Jiří Maděřič: Je skvělé mít bonboniéru různých odrůd…

Únor, 6.02.2017 07:19

Po delší době se hlásím se seriálem rozhovorů s tuzemskými vinaři. S novým rokem jsem se rozhodl formát Rozhovor s přívlastkem trochu refreshovat a připravit kompletně nový set všetečných otázek. Jako první se jejich zodpovězení jal Jiří Maděřič z Moravského Žižkova. Dozvíte se například o novém uskupení vinařů „Nezávislí“, jakou otázku nejčastěji dostává na degustacích nebo co by poradil začínajícímu vinaři. Víno kterého z tuzemských kolegů si Jiří Maděřič s chutí rád otevře? I to prozradí na následujících řádcích.

Maděřič08
Jaký byl pro Vaše vinařství ročník 2016?

Skvělý, mám pocit, že nikdy nebyl lepší. Pevně věřím, že všem vinařům i přes mnohé reptání a lamentování se vede skvěle, jen si to moc neuvědomujeme. Vinobraní bylo nádherné, dlouho bylo teplo a sucho. Snad jen počátek roku a mrazy nám nešly vstříc, ale všude chleba o dvou kurkách. Musíme občas pokorně zrak sklopit a být rádi, že nám příroda prozatím přeje. Co jsem s kolegy prochutnával mladá vína, věřím, že se bude na co těšit. Ročník se jeví jako každý jiný… ten nejlepší :-))

Čím se ve vinařství aktuálně zabýváte?

Aktuálně je to řez, to nejdůležitější pro vinobraní 2017. Pak se řeší úplně vše od provozních, až po legislativní problémy. Nic neobvyklého, ale mám pocit že pod hromadou papírů jsme ztratili už dost času, tak je třeba ven, do ulic s vínem za kamarády a kolegy. Přeci jen finišují přípravy na veletrhy, různé výstavy a soutěže.

Co je pro Vás priorita pro letošní potažmo příští rok?

Letos bychom chtěli zapracovat s ostatními kolegy na marketingu známky „Nezávislí“. Chceme dostat povědomí o malých vinařích, coby tvůrcích, do větší části konzumentské populace. Myslíme si, že povědomí o moravském vinařství je na vzestupu, ale mnoho konzumentů neřeší, co pije. Znalců přibývá, ale poučených lidí je stále nedostatek. Málokdo chápe, že vinařství na Moravě či v Čechách nemusí být jen výrobcem našich vín. Proto chceme odlišit tvůrce od producentů. Ten, kdo má vlastní vinice, vyrábí z nich vlastní víno a jen to nabízí svým zákazníkům, má dnes stále minoritní podíl na trhu, a to je škoda. Terroir je jako lesklá zbroj, kterou se všichni ohánějí, málokdo jej však respektuje jinak než marketingové jako prohlášení. Naproti tomu producent, který naplní do lahve cokoliv, má dnes nespornou výhodu.

Pokud by k Vašim stávajícím viničním tratím mohla mávnutím kouzelného proutku přibýt jakákoliv další. Která by to byla a proč?

Nemám vůbec žádnou tužbu po dalších tratí, vinaříme a vinohradničíme tam, kde to známe, tam kde máme vinařství i kořeny. Jistě, jsou skvělé vinice v dunajovských kopcích, na Pálavě ale i na Litoměřicku, ale co s tím? Jsme vinařství z Moravského Žižkova a děláme víno odsud, není to mnoho, ale víc nemáme a rozhodně se za to nestydíme. Genius loci by mělo mít každé místo. V dnešní globální době není problém kupovat super kvalitní hrozny pomalu z druhé strany Evropy. Do budoucna je to strategie k ničemu, pokud si vinaři nebudou vážit svého a nebudou na tom pracovat, tak mohou pořád dokola měnit strategie, výrobu, kvalitu, což povede tak maximálně ke zmatení vlastních zákazníků.

Kterou část roku nejraději chodíte do vinice a proč?

Na jaře je to nejkrásnější, když réva kvete a každý je plný očekávání. Na podzim, když vše dozrává, jde do tuhého a začínají panovat obavy a nervozita. Člověk už ale tuší, co z toho může být a sní o šampionech :-)). Na druhou stranu, je to asi jedno, nejlepší je tam chodit, když si člověk potřebuje odpočinout. To se dá celoročně.

Měla by se podle Vás tuzemská produkce vydat cestou větší odrůdové specializace? Po vzoru jiných zemí primárně vsadit na některou či některé odrůdy?

