Jean-Pierre Fleury: Místo vesmíru objevuje kouzlo biodynamiky v Champagne

Červen, 27.06.2012 07:38

Vinařství Champagne Fleury, jehož historie sahá do roku 1895, je označováno za první vinařství produkující biodynamická vína vChampagne. Přeměna na biodynamický způsob hospodaření totiž započala vtomto vinařství již vroce 1989. Vrámci exkluzivního rozhovoru pro Podkorkem.net Vám filozofii vinařství Champagne Fleury představí člověk nejpovolanější, tedy Jean-Pierre Fleury.

O Champagne Fleury jsem se tu před časem zmiňoval vrámci článku Zelená Champagne. Příspěvku si všiml dovozce tohoto vinařství, Antonín Suchánek zespolečnosti Champagnier. Znásledné komunikace vznikla myšlenka realizace rozhovoru spanem Fleurym. Ačkoliv se vzhledem kčasovému vytížení vinaře toto ukázalo být ne zcela jednoduchým úkolem, nakonec se celá věc podařila.

Champagne Fleury

najdete v jižní části Côte des Bar v malebné vesničce Courteron. Založil ho Emil Fleury, který byl vůbec prvním, kdo po epidemii phylloxery znovu osadil zdejší vinice odrůdou Pinot noir. Rozhodnutí produkovat vlastní vína pak bylo učiněno jeho synem Robertem Fleurym. Důvodem byla krize v roce 1929, která způsobila výrazný pokles ceny hroznů. Tímto krokem se Champagne Fleury stalo jedním z prvních výrobců vlastního šampaňského v Côte des Bar. Smyšlenkou biodynamického hospodaření si začal pohrávat v80. letech minulého století Jean-Pierre Fleury, který představoval již třetí generaci rodinné firmy. Začal půdu obhospodařovat ručně a díky využití kompostu mohl postupně opouštět využívání herbicidů a syntetických hnojiv. Přeměna na biodynamický způsob hospodaření se uskutečnila vroce 1989 u prvních tří hektarů vinic. Výsledky byly natolik pozitivní, že se o pouhé tři roky později rozhodl přeměnit i zbytek vinic. Dnes obhospodařují 15 ha vlastních vinic, což zvinařství dělá největšího biodynamického producenta v celém regionu. Ačkoliv byly ohlasy ze strany ostatních producentů a zejména otce Jean-Pierre Fleuryho zpočátku více než vlažné, úspěchy na sebe nenechaly dlouho čekat. V roce 1993 byl prestižním průvodcem Gault-Millau zvolen vinařem roku. Další ocenění přicházela vnásledujících letech. V roce 2008 obdrželo vinařství Biodynamic Trophy a zlatou medaili na IWC za svůj Brut Millésimé 1995 (80% Pinot noir, 20% Chardonnay). Stejná ocenění byla udělena i v roce 2011 a to variantě extra brut. Vloňském roce se vinařství také umístilo mezi 100 nejlepšími vinařstvími dle známého časopisu Wine & Spirits.Od roku 2009 se do chodu vinařství více zapojuje i čtvrtá generace rodinného vinařství, kterou reprezentuje Jean-Sébastien. Díky jeho zásluze je dnes zrání všech vín před lahvováním zahájeno v obrovských dubových sudech o objemu 6 000 l a opět se na některé parcely vrátil tradiční pomocník – kůň. Příští rok se chystá Jean-Pierre Fleury na odchod do důchodu a otěže firmy tak definitivně převezme Jean-Sébastien. Ale více již vnásledujícím rozhovoru s Jean-Pierre Fleurym.

Vaše vinařství je rodinnou firmou, ve které zastupujete již třetí generaci. Byl jste přesvědčen od začátku, že chcete jednoho dne převzít vinařství nebo jste snil o jiné kariéře?

Osobně jsem si vždy přál být astronautem. Jednoho dne mi ale můj otec řekl: „nyní se mnou půjdeš na vinice“. A to byl konec mých snů… Jen svelkou nevolí jsem zanechal školy a podvolil se osudu, který pro mne vybral. Měnící se, krásná vjakémkoliv období a denní době, mysteriózní a štědrá příroda, která se stala mým denním chlebem, mě pomalinku donutila přijmout situaci, ve které jsem se ocitl. Pomalu jsem tak opustil svůj sen, stát se astronautem. Korespondenčně jsem se však naučil německy a tímto jsem získal přístup kmnoha biodynamickým materiálům.

