Joëlle Marty Javelle: V Châteauneuf-du-Pape nevidíme konkurenta

Únor, 8.02.2016 08:54

V souvislosti s nedávnou galadegustací společnosti Premier Wines & Spirits do Prahy mimo jiné dorazila i vinařka tradičního jihofrancouzského vinařství Château de Saint Cosme. Co jiného nazvat tradiční než podnik, jehož historie sahá do roku 1490 a který je již 14 generací v rukou jedné rodiny? Château de Saint Cosme je jeden z předních producentů apelace Gigondas, dnes však funguje na negociantském principu a produkuje i vína ze Severní Rhôny, konkrétně z Saint Joseph, Côte-Rôtie nebo Crozes Hermitage. S charismatickou Joëlle Marty Javelle jsme si popovídali o Gigondas jako takovém, o negociantském businessu i o přínosech biodynamiky, podle jejíž zásad vinařství ve svých vinohradech postupuje.

IMG_20160127_183628

Na komorní degustaci jsem bohužel dorazil kvůli pracovním povinnostem se zhruba 90 minutovou časovou sekerou. Nic na co bych byl pyšný, ale okolnosti byly mnou neovlivnitelné… Z řízené degustace a povídání Joëlle Marty Javelle jsem tak stihl jen úplný závěr. A vína? Některá vína jsem uřícen přece jen přechutnal. Starší ročníky Gigondas už nebyly, ale nadchlo mne krémové a elegantní Condrieu 2013, plné tropického ovce, broskve, s dlouhou příjemnou dochutí nebo doslova delikátní, totálně minerální a zároveň noblesní Côte-Rôtie 2011. Jak jsem uvedl v úvodu, vinařství sice sídlí v Gigondas, kde disponuje zhruba 20 hektary vinic průměrného stáří 60 let (výnosy 27hl/ha!), ale poměrně náročným a vytrvalým procesem si v uplynulých 20 letech našlo partnery v některých apelacích na severu Rhôny a produkce pod hlavičkou Château de Saint Cosme je tak relativně pestrá.

Joëlle Marty Javelle, která má ve vinařství na starost produkci vín, se po degustaci ochotně bavila s jednotlivými hosty, rozdávala úsměvy a dotvářela viditelně pohodovou atmosféru celého podvečerního vinného mecheche. Našla si i půl hodinku na předem domluvený rozhovor, jehož výtah si můžete přečíst na následujících řádcích.

AOC status získalo Gigondas v roce 1971. Jak se od té doby apelace změnila?

Apelace Gigondas se vlastně příliš nezměnila. Místní vinaři se vždy snažili produkovat vína s ohledem na lokální tradice, takže styl vín zůstává relativně konstantní. Postupnou proměnou prochází výsadba ve vinicích. Posilují odrůdy Syrah a Mourvèdre. Náš region je konfrontován s klimatickými změnami a nové výsadby toto zohledňují. Velká změna je také v tom, jak je apelace Gigondas vnímána u konzumentů vína. Postupně k nám přijeli někteří známí novináři jako John Livingstone a byli velmi pozitivně osloveni našimi víny. Napsali zajímavé recenze a články a o vínech z Gigondas se začalo více a více mluvit.

joelle

Ovlinili kritici a novináři a následný ohlas u konzumentů také nějak styl místních vín?

V Gigondasu máme zvláštní životní styl. Místní lidé si užívají svůj život, mají velký respekt k tradicím a přírodě a nehoní se za okamžitými zisky. Jsme malá apelace, které dominují malá tradiční rodinná vinařství, která si drží svou osobitost. Gigondas zůstává tak nějak stále stejným místem. Postupně se ale zlepšuje kvalita místních vín. Krok po kroku provádíme malé změny, ale uváženě bez nějakých revolučních zásahů.

Gigondas je často srovnáván se sousedním Châteauneuf-du-Pape. Přibližují se obě apelace stylem vín, nebo jde každá vlastní cestou?

Gigondas v minulosti vždy trochu trpěl tím, jak byl srovnáván s Châteauneuf-du-Pape. Snažíme se ale jít vlastní cestou. Velký rozdíl je například v půdách. Máme v Gigondasu nyní mnohem lepší znalost místních podmínek, protože byly provedeny detailní průzkumy geologického podloží a půdních profilů. V současnosti nevidíme v Châteauneuf-du-Pape konkurenta, vinaři v Gigondas jsou nyní mnohem vyzrálejší a sebevědomější. Máme svůj vlastní styl. Dokonce vzhledem k tomu, že v posledních letech bylo klima v regionu Jižní Rhôny hodně horké, upíná se na Gigondas stále větší pozornost. U nás jsou podmínky o něco chladnější a na rozdíl od některých poloh v Châteauneuf-du-Pape nemáme s extrémním horkem takové problémy.

Je pravda, že výsadby Grenache v Gigondas klesají?

V nových výsadbách se hodně objevuje Syrah nebo Mourvèdre, ale Grenache je stále dominantní a bude dominantní i nadále. Zásadní změny se neodehrávají. Je to spíše o tom, že vinaři lépe rozumí jednotlivým polohám a vysazují v nich odrůdy, které jsou nejvhodnější.

chapelle

Kromě Gigondas nabízíte vína i z dalších apelací, fungujete tedy jako typický negociant?

