA příliš nestresuje. Mne osobně zaujaly z celého povídání vlastně dvě informace: že nejoblíbenější odrůdy Coreyho Becka jsou Syrah a rakouský Grüner Veltliner, a že co se týká další expanze vinařství, poohlíží se Francis Ford Coppola po vinicích v Argentině. Prezentovaná vína tedy nakonec byla tím nejzajímavějším bodem řízené ochutnávky.

corey-beck

Jediným bílým vínem řízené degustace bylo Russian River Valley Chardonnay 2012. Víno středně syté žluté barvy se zlatavými odlesky. Víno zrálo 12 měsíců ve francouzských barikových sudech, voní po zralých citrusech, bylinkách a nasládlé vanilce. Je relativně svěží, elegantní, plné v ústech. Příjemná kyselina přechází v kořenitou nasládlost v dochuti. Hodně pěkné víno, všeho má tak akorát, radost popíjet.

Sonoma Coast Pinot noir 2013 měl vyraznější aromatiku, na nose působil hodně sebevědomě. S tóny přezrálého ovoce připomínajícími třešně, červený rybíz, trochu ostružin. Postupně se ve skleničce objevovaly zemité až kávové tóny. V ústech pak nasládlé tóny zahradního ovoce, jahod, malin. Relativně mohutné víno, 18 měsíců zrálo na francouzských sudech, 14,5 % alkoholu.

Přeskočím Zinfandel, který je z pohledu tuzemské spotřeby tak trochu rarita a zastavím se rovnou u Alexander Valley Cabernet Sauvignon 2012. Nejde o čistě odrůdové víno, ale spíše „Bordeaux směsku“, v rámci které dominantní Cabernet doplňuje Malbec (4 %), Merlot (3 %) a Petit Verdot (3 %). Víno má tmavou rubínovou barvu, aroma je hodně výrazné, intenzivně ovocné. Připomíná sirup z černého rybízu, ostružin doplněný o povidla. Chuť je plná, šťavnatá, korpulentní, tříslo vyzrálé. Na jazyku nechybí tmavé peckoviny, koření, hřebíček, čokoláda nebo nasládlá vanilka. Tohle se prostě lidem musí líbit. Zrání 2 roky na francouzském bariku.

Posledním vínem bylo cuvée Cinema 2011, americká odpověď na styl Supertoskánských vín. Složení 55 % Cabernet Sauvignon, 42 % Zinfandel a 3 % Petit Syrah. V sudech 28 měsíců. Barva je temná, nepropustná až inkoustová. Aroma docela parfémové, s tóny borůvek, ostružin, trochu zelených tónů, máty. Chuť pro mě osobně docela divoká, ale zajímavá. Tóny sladkého tmavého ovoce v kombinaci, pepřovými tóny, trochou zelené papriky, možná až minerální. Vyšší svíravé tříslo. Za mě určitě z červených víno s největší strukturou.

Symbolickým spojovacím můstkem obou vinných světů a degustací byla povedená vína odrůdy Chardonnay. Ta je vysázena opravdu v různých koutech světa a Juru a Kalifornii nevyjímaje. Corey Beck doložil popularitu Chardonnay v USA na zajímavém čísle ohledně produkce, kdy až 23 % vín prodaných v USA tvoří právě Chardonnay. Schválně, na kterou stranu vinného světa byste se přiklonili vy? Dali byste přednost hodně vyzrálému Arbois Chardonnay 1994 od vinařství Jacques Tissot, nebo snad přístupnému vanilkou líznutému Chardonnay 2012, Russian River Valley od vinařství Francis Ford Coppola?

Okomentovat:

*

Loading...