Jiří Šebela: V rozmanitosti je kouzlo domácího trhu

Únor, 27.02.2017 10:45

Mohlo by se mu říkat Mr. Frankovka nebo Guru Vavřince:). Červené poklady Jiřího Šebely z Dolních Kounic, lahvované pod značkou Dva duby, najdete na vinných lístcích špičkových restaurací, stejně jako ve sbírkách tuzemských vinných nadšenců. Já se také veřejně hlásím k fanouškům vinařství Dva duby a tím nemyslím jen na Facebooku. V dnešním rozhovoru s Jiřím Šebelou se mimo jiné dozvíte, kdy se začne dlouho očekávaná rekonstrukce vinařství, proč by se Morava neměla vydávat cestou užší specializace nebo jakou paseku zanechal v loňském roce v Kounicích jarní mrazík.

my

Jaký byl pro Vaše vinařství ročník 2016?

Jarní mrazík bohužel zařídil, že je téměř jedno, zda vína ročníku 2016 budou skvělá nebo ne. Máme jich málo, zhruba 20 % běžné produkce.

Čím se ve vinařství aktuálně zabýváte?

Přestavbou budovy vinařství, v létě začneme. Naše 200 let stará továrna uprostřed Kounic se změní a to tak, že hodně. Ale detaily si nechám na později.

Co je pro Vás priorita pro letošní potažmo příští rok?

Velkou akcí je přestavba vinařství, která proběhne letos a příští rok. A samozřejmě postupně dosazujeme všechny naše staré vinohrady (mladé nemáme) a začneme v nich měnit i opěrnou konstrukci, sloupky a dráty. Ale to je práce na několik let. Chtěli bychom také do vinic a jejich okolí dostat stromy, keře a nějaké menší stavby. Rozbít tu monokulturní podstatu a průmyslovou monotónnost vinic.

Pokud by k Vašim stávajícím viničním tratím mohla mávnutím kouzelného proutku přibýt jakákoliv další. Která by to byla a proč?

Našich zhruba sedm hektarů nám stačí. Další kounickou trať (asi :)) pořizovat nebudeme, už teď máme vinice na šesti místech a jen je rychle zkontrolovat zabere skoro hodinu cestování z kopce a do kopce. Nicméně nějaký ten kousek vinice od našich sousedů by se nám ještě hodil.

Kterou část roku nejraději chodíte do vinice a proč?

Já mám nejraději zimu, když je všude čerstvý sníh, je lehce pod nulou, nefouká a svití slunce, které hřeje. To je všude naprostý klid, žádné traktory, žádné hlasy a zůstane jen vinice a já.

zima

Měla by se podle Vás tuzemská produkce vydat cestou větší odrůdové specializace? Po vzoru jiných zemí primárně vsadit na některou či některé odrůdy?

Neměla. Domácí trh by tak ztratil kouzlo rozmanitosti, dvouodrůdové venkovské košty by neměly to kouzlo, co mají dnes. Specializace na dvě odrůdy by měla smysl pouze pro export. Ale pro větší export by se muselo na Moravě změnit víceméně úplně všechno. Fungováním Svazu vinařů a Vinařského fondu počínaje, přes typologii vín (nerezové víno se zbytkovým cukrem není zrovna exportní trhák) až po myšlení vinařů. Nechme to raději jak to je. Je fajn, když si člověk může dát na kounickém koštu 450 vzorků ze zhruba 30 odrůd, třeba i Muškát Ottonel nebo Vranac… je to určitě lepší volba než 200 Frankovek, 200 vavřinců a 50 Modrých Portugalů k tomu.

Novým výsadbám v tuzemsku v posledních letech vévodí odrůdy Pálava, Veltlínské zelené a Rulandské šedé. Které to podle Vás budou za 10 let?

Netuším. Jen vím, že v našich vinohradech Rulandské šedé ani Pálavu za 10 let určitě nenajdete:).

Jak hodnotíte dosavadní fungování VOC a jak vidíte jejich budoucnost?

Smyslem VOC je lépe prodávat. A buď to lze pojmou jako „pojďme táhnout za jeden provaz, když nás bude víc, budeme lépe schopni ukázat našim zákazníkům, co děláme, a proč to děláme“ a nebo jako „na všechny flašky nalepíme nějaké další nálepky, uděláme pár fotek v kroji a VOC nám funguje“. Bohužel VOC u nás jede spíš po té druhé koleji. Dle mého má VOC smysl pouze pokud produkuje víno jedné (maximálně 2 odrůd) a dle přesně stanovených pravidel. Pak má pro zákazníka VOC nějakou vypovídací hodnotu. Vidí za VOC jeden jasně definovaný typ vína a ten si může vyzkoušet od různých producentů. Pokud je ale ve VOC zároveň mladý portugal z nerezu a rezervní Cabernet Sauvignon z vypálených sudů, pak je VOC zbytečné. Správným směrem vykročilo zatím pouze VOC Pálava, jen bych ještě přidal detailnější popis vinifikace.

zima2

Vína kterého tuzemského vinařství máte rád, a proč?

Dobrá vinice, Ota Ševčík, Richard Stávek, Porta Bohemica, Kuba Novák (a mnozí další, na Moravě už je dneska spousta vinařů, jejichž vína chci pít a další přibývají, třeba mutěnické Dlúhé grefty)… v těch vínech je srdce, člověk, pokora a to všechno je pak vidět ve skleničce.

Jakou radu byste na základě svých zkušeností dal začínajícímu vinaři?

Neposlouchej žádné rady. Hodně cestuj a dívej se nejen po vínech, ale i po vinohradech, ochutnávej… ale nikdy nekopíruj, udělej si svůj názor a ten se neboj kdykoliv změnit, klidně o 180 stupňů.

Kterou otázku nejčastěji dostáváte na degustacích?

Proč se Svatovavřinecké z Nových měst jmenuje Ex opere operato, proč z Karlova Ex monte lapis a proč jsou Frankovky Vox in excelso a Vox silentium. Odpověď ale většinou nezazní:). A nejčastější otázka v zahraničí je: “opravdu se v České republice děla víno”?

Jakou knihu máte právě rozečtenu?

Manfred Spitzer: Digitální demence. Je potřeba zahodit smartphone a tablet a vzít místo toho do ruky nůžky a vyrazit do vinohradu.

Která láhev vína Vám za poslední týden udělala největší radost?

Všechna vína z Podere Veneri Vecchio z italské Kampánie. Je v nich ten stejný úsměv a velká pohoda, kterou vína znají od jejich tvůrce.

Dvě vína doporučená z aktuální nabídky:

Rosa inferni 2013

Ex monte lapis 2013

Okomentovat:

*

Loading...