Když jste firmu převzal, měla za sebou mnohaletou tradici. Proč jste se vlastně rozhodl zásadně změnit filozofii vinařství a přejít na biodynamickou produkci?

Na konci šedesátých let jsem byl mladý vinař se spoustou starostí o budoucnost planety a ovládaný ideálem zanechat zemi zdravou pro naše děti. Metody kultivace a péče o rostliny mě tedy děsily. Byl jsem přesvědčen, že je potřeba vydat se alternativní cestou. Vroce 1970 jsem vyhledával způsob ekologické kultivace bez syntetických produktů. Do roku 1975 se pak snažil uvést vpraxi poznatky Rudolfa Steinera. Během následné sklizně však vinná réva na vinici ztratila listy, což bylo zvláštní… Můj otec, příkladný vinař, dostal strach a zakázal mi pokračovat vmých pokusech na rodinném vinařství. Našli jsme ale kompromis a prováděli jsme následně to, co se nazývá rozumným vinařením, tedy zemní práce, používali organická hnojiva a minimum chemie. Vroce 1989 jsem potkal Francoise Boucheta, vinaře a poradce voblasti biodynamiky vybaveného 20 lety zkušeností z jeho vlastního vinařství. Mé setkání sním bylo rozhodující a 12. května 1989 jsem převedl svou první parcelu na biodynamiku. Šlo o plochu o rozloze 30 arů. Tato parcela byla na podzim následována dalšími třemi hektary. Dva další vinaři zvesnice mne velmi brzy následovali a vroce 1992 vinice Courteronu čítaly 25 hektarů biodynamických vinic.

Trvalo zhruba tři roky, než se stalo Champagne Fleury zcela biodynamickým. Co bylo na přeměně to nejtěžší?

Nejtěžší bylo uspět, konkrétně v očích ostatních vinařů a především mého otce. Když jsem převedl první vinice na biodynamický způsob hospodaření, ostatní vinaři zregionu byli skeptičtí. Byla to velká zásluha Francoise Boucheta, který nakonec mého otce přesvědčil. Paradoxem je, že jeden zprvních článků o našem biodynamickém vinařství byl publikován 4. března 1998, tedy vden smrti mého otce.

Nepůsobí vám biodynamický přístup problémy vsouvislosti s polohou Champagne, která patří mezi nejsevernější vinařské oblasti Francie? Někteří vinaři, například Veuve Fourny & Fils, biodynamiku po pár letech opustili.

Přesně tak, klima regionu Champagne a především oblasti Aube je klimatem kontinentálního typu, sjarem charakterizovaným dostatečně vysokými teplotami a někdy velmi silnou vlhkostí, což podporuje častější výskyt chorob vinné révy (plíseň révová, oidium). Je proto třeba být na pozoru až do sklizně.

Jak se změnila Vaše vína, po přechodu na biodynamickou produkci?

Vína se stala daleko více minerální. Po dvou letech vbiodynamickém režimu jsem dal ochutnat profesionálním sommelierům naše první šampaňské víno vytvořené zbiodynamicky kultivovaných hroznů. Dostal jsem následující otázku: „Kolik procent Chardonnay je obsaženo vtomto cuvée?“ Nebylo tam žádné Chardonnay! První biodynamicky kultivovaná parcela byla 100% Pinot noir! Proto byli tito odborníci překvapeni, že nacházejí takovou mineralitu vnašem Pinot noir a tím více voblasti Aube.

„Zelené“ nebo chcete-li ekologické postupy jsou vChampagne vposledních letech velmi populární. Jak se díváte na snahy CIVC omezit vypouštění skleníkových plynů, snížení hmotností lahví apod.? Do roku 2050 by se měly emise snížit o 80 %? Je tento plán reálný?

To je troška toho „politicky korektního“, být ekologický. Chtělo by to ještě silnější tlak ze strany CIVC, aby ukázali, že šampaňská oblast je naše vlast a že nejdůležitější je ji kultivovat ne ničit chemickými produkty. Biologické nebo biodynamické vinařství je totiž vChampagni možné! Rok 2050 je sice trochu daleko, ale nemyslím se, že jsou plány CIVC realizovatelné.

Jak byste popsal terroir Vašich vinic?

