Jsem takový vizionář, říká o sobě Jakub Šamšula

Listopad, 23.11.2011 07:18

Po delší době se blog podkorkem.net hlásí s pokračováním oblíbených Rozhovorů s přívlastkem. V rámci čtvrtého vydání se můžete těšit na zajímavé odpovědi čejkovického vinaře Jakuba Šamšuly. Neúspěšného kandidáta na studium práv, zato výrobce oblíbených a uznávaných vín, která sbírají ocenění jak na běžícím páse. Vinařství Jakuba Šamšulu zcela pohlcuje, neustále pracuje na naplnění svých vizí. I proto mu nezbývá příliš volného času a já jsem velmi rád, že si ho našel na zodpovězení následujících otázek. Příjemné počtení přejeMikuláš Duda…………………………………………………………………………………………………..

Profil vinařství:

Naše butikové vinařství, které celou svou produkci lahvuje, se specializuje na výrobu limitovaných partií přívlastkových, převážně bílých, vín exkluzivní kvality pocházejících z redukovaných sklizní hroznů většinou z vlastních vinic. Hlavní důraz je kladen na přípravu suchých vín, jež vynikají jemností a čistotou chutě.Vinařství je pro nás posláním a každodenní výzvou, věnujeme se mu s plným nasazením a jen ty nejlepší hrozny, které nám příroda dovolí sklidit přetváříme ve víno, se kterým se zákazníkům dostává do rukou ztělesněná práce ve vinici a sklepě. Vychutnejte si vzácný okamžik souznění s vinařem, vinicí a vinařskou tradicí Čejkovic.simply WINE – prostě VÍNO, se Vám vybaví při sklence našeho vína a o to přeci jde, zahoďte všední starosti a nechte víno ať Vás pohltí, simply WINE…………………………………………………………………………………………………..

Profil vinaře:

Začnu netypicky: v naší rodině nemá vinařství staletou tradici a nedědí se po mnoho pokolení. V 18 letech jsem převzal malý rodinný sklep, kde proběhly mé první pokusy se zvyšováním kvality vín a s lahvováním. V roce 2004 jsem oficiálně vyrobil své první lahve s etiketou.Víno se stalo mou vášní, proto jsem vystudoval vinařství na Zahradnické fakultě v Lednici, absolvoval Vinařskou akademii ve Valticích a Sommelier academy v Praze a načerpal inspiraci při cestách po Itálii, Francii a Rakousku. Mám rád modernu i nové trendy a myslím, že mnohdy je lepší nelpět na tradicích a začít od začátku a po svém.…………………………………………………………………………………………………..

Jaká byla Vaše cesta k vínu a k provozování vinařství?

Nebyla úplně „jihomoravsky“ typická. Vyrůstal jsem v Brně a každý víkend jsme jezdili k babičce do Čejkovic, kde jsme měli malý rodinný sklep. V osmnácti letech jsem začal víno vyrábět sám a ročník 2004 byl první, který jsem nalahvoval. Mezitím jsem vínu propadl, a když mě nevzali na právnickou fakultu, vystudoval jsem vinařství na zahradnické fakultě v Lednici.

Vzpomenete si ještě, jaké bylo první Vámi vyrobené víno?

Na úplně první víno si nevzpomenu, ale v hlavě mi utkvěl můj první výběr z hroznů – Pálava 2000.

Která viniční trať je Vaším největším pokladem? Které odrůdy zde pěstujete?

V Čejkovicích mám vinice pouze v jedné trati, Díl u včelína, takže nemám srovnání, ale myslím, že jsem zvolil dobře. Pěstuji zde všechny své bílé odrůdy a Rulandské modré. Fantasticky zde dozrávají hrozny odrůd Chardonnay, Pálava a modré rulandy.

Která odrůda je vlajkovou lodí Vašeho vinařství a proč?

Stala se jí odrůda Chardonnay. Vymyslel jsem svůj styl a lidem i odborníkům se velmi líbí. Je to mladistvé víno s pronikavou hlubokou tropickou vůní a silnou chutí s vyšším alkoholem.