Máme produkční část firmy a negociantskou. Ano, snažíme se navazovat vztahy s některými pěstiteli, kteří v rámci Severní Rhôny nelahvují svá vlastní vína. Milujeme totiž odrůdu Syrah. Veškerá vína si ale děláme doslova od A po Z, fermentace i následná vinifikace se odehrává v našich sudech, výrobu mají kompletně na starost naši pracovníci. Začátkem roku vždy sudy převezeme a zrání vín už pak probíhá u nás ve vinařství v Gigondas. Snažíme se produkci držet v omezeném rozsahu, abychom udrželi kvalitu. Za posledních 20 let se nám takto podařilo získat špičkové polohy napříč Severní Rhônou – máme partnery v Condrieu, Côte-Rôtie nebo St. Joseph.

Jak si své partnery vybíráte?

To je tak trochu naše tajemství… Ale mohu říci, že než s někým uzavřeme dlouhodobé partnerství, tak si musíme zjistit, zda v našem vzájemném vztahu může fungovat důvěra. Vína opakovaně přechutnáváme a zvažujeme, zda má spolupráce smysl. Zajímáme se také o to, jak vinař pracuje ve vinicích. Jeho filozofie musí být podobná té naší. O velmi náročném procesu výběru svědčí to, že jsme za 20 let vybrali jen 12 poloh, ze kterých vína mimo Gigondas vyrábíme.

A je ještě nějaká apelace nebo víno, které Vám chybí v portfoliu?

Jsme s aktuálním stavem spokojeni. Kromě již zmíněmých apelací děláme vína i v Hermitage nebo Crozes – Hermitage. Apelace, kterou nemáme a potenciálně by nás asi zajímala, je Cornas. Tato apelace je ale velmi specifická, jak co se podmínek týče, tak především s ohledem na velmi limitovaný počet majitelů zdejších vinic.

Na svých internetových stránkách se hodně hovoří o tom, že se snažíte maximálně víny vyjádřit terroir svým vinic, respektujete přírodu. Co si pod tím lze konkrétně představit?

V první řadě se snažíme nezničit to, co nám vinice každoročně dává v podobě hroznů. V Château de Saint Cosme máme velmi staré vinice. V minulosti jsme měli problémy s některými chorobami, proti kterým se réva jen těžko bránila. Přemýšleli jsme, jak situaci změnit a začali se zajímat o biodynamický přístup. Ochutnali jsme hodně francouzských biodynamických vín a pak jsme se rozhodli, že si uděláme vlastní obrázek a zkusíme biodynamiku ve vlastních vinohradech. A musím říci, že pozitivní vliv na naší révu byl vidět téměř okamžitě. Ve výsledných vínech takový rozdíl nebyl, ale ve vinici ano.

vineyards2

Je Château de Saint Cosme plně biodynamické, nebo jen používáte některé prvky tohoto přístupu?

Jsme plně biodynamičtí, ale nepoužíváme veškeré postupy. Prostě proto, že některé nepotřebujeme. My nemáme některé problémy, jaké mají například vinaři v údolí Loiry nebo Alsasku. Biodynamičtí vinaři jsou někdy příliš rigidní, někteří vinaři něchtějí diskutovat o tom, jestli všechny aplikované postupy mají reálný přínos nebo ne.

Když jsme začínali aplikovat biodynamické preparáty, někteří naši sousedé vinaři se na nás dívali trochu skrze prsty, ale postupně se jejich posměch změnil v zájem. Pro nás je důležité, že po těch leteh vidíme vinice mnohem zdravější a v lepším stavu.

A provádíte nějaké změny i ohledně zpracování vína ve sklepě?

Snažíme se být co nejméně intervencionalističtí, respektujeme, co máme ve svých vinicích. To platí i pro samotné zpracování hroznů. Způsob, jakým pracujeme, to jsou postupné změny. Pokud přemýšlíme o nějaké změně, vždy si velmi pečlivě ověřujeme dopady takového kroku na charakter vín. A pokud si nejsme jisti, že tento krok bude mít pozitivní přínos, vracíme se k původnímu přístupu.

Obecně mohu říci, že v procesu výroby vín jsme vyzkoušeli různé možnosti, včetně mnoha variant používání různých velikostí či stáří sudů. V tuto chvíli jsme si jisti, že to, jak vína děláme, je pro nás optimum.

Jaký byl pro Vás ročník 2015, který je napříč Evropou považován za velmi dobrý?

Těžko rok hodnotit. Co určitě platí je, že hrozny byly ve skvělém stavu. Zdravé, dobře vyzrály. Pracovali jsme celý rok prakticky beze stresu, kvalita byla opravdu skvělá. Mimořádná byla loni intenzita zbarvení, ale na druhou stranu vína nejsou tak koncentrovaná, jako například v roce 2009. Postupem času se ale vyvíjí a zlepšují. Vína ročníku 2015 podle mne prostě potřebují více času. Zejména na Severní Rhoně byl ale uplynulý rok mimořádný.

cave

Loading...