Naše jílovito-vápenitá půda obživla od té doby, co ji biodynamicky kultivujeme. Každá parcela má své charakteristiky a vzhledem ktomu, že je klimatologie rozdílná, vinice nikdy nedávají stejné vůně a chutě. Ztohoto důvodu klademe velký důraz na to, abychom tvořili víno zkaždé parcely zvlášť. Následná degustace rozhodne, jestli bude víno využito pro assemblage nebo pro ročníkové šampaňské.

Hned 90 % vinic máte osázeno odrůdou Pinot Noir a zbytek Chardonnay. Jak jste dospěli ktéto kombinaci? Neplánujete ani do budoucna zkompletovat odrůdovou skladbu o Pinot Meunier?

Toto je dáno charakteristikou terroiru vAube, který je vhodný pro Pinot noir. Objem jílů vpůdě je důležitý a umocňuje kvalitu produkovaného Pinot noir. Odrůdu Chardonnay jsme umístili na taková místa, kde se tolik jílu nevyskytuje. Každopádně naše Chardonnay se nijak nepodobá tomu zCote des Blancs vregionu Marne. Máme táké trochu Pinot blanc. Je ho ale dostatek na to, abychom zněj každý rok mohli naplnit lis o objemu alespoň 4 000 kg. Často používáme Pinot blanc společně sChardonnay, abychom vytvořili naše Blanc de blancs, které se nyní jmenuje Cépages blancs (bílé odrůdy). Od roku 2000 přidáváme Pinot blanc i do cuvée Robert Fleury a od sklizně 2009 se mé děti rozhodly vytvořit cuvée ze 100% Pinot blanc, které bude umístěno na trh na konci tohoto roku. Tento rok budeme mít poprvé naši první (malou) sklizeň Pinot gris, které bylo zasazeno před třemi lety.

Ve svém portfoliu vín máte i Cuvée Robert Fleury, které je věnováno Vašemu otci. Promítl se Váš vztah kotci nějak do charakteru tohoto vína?

Toto víno je hlavně projevem úcty kmému otci. Víno je kultivováno vdubových sudech a dáváno do lahví stradičními korky. Můj otec začal vinařit vroce 1929 právě se stejnými technikami, které jsou kvýrobě tohoto cuvée použity, tedy dubové sudy a tradiční korky.

Jak vznikl nápad rozšířit portfolio vín Champagne Fleury o růžové víno?

Rosé je u nás tradice. Jsme velmi blízko Burgundsku a já jsem také vždy miloval maceraci strochou hroznů Pinot noir. Navíc, dorazila „růžová“ vlna a my jsme okamžitě vybrali metodu Saignée, příjemnou sjejími aromaty malého červeného ovoce. Naše rosé tedy získávají svou barvu a aromata přirozenou cestou během macerace.

Plánujete tento rok nějakou novinku či netradiční cuvée?

Jak jsem uvedl výše, budeme tento rok představovat cuvée se 100% Pinot blanc a také nové speciální cuvée, ještě více přírodní. Myslíme tím vinifikované od A do Z bez přidané síry. Jeho jméno je Sonáta n°9. Vzhledem k tomu, že jsme již od roku 1989 biodynamičtí, řekli jsme si, že musíme jít v naší vinifikaci ještě dále a aplikovat některé biodynamické principy i ve sklepě. V roce 2008 jsme udělali malý pokus a poté v roce 2009 jsme to spustili pro významnější produkci (4000 lahví). Již teď je o toto víno obrovský zájem. A poslední novinkou pro tento rok bude ročníkové šampaňské 2004, které je ze 100 % vyrobené z Pinot noir. Kdostání bude na konci roku.

Co Vás na výrobě vína vlastně nejvíce fascinuje?

Ročníky, které se vzájemně nepodobají, naše domácí vinné kvasinky, různé assemblage a především vzácné šampaňské víno strochou červené vinifikace pro moji soukromou spotřebu. Toto je má burgundská stránka.

Vaše vína i vinařství Chamapgne Fleury získalo již řadu různých ocenění. Jsou pro Vás důležitá? Kterého si ceníte nejvíce?

Každá medaile si vážíme, protože dokazuje ideu, že díky biodynamice můžeme vyrábět velmi dobrá šampaňská vína a že tu nejsou pouze velké šampaňské domy (a především grand cru), které dělají dobrá vína. Nejvýznamnějším oceněním pro nás byla biodynamická trofej ze soutěže Internationale Wine Challenge (IWC).