Čeští a moravští vinaři s oblibou používají označení rodinné vinařství. Jak se Vaše práce promítá do Vašeho rodinného života?

Já spojení „rodinné vinařství“ nepoužívám. Model, kdy polovina rodiny pracuje ve vinici a druhá ve sklepě a navzájem si radí, jak to dělat lépe, u nás nefunguje. Myslím, že vhodnější je rozhodování z jedné hlavy.Rodinný život ale vinaření ovlivňuje výrazně, zatím se mu vše podřizuje. Když máte svou vizi, tak to jinak nejde.

Kombinujete rád víno s jídlem? Jaké jsou příklady kombinace Vašich vín s konkrétními jídly?

Tahle disciplína je v České republice zatím v plenkách, ale tak jako všude ve světe má obrovský potenciál. Chardonnay je výborné s parmskou šunkou a melounem či k ovocným salátům. Rulandské modré k jehněčím hřebínkům, ryzlink k rybám či tučným předkrmům a Sauvignon ke kozímu sýru.

Jaké máte plány? Jak bude vypadat Vaše vinařství za 5 let?

Mám plánů spousty, jsem takový vizionář. Mám plány na 5, 10 i 20 let. Není však dobré své plány prozrazovat – konkurence nikdy nespí. Mohu jen naznačit: chci malinko zvýšit roční prodej, snížit odrůdový sortiment – specializovat se. V plánu mám i nějakou stavbu a styl svých vín chci jemně stáčet zpět ke kořenům, tedy k přírodě.

Který ročník byl podle Vás v tuzemsku po roce 2000 nejlepší, co se týká kvality vín?

Jsme severní vinohradnická oblast a s výkyvy počasí v každém ročníku musíme počítat. Nemám rád dělení na dobré a špatné ročníky, mám rád dělení na dobré a špatné vinaře. Konzumenta nezajímá jaký byl ročník, zajímá ho víno, které právě pije. Jen pro zajímavost, největších úspěchů jsem dosáhl s víny ročníku 2010, který byl všemi považován za špatný.

Troufnete si odhadnout, jaký bude ročník 2011?

Bude dobrý, ale jak uvádím výše, záleží na vinařích…

Kde všude jsou Vaše vína k dostání?

Nemám moc širokou distribuční síť, kdo chce, tak si moje vína najde. Nejvíce jsou má vína zastoupena v Brně.

V jaké vinařské oblasti byste chtěl provozovat vinařství, kdyby to nebylo na Moravě? Proč?

Dědeček mi vždycky říkal: „Kdyby byly v ř • • i okna nebyla by tam tma.“ Nemám tedy rád kdyby – vinohrad a sklep nepřestěhujete. Mám ale rád Itálii.

Skvělé víno vzniká ve vinici nebo ve sklepě?

Říká se, že víno jde ve sklepě jen pokazit. To znamená, že vše je skryto v hroznech. Široká veřejnost si však často luxusně vyzrálý hrozen plete s hroznem s vysokou cukernatostí a luxusní víno pak s vínem s vysokým zbytkovým cukrem.

Jakou největší raritu ukrýváte ve svém sklepě?

Nemám doma „síň slávy“, já mám vinařství. Jsem nesmírně rád, že jsem vždy své lahve prodal dříve, než bylo víno nové, a že lidem moje víno chutná. Není nutné lidem ukazovat zaprášené a plesnivé lahve po dědečkovi.

Jakými změnami prošlo tuzemské vinařství za posledních 20 let od revoluce? Co se nejvíce povedlo a kde jsou rezervy?

Změna je slabé slovo, to byla REVOLUCE a můžeme být za ni rádi. Nesmíme však usínat na vavřínech, nyní jsme v době kdy se budují značky a vinařské ikony. Svět nikdy nespí a existuje spousta dobrého a levného vína.

Mění se v posledních letech tuzemští konzumenti vína, případně jejich preference?

