Jakub Šamšula jde do bariku a do chomoutu

Únor, 16.02.2012 08:57

Na rozdíl od některých jiných vinařství zatím Jakub Šamšula sřezem vinné révy vyčkává. Velké věci se tak dějí ve sklepě vinařství, kde se navíc zabydlují nové barikové sudy. Jak dlouho si červená vína poleží? Která odrůda je novinkou vsortimentu vinařství? Nejen to se dozvíte vdnešním díle seriálu Vinařův rok.

Ve vinicích smluvních dodavatelů vinařství Šamšula se křezu využilo teplého počasí vprosinci a na začátku ledna. To ve vlastních vinohradech je poměrně klid. „Vlastní vinice začneme řezat, až se oteplí, tedy koncem února nebo začátkem března. Tento termín řezu je u nás tradiční, nehledě a aktuální mrazy. Jeden starý vinař mi říkal, že se má střihat, až se sedmička u sloupku od slunka ohřeje,“ říká Jakub Šamšula.Starosti však začínají dělat holomrazy, extrémní teploty sice ve vinicích zatím nebyly, i přesto mají ve vinařství obavy zejména o mladé (letošní a loňské) výsadby. Konkrétně jde o 2000 keřů Pálavy. Teplota, která ničí révu záleží na stavu vinice – na její kondici, stáří a zdravotním stavu. Může to být minus 18 – 22°C a stačí i pár hodin.

Hurádo bariku

Hlavní pozornost a pracovní nasazení tak je aktuálně směřováno do sklepa. Všechna bílá vína jsou podruhé stočena a od každé odrůdy je jeden tank vyčiřen, vyfiltrován a nalahvován. Vrámci výrobyčervených vín dochází od letošního roku kvelké změně, ve vinařství nakoupili starší i nové francouzské barikové sudy a všechna červená budou od sklizně 2011 prodávána po kratším či delším ležením na sudu – již to nebude strohý nerez. „Vpoužitých sudech budou vína jen pár měsíců (na etiketě slovo barrique nebude), ale vnových to bude 12 a možná i 24 měsíců,“ upřesňuje Jakub Šamšula. Při ročním zrání se sud použije pouze třikrát, při delším zrání jen jednou nebo dvakrát. Při používání nových sudů se totiž podle Jakuby Šamšuly nesmí spěchat, jak to bohužel řada vinařů dělá (za tři měsíce od naplnění se již lahvuje). A na kolik že takový barikový sud vyjde? Sud stojí kolem 700 euro.

Nově sMoravským muškátem

Od příštího týdne navíc startujeme prodej bílých vín nového ročníku 2011. Konkrétně jde o celé portfolio vín odrůd Ryzlink rýnský, Muškát moravský, Sauvignon, Chardonnay, Rulandské šedé, Pálava a Hibernal. Muškát moravský je úplnou novinkou vprodukci vinařství, naopak víno zmodré odrůdy Agni bude letos vnabídce chybět. Hned tři vína zvinařství Šamšula se dostala do nedávno zveřejněného seznamu výběru Salonu vín 2012 (Ryzlink rýnský 2010, Hibernal 2010 a Chardonnay 2010). Radost Jakubovi Šamalovi nedávno udělal také již 4. Reprezentační ples vinařů a přátel vína v Čejkovicích, na který přišlo 500 hostů. Všichni se dobře bavili a ochutnávali mladá vína zčejkovických vinic. Jinak sezóna vinařských soutěží se již slušně rozběhla, takže Jakub Šamala plní i své hodnotitelské povinnosti. Jako hodnotitel se zapojil do výběru nejlepších vín na Grand Prix Vinex nebo na Vinum Juvenale. Vrámci komise SZPI pomáhal shodnocením a zatřiďováním vín, která mají jít letos na trh. A kolik toho stihl ochutnat? Na Vinexu 44 vzorků, na Vinum Juvernale 36 a vrámci komie SZPI hned 50 vín. Co se týká náplně pracovního dne, tráví Jakub Šamšula vposlední době stále více mimo vinice. „Nějak jsem zjistil, že čím dál více času trávím u počítače vyřizováním emailů, možná je to tím, že vzimě je méně práce. Vlétě se počítač někdy ani nestihne pustit,“ říká Jakub Šamšula. Částečnou vinu na tom má i web Podkorkem.net. takže díky za čas věnovaný seriálu Vinařův rokJ. Jinak vbrzké době čeká Jakuba Šamšulu také velká událost mimo pracovní život. Velký svatební den se prý blíží. Gratulace!Na závěr ještě Jakub Šamala odpovídá:

Kdy plánujete uvést na trh vína ročníku 2011? Jak se budou lišit od vín ročníku 2010?

Bílé jedenáctky se rozjedou od příštího týdne, červené tak od dubna. Rozdíly jsou velké, máme za sebou tři úplně jiné ročníky. Po loňských vysokých kyselinách a štíhlých vínech, máme letos dle analytického rozboru málo kyselin, aleštiplavé tělo. Vína jsou opulentní, jsou již chuťově vyzrálá, jakoby rychle stárnou – dospívají.

Jak se díváte na záměr ministerstva financí ohledně uvalení spotřební daně na víno?

Byla by to pro Moravu asi větší katastrofa než révokazová kalamita. Drobní vinaři, kteří dělají víno jen pro vlastní spotřebu, by skončili – celníci by i jim totiž chodili do sklepů velmi často na kontroly a danilo by se i víno, které si vypijí sami doma. Střední vinaři by měli existenční problémy – při prodeji desítek či stovek tisíc lahví ročně by odvody daní měly silné dopady na ekonomiku firem. Bez problémů by to zvládli jen velké firmy sprodejem vmilionech lahví.

Plánujete zdražení vín vletošním roce?

Ne.

V lednu SZPI odhalila, že vněkterých vinotékách se prodávalo sudové víno ředěné vodou. Jak hodnotíte kontrolní činnost SZPI? Měly by být tresty pro vinaře, kteří šidí zákazníky přísnější?

SZPI by měla razantněji kontrolovat prodejce a dovozce sudových vín. Je totiž velmi jednoduché kontrolovat malého vinaře vjeho sklepě, ale po dovozech se pátrá velmi složitě. Je potřeba změnit chápání lidí – na Moravě bude vždycky málo hroznů, ty tedy musí skončit vlahvi a vsudovce musí skončit dovoz. Jenže zákazníci vinných výčepů vyžadují „Moravu“, tak ji dostanou. Prodávat Pálavu ve výběru za 60 Kč vKEGu je do očí bijící.

Plánujete vletošním roce přihlašovat vína do soutěžních klání? Která to budou a proč?

Soutěže obsazuji každý rok, zatím jsem dal Baphomet Sekt na Grand Prix Vinex, 4 vzorky na Vinum Juvenale a Chardonnay půjde na Prague Wine Trophy a čekají nás další VVT či Národní soutěž vín.

1 komentář:

Josef Frýbort

16. February 2012 10:40

Už teď se těším na nová vína a taky na bariky.
Připojuji se ke gratulaci ke svatbě.

Okomentovat:

*

Loading...