Vjaké vinařské oblasti světa byste chtěl provozovat vinařství, kdyby to nemělo být vChampagne?

Určitě Rakousko nebo Itálie.

Vaše vína se začínají prodávat vČeské republice. Proč jste se rozhodl vstoupit na český trh?

Toto se událo díky panu Suchánkovi, majiteli společnosti Champagnier. On nás objevil a my jsme rádi, že můžeme pracovat slidmi, kteří mají vřelý vztah knašemu šampaňskému.

Máte nějaké osobní zkušenosti sčeskými a moravskými víny? Ochutnal jste například nějaký tuzemský sekt?

Přiznám se, že zatím nemám.

Jak je pro Vás důležité to, že Vaše děti pokračují vrodinné tradici a vy tak jednou budete moci firmu předat již 4. generaci vinařů Fleury?

Pro mě je důležité, aby pokračovali vtom, co jsem začal. Chtěl bych, aby vinařství zůstalo vrodině a nepatřilo do nějaké finanční či nadnárodní skupiny, které mají pouze jeden zájem, a sice rentabilitu a zisk.

Kdy se vlastně chystáte do důchodu?:)

Oficiálně příští rok, ale vždy se budu trochu dívat na to, co činí mé dětiJ. Pokud mě také nechají uskutečnit několik cest vrámci propagace našeho šampaňského, udělám to sradostí.……………………………………………………………………………………………………………………………………………..

Moje osobní zkušenost se Champagne Fleury nese jméno Blanc de Noirs Brut. Ač se jedná o“základní“ víno z portfolia vinařství, jde o velmi výrazné a osobité šampaňské. Ve skleničce se prezentuje sytější barvou starého zlata. Nazrálé květinové aroma s minerálními tóny dobře navazuje na vizuální styl vína. V chuti je Brut středně plný, lehce oxidativní, objevuje se zralé ovoce a med. Hodně suché šampaňské s 8 gramy zbytkového cukru.

Vyberte vína pro Fleuryho

Pokud jste rozhovor četli pozorně, určitě jste zaznamenali informaci, že pan Fleury zatím nemá žádnou zkušenost svíny zMoravy a Čech. Pan Suchánek zChampagnier přitom vinaři slíbil v dohledné době dovézt karton tuzemských vín. Nyní máte možnost navrhnout „Národní reprezentační 6ku“, kterou by měl pan Suchánek do Champagne dovézt. Kterých šest lahví byste vybrali pro Jean-Pierre Fleuryho? Své doporučení umístěte do komentáře pod článek zde na blogu nebo na Facebooku. Možná panu Fleurymu Morava zachutná právě díky Vám:)

8 komentáře:

Macerovaný Tramín

28. June 2012 05:45

určitě nějakého Nejedlíka poslat, bude se mu líbit .)

Anonymous

28. June 2012 11:23

Já bych mu tam poslal našich šest nádherných kousků:
sklepmistra
Buška z Velhartic
Dačického pohár
Ostravský kahan
Pražský výběr
a
Perlu Moravy :)

Anonymous

28. June 2012 13:00

No, se Sklepmistrem bych se teď bál vzhledem k těm padělkům….. ;)

podkorkem.net

28. June 2012 16:14

Takže zatím to vypadá na půl krabice od Nejedlíka, půl krabice Sklepmistra.. Aby to s panem Fleurym definitvně nefláklo:)….Mikuláš

Anonymous

29. June 2012 06:40

No mě by docela zajímalo jak by se tvářil,kdyby si
třeba jen přivoněl k Ostravskymu kahanu.

Anonymous

29. June 2012 08:31

Ne vážně, napadlo mě něco od Gotbergu. CO takhle jejich Tramín 2009 VH ze Sonberku?

Macerovaný Tramín

29. June 2012 16:03

pokud má rád živá vína, tak mi to nepřijde úplně ideální, ale což, ať ví, že se tu taktéž vyrábí víno

Josef

1. July 2012 10:27

Pro cloveka s timto pristpem k vinareni bych na Veltlinu koupil set Autentistu a doplnil to vavrincem z Dvou Dubu. To je urcite dustojna reprezentace moravskeho vinareni.

Jo a nesouhlasim s tvrzenim, ze by pul krabice Sklepmistra s panem Fleurym neflaklo. To by s nim naopak flaklo zcela zarucene :-)

Okomentovat:

*

Loading...