U svých zákazníků vidím jednoznačný příklon k suchým a meditativním vínům.

Která původně moravská odrůda je Vaše nejoblíbenější? Proč?

Pálava. Je to to nejlepší, co zde bylo vyšlechtěno.

Máte nějakou oblíbenou restauraci nebo vinný bar?

Momentálně je to brněnské Koishi a jeho vinný bar Petit Cru. Oba provozy jsou velmi precizně vymyšleny a provozovány s až pedantskou pečlivostí a to mám rád.

Co děláte ve volném čase, když zrovna nejste ve vinici nebo ve sklepě?

Volný čas? To je nějaká barva? V jednom vinařství v Rakousku mi říkali, že kdo spí, ten prohrál. Máte – li svou vizi není čas se rozptylovat.

Svět vína je především mužský svět. Která dáma je podle Vás největší osobností tuzemského světa vína?

Klára Kollárová.

Jaký je Váš postoj k tuzemským a mezinárodním soutěžím vín? Má smysl na láhve lepit medaile a ocenění?

U tuzemských výstav je obrovský problém s kvalitou degustátorů, kdy je stejné víno na různých výstavách bodováno diametrálně odlišně. Oceňuji snahu Doc. Balíka, která začíná pracovat na systému hodnocení degustátorů. Ten, kdo posílá víno na zahraniční soutěž, to dělá jen kvůli medailím, protože naše víno se stejně nikam nevyváží. Letos jsem na šest bílých vín dostal 21 medailí a nenalepil jsem ani jednu samolepku na láhev a stejně všichni věděli, že jsem uspěl.

Lze objektivně srovnávat vína na bodové škále? Např. 0 až 100?

Lze objektivně ohodnotit krasobruslení či společenský tanec?

Jaké víno byste doporučil pro první setkání s budoucí tchýní?

První setkání s tchýní zahrnuje mnohem důležitější přípravu, než jen výběr vína.

Který francouzský vinařský region máte nejraději a proč?

Burgundsko, Pinot noir je mou srdeční záležitostí.

Čtete tuzemské či zahraniční blogy o vínech?

Nečtu, nemám na to čas (tento rozhovor vznikal tři měsíce). Číst budu, až budu starý a všechny mé plány a vize budou naplněny. Slyšel jsem, že dobrý je www.podkorkem.net J

Jak byste přesvědčil pivaře, aby začal pít víno?

Přesvědčovat někoho o nejkulturnějším nápoji na světě je zbytečné, na to musí každý přijít sám. A mým úkolem je, provést ho nástrahami trhu.

Lze popsat Vaše vinařství jednou větou?

s i m p l y w i n e . . . – prostě VÍNO…………………………………………………………………………………………………..

3 doporučená vína:

(uveďte název, ročník, přívlastek, popis vína a cenu ve vinařství)


Chardonnay 2010 pozdní sběr, suché

Víno barvy třpytivě žlutozelené, vůně je esencí tropiky s dominancí dužiny manga a koncentrovaným grepem v závěru. Chuť je líbivě kulatá s hravou pikantností a připomene nám banán a lesní maliny.obec Čejkovice | trať Díl u Včelína |• alk.: 13,5 % obj.• zbytkový cukr: 6 g/l• obsah kyselin: 7,3 g/l• bezcukerný extrakt: 26 g/l• cukernatost: 23,6 °NM• datum sběru: 10. října

Ryzlink rýnský 2010 pozdní sběr, suché

Barva ryzího zlata se zelenkavým závojem nás přivádí k hluboké a intenzivní vůni z dlouze macerovaných hroznů, postřehneme bílé květy a pomerančovou kůru. Chuť je elegantní sladěná svižná dlouhotrvající a šťavnatá, zaregistrujeme jablečné křížaly a plané broskve.obec Čejkovice | trať Díl u Včelína |• alk.: 12% obj.• zbytkový cukr: 7,6 g/l• obsah kyselin: 8,1 g/l• bezcukerný extrakt: 26,5 g/l• cukernatost: 22,2 °NM• datum sběru: 22. října