Určitě to vnímám jako nezbytnost, samozřejmě je to velmi probírané téma mezi vinaři se zcela polarizovanými názory. Pravdou je, že pro potřeby našeho trhu je skvělé mít velkou „bonboniéru“ různých odrůd. Směrem do zahraničí však nemáme nic jako rakouský veltlín, německý ryzlink, australský sauvignon či kanadskou ledovku. Všem nám chybí 40 let, co nám komunisti zničili kontinuitu. V době, kdy všichni měli jen 25 arů vinic z kolchozu chtěl každý mít co nejvíc odrůd, aby bylo o čem mluvit. Nakonec se stejně většina slila do neurčité směsky bílé a červené. Rozhodně se to nesmí dělat nařízením shora, bude to chtít postupný vývoj a každý vinař si v rámci oblasti bude muset sám vybrat, co vysadí. Snaha o násilnou změnu výsadeb tu už byla, ale to je bolševický přístup. Tehdy byl vytvořen seznam odrůd pro jednotlivé obce, které měly být podpořeny dotací, naštěstí se to nerealizovalo. Vinaři už dnes moc dobře ví, co pro ně konkrétně je „primární“ odrůda a co jen doplňuje sortiment. Většina si to uvědomuje a specializuje se. Nedá se to však brát globálně.

vinice3

Novým výsadbám v tuzemsku v posledních letech vévodí odrůdy Pálava, Veltlínské zelené a Rulandské šedé. Které to podle Vás budou za 10 let?

Vzhledem ke globálnímu oteplování asi Merlot, Malbec, Carmenere… :-)) Děláme si legraci, ale opravdu je to daleko. Před deseti lety se sadily hlavně červené hrozny, jako Modrý Portugal nebo Dornfelder, ale na tom asi nezáleží. Pevně doufám, že každý vinař si najde to svoje.

Jak hodnotíte dosavadní fungování VOC a jak vidíte jejich budoucnost?

Jak které, pozitivně vnímám VOC Pálava s jednou odrůdou, marketingově šlape skvěle Znojmo, naopak vedle je podle mě Mikulov. Zbylé tak nějak fungují, není to pro ně lehké. Podpora pro jejich marketing a osvětu je mnohdy slabá. Obecně se snaží vinaři vnutit své ideály svázané vnitřními pravidly a omezeními jen velmi obtížně. Málokdo je ochotný se za každou cenu podřizovat diktátu, rozhodně je to běh na dlouhou trať.

Vína kterého tuzemského vinařství máte rád a proč?

To je těžké, mám celou řadu oblíbených vinařství, ale mnohdy mě překvapí víno od kohokoliv. Skvělá vína má Jožka Valihrach, Petr Nejedlík, Beneš, Sůkal, Spelberg, Springer, Volařík, Michlovský, Laďa Tetúr, Singwine, Válkovi, Martin Šebesta, Jožka Dufek, Nestarec, překvapila mě vína ze Salabky, z Třebívlic. Opravdu to nejde říct jednoduše, proto je to krásné, každý rok je co zkoumat, i když je to o játra, ale i cesta může být cíl. Je mi moc líto, že nedokážu vyjmenovat všechna vína a vinaře, co mě jen loni zaujala. Myslím, že každé víno, co jsem pil, bylo něčím příjemné a poučné.

Jakou radu byste na základě svých zkušeností dal začínajícímu vinaři?

Ať se na to vykašle :-). Je to peklo, boj o každou prodanou lahev, s každým úředníkem o čárku ve větě. Kdo s tím neměl nikdy zkušenost, je naprosto konsternován z toho, co má všechno dodržovat, koho obesílat papíry a poplatky. Je nechutné, jak regulovaný je náš obor. Když se bavím s kolegy ze zahraničí, tak se mne ptají, jestli neobchodujeme s jaderným odpadem, zbraněmi nebo drogami. Pokud se přeci jen tu torturu rozhodne podstoupit, tak přeji skvělou manželku, která ho podrží, dobrý cit na lidi, s kterými bude muset spolupracovat a pevné nervy. Co mi říkají zkušenosti? Sám si připadám každý rok, jako by to byl můj první.

Nejdůležitější je snad jen pár pravidel. 1. Když si nevíš rady počkej, nedělej nic zbrkle. 2. Neboj se a nestyď. 3. Buď pokorný ale hrdý. Zbytek je jen o píli a jasném cíli.

 Kterou otázku nejčastěji dostáváte na degustacích?

Asi to bude „Co na to říká manželka“ :D. Opravdu to není lehké ani pro ni ani pro děti. Je skvělé, když člověk může přímo sledovat, jak lidi reagují na nabízená vína, ale je to časově náročné. Mnohdy chodím domů jen na přespání. Doufám, že to dokážu nějak odčinit. Nechtěl bych znít nevděčně, ale raději jsem s rodinou doma. To je hlavní důvod, proč nechci jezdit na ochutnávky, stačí ty, co pořádáme ve sklepě, i tak je jich ročně asi stovka.

Jakou knihu máte právě rozečtenu?

Hned několik, ale ani jedna se mi nelíbí :-). Mám tu nařízení komise 607/2004, novelu zákona 321/2004 a návrh prováděcí vyhlášky… Není to beletrie, ale furt to musím číst dokola :-). Nějak jsem se už dlouho k něčemu normálnímu nedostal.

Která láhev vína Vám za poslední týden udělala největší radost?

Musím se přiznat, že mi nejvíc uvízl v hlavě Beneš s rýňákem, mladý šťavnatý, super… Ale i sauvignon z kvevri z Dobré vinice, Valihrachův sekt z Hibernalu nebo úžasný Alibernet od Jakuba Veverky.

A jaká dvě vína byste doporučil ze své aktuální nabídky?

Doporučil bych Sekt Louis a cuvée Devítku.

Okomentovat:

*

Loading...