Jak jsem si odskočil na rok do Burgundska

Únor, 13.02.2014 07:07

Naši hokejisté odehráli včera proti Švédsku solidně jen druhou polovinu zápasu, čemuž odpovídá i konečný výsledek. Nic moc veselého. Večer mi naštěstí zachránila lahev vína a skvělý film. Abych si spravil náladu a přišel na jiné myšlenky, vydal jsem se do země Pinotu noir a Chardonnay zaslíbené, do Burgundska. Před pár dny mi totiž dorazil objednaný balíček zAmazonu a vněm jeden znejdiskutovanějších filmů o víně loňského roku – A Year in Burgundy.

O filmu A Year in Burgundy (Pok v Burgundsku) se toho loni poměrně hodně napsalo, upoutávky na film vypadaly také moc povedeně, takže jsem se těšil moc. Dá se říct, jak Jarda na puk. Na přehrání DVD jsem pár dní sbíral odvahu, protože nevím, jak to máte vy, ale u mě se většinou velká očekávání transformují do ještě většího zklamání. Tentokrát to ale dobře dopadlo. Tenhle film je naštěstí výjimka, která potvrzuje pravidlo. Elegantní, decentní, osobité, zároveň hrozně silné a strhující dílko. Prostě stylové zhmotnění Pinotu noir.Samotná zápletka filmu A Year in Burgundy je jednoduchá. Původem francouzská obchodnice s vínem Martine Saunier, dovážející vína do USA, se vydává do domovského Burgundska, aby společně se sedmi místními vinaři prošla ročníkem 2011. Postupně tedy poznáváme osobnosti Domaine Morey-Coffinet, Domaine Leroy, Domaine Perrot-Minot Domaine Bruno Clavelier, Domaine Mortet, Domaine Michel Gay & Fils a Dominique Cornin. Čtyři kapitoly filmu sprozaickými názvy Jaro, Léto, Podzim, Zima nabízí pohled na vznik skvělých burgundských vín, poodkrývají filozofii jednotlivých vinařů, kteří za nimi stojí a zprostředkovávají bezprostřední ochutnávku života vtomto krásném regionu „vsrdci Francie“. Zpočátku mi přišlo, že se film tak trochu nejistě rozjíždí, ale tento pocit rychle vymizel. Po chvíli vás totiž totálně vtáhne do dění před kamerou. Mne to trvalo asi nějakých 15 minut. Jedna věc mne překvapila. Možná jsem sohledem na dříve viděnou upoutávku a informace na internetu čekal, že samotný ročník a jeho specifika budou hrát vdokumentu podstatnější roli, ale ač jsou podmínky uvedeného roku vypravěčem průběžně komentovány, podstata dokumentu je jinde. Je to bezprostřední a autentické zachycení života místních vinařů. Film nabízí paletu zajímavých momentů a událostí. Určitě mezi ně patří například slavnostní večeře majitelů Domaine Morey-Coffinet, na které se potkávají tři generace vinařů a nejstarší z nich má možnost ochutnat víno, které vytvořil před nějakými 36 lety. Neméně zajímavým gastronomickým momentem je ale třeba i čtyřchodový oběd, který manželka vinaře osobně připravuje pro najaté sběrače hroznů. Průběh sklizně v jednotlivých vinařstvích je vůbec nejdramatičtější částí dokumentu. V roce 2011 totiž hrozny dozrály s několikatýdenním předstihem a jejich sběr neustále ohrožovaly deště a bouřky.Osobně jsem měl doslova husí kůži při scénách s “královnou” Burgundska a asi největší hvězdou snímku – Lalou Bize-Leroy. Jak tato dáma hovoří o své révě, o svých vínech, o kvasinkách…Hrozně rád jsem zavzpomínal na degustaci vín Domaine Leroy, které jsem měl možnost se před nějakým rokem a půl účastnit. Kéž by jen ta její vína nebyla takovou nákladnou investicí.Film po většinu času doprovází příjemná klavírní hudba. Zhruba v polovině filmu se navíc ukáže, že ji nahrál mladý třicetiletý vinař Thibault Morey z Domaine Morey-Coffinet. Ten, když prší a nelze jít do vinohradu, prostě nejraději sedí za pianem péruje klávesy. Parádní detail, který filmu dává další rozměr.Na filmu A Year in Burgundy je krásné jeho komorní ztvárnění, možná trochu takové retro, ale přesně zapadající do servírovaných výjevů zBurgundska. Film je takovým protipólem staršího dokumentu Mondovino, který jsem také nedávno shlédl. Zatímco Mondovino ukazuje odvrácenou tvář, globalizovaného vinařského světa, kde vznikají unifikovaná vína a velké nadnárodní korporace se roztahují po celém vinařském světě, tak Rok vBurgundsku je oslavou poctivé vinařiny, jedinečnosti terroiru a síly přírody. Poctivé vinařské řemeslo nejen že nevymizelo, ale, dá se říct, zažívá opět jakousi renesanci. Nebo vto, po shlédnutí filmu A Year in Burgundy, budu doufat!Burgundskem to ale nekončí. Pokud snad nepatříte mezi fanoušky burgundského a radši počítáte ve skleničky bublinky tak vězte, že vrámci bonusů je na DVD i upoutávka na další snímek snázvem „A Year in Champagne“. Dokumentarista David Kennard totiž celý projekt pojal jako trilogii a po Burgundsku by měly přijít na řadu Champagne a portské. Druhý snímek by měl mít premiéru vletošním roce.

5 komentáře:

Anonymous

13. February 2014 13:13

Také bych na to rád mrknul. Kde najdu DVD prosím vás?

podkorkem.net

13. February 2014 14:49

Já si DVD poctivě koupil na Amazon UK.

Anonymous

13. February 2014 14:54

Jo to já bych si ho taky zakoupil. Viděl jsem že se dá sehnat na Amazon, ale asi jen v anglickém znění bez českých titulků že ?

podkorkem.net

13. February 2014 15:16

Ano, je to bez českých titulků, ale poměrně srozumitelné. Vypravěč hovoří rozvážným a klidným hlasem:))

Anonymous

13. February 2014 15:47

OK tak jdu do toho :) díky

Okomentovat:

*

Loading...