Isabelle Legeron MW: Výrobci naturálních vín nejsou žádní hippies

Červen, 17.06.2014 07:50

Začátkem června proběhl v areálu Trojského zámku první ročník festivalu autentických vín s názvem Praha pije víno. Na povedené akci se představilo několik desítek vinařů z Moravy, Rakouska, Maďarska, Slovinska, Slovenska nebo Itálie. Vhodně zvolené sklepní prostory se staly příjemnou oázou v jinak tropickém počasí prvního červnového víkendu. Degustovalo se, ochutnávalo a popíjelo. Místnosti, ve kterých vinaři prezentovali své vzorky, chvílemi praskaly ve švech.


Součástí programu prvního dne se stala přednáška uznávané propagátorky naturálních vín, historicky první Francouzky s titulem Master of Wine, Isabelle Legeron. Jedna ze zakladatelek známého festivalu naturálních vín RAW festival, který se letos z Londýna rozšířil i do Vídně, přijela za víny do Čech vůbec poprvé. Během své prezentace Isabelle potvrdila, že je osobností, která si bez problémů dokáže získat pozornost publika. Ve svých názorech je přitom poměrně nekompromisní, například co se týká používání či nepoužívání přidané síry. Někteří vinaři, se kterými jsem měl možnost na festivalu hovořit, tak byli k prezentovaným postojům spíše zdrženliví. Po skončení své přednášky si každopádně Isabelle Legeron MW našla chvíli času a poskytla Podkorkem.net rozhovor.
     

Pocházíte z rodiny, která se po generace věnuje výrobě koňaku. Jak to, že to tedy nakonec u Vás vyhrálo víno?

Rodiče ze mne chtěli mít zemědělce, přáli si, abych pokračovala v našem rodinném podniku. Já jsem se ale rozhodla, že tuto práci dělat nechci a šla jsem studovat na univerzitu. Po ukončení vysoké školy jsem dostala práci v Londýně a později jsem řídila vydavatelství. V té době mi přece jen něco z farmaření začalo chybět. Začala jsem tedy studovat vše, co je spojeno s vínem. Nejprve WSET a později certifikát Master of Wine.

Co se týče koňaku, nikdy jsem se nestala velkým fanouškem tohoto nápoje. Na druhé straně naše rodina koňak stále vyrábí a já mám ráda jeho vůni. Připomíná mi totiž mé dětství.

Jak jste se vlastně dostala k naturálním vínům? Co způsobilo vaši orientaci na tuto malou podmnožinu vinařského světa?

Šlo o kombinaci několika různých faktorů. Když jsem začala studovat Master of Wine, věnovala jsem všechen svůj čas učení a poznávání vín. Po nějaké době jsem ale zjistila, že je něco, s čím v dnešním světě vína nejsem tak úplně spokojena. Začala jsem také natáčet televizní show pro Travel Channel a v rámci jednoho dílu navštívila maďarskou oblast Eger. Tady jsem se setkala s vinařem, který ve svém malém sklepě dělal desítky různých vín, všechny přirozenou cestou. A ta vína byly skvěla. Začala jsem přemýšlet, jak je možné, že tento vinař může produkovat tak úžasná vína s tak omezeným vybavením. Co to znamená pro vnímání, jak vidíme vína dnes. Tento zážitek byl na začátku mé cesty poznávání naturálních vín. Začala jsem vyhledávat podobná vína a fascinace tímto typem vín mi zůstala dodnes.

Propagujete naturální vína v různých zemích světa. Jaké jsou typické stereotypy, které ve spojení s přírodními víny potkáváte?

První věc je, že lide si často myslí, že výrobci naturálních vín jsou nějací hippies. Že vlastně neví, jak vyrábět víno. Přitom, když se s nimi setkáte, vidíte, jak jsou ve skutečnosti vínu oddáni. Lidé také často tvrdí, že pokud ve víně není konzervant, tak víno není stabilní a  nemůže stárnout. To není pravda. Velmi často, se také setkávám s názorem, že naturální víno nikdy nechutná stejně. To je sice pravda, ale myslím si, že to je výhoda, nikoliv slabina přírodních vín.

Nemůže být problém i na straně výrobců naturálních vín? Někteří z nich například mohou produkovat vína malé kvality či dokonce s vadami a prezentovat je zákazníkům jako běžná přírodní vína.

Ano, to je také pravda. Lidé, kteří nemají zkušenosti s přírodními víny třeba ochutnají závadné víno a mohou nabýt dojmu, že všechna přírodní vína chutnají takto. Ale vadná vína najdete ve všech segmentech, nejen mezi naturálními víny, ale i v segmentu konvenčních vín.

V současnosti zažíváme jakýsi návrat k přírodním postupům, netýká se to jen vín. Myslíte, že jde v případě naturálních vín o jakýsi přechodný trend, nebo o dlouhodobější stav?

Věřím, že přírodní vína jsou dlouhodobý trend, jehož význam bude v budoucnu růst. Na druhé straně nikdy nepůjde o žádnou masovou kategorii, protože kapacity přírodních vinařství bývají relativně malé, přírodní vinaři neprodukují velké objemy. Co je velmi důležité a přínosné je fakt, že naturální vína konfrontují velký vinařský průmysl. Velká vinařství vyrábějící vína konvenčním způsobem jsou nucena přemýšlet o naturálních vínech.