Sauvignon 2010 pozdní sběr, suché

Barva bílého zlata v poledním slunci. Vůně je výbušná a prolínají se v ní hluchavky a černý bez. Chuť je vyvážená s nádechem bílého ovoce a limetek s překrásným bylinným závěrem.obec Čejkovice | trať Díl u Včelína |• alk.: 12,5 % obj.• zbytkový cukr: 8,5 g/l• obsah kyselin: 7,5 g/l• bezcukerný extrakt: 24,2 g/l• cukernatost: 22,2 °NM• datum sběru: 16. října

7 komentáře:

Jan Čeřovský (Belcarnen)

23. November 2011 08:03

„mladistvé víno s pronikavou hlubokou tropickou vůní a silnou chutí s vyšším alkoholem.“ … no nevím, jestli bych si za něco podobného připisoval zásluhy :o) Ještě přihodit vanilku ze sudu a máte tu styl, který dělá půlka světa..

Anonymous

23. November 2011 11:40

Pane Čeřovský,
1) mladistvé víno s tropickou vůní se absolutně nehodí pro zrání na sudu(tam patří vína s odbouranou jablečnou kyselinou a nižší delikátní vůní).
2) pokud tato vína dělá půlka světa, tak se Klára Kollárová a Libor Nazarčuk asi spletli, když mi Chardonnay dva roky zařadily mezi 50 Nejkrásnějších vín ČR, Ivo Dvořák se také spletl, když toto víno zařadil mezi TOP 10 moravských vín pro připravovaný Maurerův výběr a degustátoři Salonu vín a dalších výstav si tato vína také pletou se záplavou vín z celého světa a uspěly jen náhodou

Jakub ŠAMŠULA

Anonymous

23. November 2011 15:47

Myslím, že tím „přihodit vanilku ze sudu“ nebylo tak úplně myšleno dlouhé zrání na sudu :)

Evas

Jan Čeřovský (Belcarnen)

23. November 2011 15:54

Jakub:
1) zde se hádat nebudu
2) „TOP 10 moravských vín“, „Salon vín ČR“, „50 Nejkrásnějších vín ČR“ a domácí výstavy… zde nějak srovnání s produkcí světa nevidím, jde o výběry v rámci lokální produkce.

Je mi líto, ale Chardonnay s vůni tropického ovoce, silné v chuti s vyšším alkoholem, to skutečně není styl, za který bych si veřejně připisoval zásluhy. Pokud Vám přijde něčím jiný a unikátní, pak mne to, vzhledem k deklarovaným zkušenostem z cest do zahraničí, dost překvapuje.

Jan Čeřovský (Belcarnen)

23. November 2011 16:06

Jakub: a jen pro pořádek… neříkám, že Vaše vína jsou špatná, nezaslouží si zařazení do těch různých výběrů a podobně (to nedokážu posoudit, protože s nimi mám minimální zkušenost). Reagoval jsem jen a pouze na (podle mne) hodně odvážný výrok „Vymyslel jsem svůj styl“ a popis onoho celosvětově velmi rozšířeného stylu Chardonnay.

Anonymous

23. November 2011 23:46

Ja bych mezi top3 rozhodne zaradil famozni Hibernal 2010, ktery bohu diky mam schovany v archivu, jinak netusim, zda je jeste k sehnani. Myslim, ze jeden z nejlepsich kousku teto odrudy, ktery jsem kdy pil. Vyborna prace. -Vicky-

Macerovaný Tramín

20. June 2012 21:11

Kláru popř Ivoše Dvořáka mám rád, ale když se podívám pod jakými hodnoceními jsou podepsaní, resp. jakým způsobem probíhá často to hodnocení, jaká je kalibrace hodnocení, tak mi to nepřijde jako relevantní – bez urážky.
Vaše vína jsem snad ani nepil, takže nebudu hodnotit, ale rád si je prochutnám, pokud nejsou postavená na síře a nízkých teplotách.

Okomentovat:

*

Loading...