Existují i ​​jiné překážky většího rozvoje naturálních vín?

V první řadě jde vždy o lidský element, výroba vín v duchu naturálních postupů je určitě náročná na pracovní sílu. Zároveň samozřejmě existuje opoziční lobby velkých firem. Větší oblibě naturálních vín ale brání i sami spotřebitelé. Ti v tuto chvíli často nejsou schopni rozpoznat rozdíl mezi naturálním a běžným vínem. Logicky tak nejsou připraveni za naturální vína zaplatit vyšší cenu. Lidé dnes velmi často nejsou ochotni vynaložit 15 nebo 20 eur za láhev vína. Bohužel mají v hlavách zakořeněno, že láhev vína stojí dvě nebo tři eura. Stejně jako jsou schopni investovat do luxusní designové kabelky, musí být připraveni investovat do vína.

Myslíte si, že by mělo být změněno značení vín? Vinaři dnes nemají povinnost aditiva na etiketách uvádět a běžný konzument tak těžko odhalí nějaký rozdíl

.
Určitě. Vezměte si, že v některých vínech se může objevit více než 20 různých aditiv. Přitom zeptáte-li se lidí, co je to víno, většina z nich odpoví, že je to zkvašená hroznová šťáva. Absolutně nemají představu o tom, co je v některých vínech obsaženo. A to je problém.

A existují nějaké diskuse na toto téma ve Velké Británii?

Před dvěma lety jsem uspořádala konferenci na toto téma, ale musím říct, že prostě mezi vinařskými firmami není zájem o podobné diskuze. Myslím si, že žádná zásadní změna se v dohledné době neuskuteční.

A co nějaká certifikace naturálních vín? Na rozdíl od biodynamických či organických vín, přesná definice pravidel pro výrobu naturálních vín zatím není.

Certifikace naturálních vín by určitě pomohla. Myslím si, že něco v této oblasti v budoucnu určitě vznikne.

Mám pocit, že celé téma naturálních vín je spojeno s řadou vášní a emocí. Osobně jsem se setkal s velmi negativními reakcemi od „běžných“ vinařů. Proč naturální vína vyvolávají tak vyhraněné názory?

Někteří lidé a velké vinařské společnosti se cítí být ze strany naturálních vín ohroženi. Když o jedné skupině vín říkáte, že jsou naturální, co je pak tedy zbytek? Společnosti vnímají nebezpečí spojené s používáním výrazu naturální či přírodní. Já osobně jsem se také setkala při psaní své knihy s hodně negativními ohlasy, zejména od velkých obchodníků s vínem. V dnešní době je ve světě vína hodně peněz a nikdo o ně nechce přijít.

Existují nějaké konkrétní vinařské regiony, kde se naturální vína rozšiřují nejvíce?

Státy, které podle mne v současnosti udávají trend v oblasti naturálních vín, jsou Francie a Itálie.

Přírodní vína zažívají rostoucí popularitu jako celek, ale jsou i nějaké specifické trendy v rámci této kategorie?

Já bych možná zmínila dva trendy. Konkrétně používání Qvevri a delší kontakt se slupkami. Pokud jde o oranžová vína, vnímám jejich rostoucí popularitu pozitivně i negativně. Bohužel někteří lidé se snaží vyrábět oranžová vína ne proto, že chtějí, ale s ohledem na skutečnost, že se v poslední době o nich tolik mluví a jsou tak oblíbená.

V letošním roce se uskutečnil již třetí ročník RAW festivalu v Londýně, jehož jste organizátorkou. Jak jste spokojena s tím, kam se veletrh posunul? Jak vidíte jeho budoucnost?

Veletrh je stále více a více mezinárodní, máme hodně návštěvníků ze zahraničí. Je také důležité, že roste zájem lidí z businessu. Letos jsme měli rekordní účast sommeliérů nebo majitelů restaurací, včetně těch s Michelinskými hvězdičkami.  Obecně si myslím, že za úspěchem tohoto festivalu stojí jeho velmi dobré zacílení.

Do budoucna určitě zůstane domovem festivalu Londýn, ale možná budeme s naším projektem více cestovat. Letos se poprvé uskutečnil RAW ve Vídni, a pokud ho vyhodnotíme jako úspěšný, proč nezopakovat akci ve Vídni třeba každé dva roky. Vinaři nás oslovují ohledně uskutečnění festivalu v různých koutech světa (Japonsko, New York, San Francisco), takže uvidíme, jak to bude s RAW festivalem dál.

Během dnešní přednášky, jsme měli možnost ochutnat vzorky z domácí naturální produkce. Co si myslíte o těchto vínech?

Ochutnat tato moravská vína bylo velmi povzbudivé. Když jsem přijížděla do České republiky, nečekala jsem, s kolika čistě přírodními víny se potkám. Celá střední a východní Evropa je v této oblasti velkým příslibem. Jsou tu velmi zajímavé lokality pro pěstování révy, skvělé odrůdy, hodně specifický terroir. Na druhou stranu způsob, jakým vinaři v tomto regionu vína vyrábí, je často zklamáním.  

Pozn. Fotografie poskytl Veltlin.cz

Okomentovat:

*

Loading...