V Itálii najdete místa, kde vína vznikají v doslova extrémních podmínkách. Dramatické přírodní scenérie a vinice na příkrých horských svazích vysazené i více než 1000 metrů nad mořem, to je denní chleba vinařů z Valle d’Aosta. Jedna z nejméně osídlených oblastí Itálie, je zároveň nejmenším vinařským regionem Itálie. Za prozkoumání ale rozhodně stojí. Zdejší drsná horská vína nepostrádají originalitu i díky pestré paletě lokálních méně známých odrůd. Skvělých vinařství v údolí Aosty není příliš, jedním z nich je určitě Grosjean.
Celý vinařský region Valle d’Aosta tvoří jen něco kolem 500 hektarů vinic. Najdete ho v úzkém údolí kolem stejnojmenného města, relativně blízko hranic s Francií a Švýcarskem. Jen pro srovnání, ve vinařském regionu na druhém konci Itálie, tedy na Sicílii, je vysazeno zhruba 120 000 hektarů révy. Valle d’Aosta je tedy doslova trpaslíkem, ovšem nesmírně zajímavým, co do počtu zastoupených odrůd snad předčí i slavné Toskánsko.
Petit Arvine, Torette, Mayolet, Fumin, Cornalin, Petit Rouge nebo Vuillermin, to jsou některé z místních odrůd, která doplňují známější Pinot noir, Syrah, Pinot Grigio, Chardonnay nebo Müller – Thurgau. Podobně jako ve Valtellině, ani tady nechybí noblesní Nebbiolo, kterému se zde říká Picotener. Vinařský region tvoří tři zóny, z nichž ta hlavní je Centrální údolí. Podnebí je tu kontinentální, chladnější, réva je často vysazena na terasovitých vinicích. Drtivá většina vín z Valle d’Aosta má červenou barvu.
Vinařství Grosjean je dnes asi nejznámější producent z Valle d’Aosta. Dědeček dnešních majitelů vína poprvé nalahvoval v roce 1968 a od té doby se vinařství rozrostlo na 16 hektarů vinic a 120 000 lahví ročně. V roce 2000 byla dokončena výstavba nového vinařství, jen o rok později vinařství Grosjean zahájilo konverzi směrem k získání organické certifikace. Od roku 2018 vinařství přešlo do rukou třetí generace rodiny Grosjean, kterou reprezentují Hervé, Simon a Didier.
Tato osobitá vína Valle d’Aosta jsem neochutnával poprvé. Před dvěma lety jsem se na veletrhu Vinitaly jedno dopoledne zaměřil čistě na ochutnávku vín tohoto malého regionu a tehdy vína Grosjean pro mne rozhodně patřila k tomu nejzajímavějšímu. I tentokrát byla vína Grosjean skvělým zážitkem.
Muscat Petit Grain 2019, Grosjean, 12,5 % Hodnocení: 86/100
Světlá barva, se zelenkavými odlesky. Ve vůni výrazné, typicky muškátové aroma, s tóny citrusů a bílých květin, svěží. V chuti šťavnaté, s vyšší kyselinou, citrusově minerální dochuť. Středně dlouhé. Hodně příjemný Muškát, z vinice 750 m.n.m., BIO, skvěle poslouží jako aperitiv.
Petite Arvine Vigne Rovettaz 2019, Grosjean, 13,5 % Hodnocení: 90/100
Ještě jednou bílé víno, 100% Petite Arvine. Vinifikace probíhá z větší části v nerezu, zhruba 30 % vína pak zrála půl roku ve francouzských barikových sudech. Sur lie. Středně výrazná žlutá barva ve skleničce. Intenzivnější vůně s tóny žlutých jablek, grepu, meruňky a jemné stopy vanilky. Z počátku možná trochu zakřiknuté, ale první zdání klame, komplexní, zajímavé a sluší mu i větší sklenice. Chuť je plnější, vyvážená, kombinuje citrusové a peckové ovoce, příjemné vanilkové tóny. Elegantní víno, citlivá práce se sudem, radost pít. Delší minerální dochuť.
Syrah Echelette 2018, Grosjean, 13 % Hodnocení: 88/100
Víno je sytější rubínové barvy. Přiznám se, že nejsem úplný „syrahgeek“, každopádně v tomto případě jde o velmi pěkného zástupce odrůdy, víno je příjemné a skvěle pitelné. Vůně je bohatá, lehce rustikální, ale prim hrají tmavé třešně, švestky, maliny, kořenitost hřebíčku, černý pepř, trocha tabáku, zemitost. V chuti je víno středně plné, krásně ovocné, opět doplněné o jemnou kořenitost a příjemnou stopu dřeva. Harmonické a vyvážené s vyšší kyselinou, delikátními tříslovinami. Víno našlapané pozitivní energií. Delší dochuť.
Fumin 2018, Grosjean, 12,5 % Hodnocení: 88/100
100% Fumin, delší macerace hroznů, zrání 12 měsíců v barikových sudech Víno má výraznou rubínovou barvu, s lehce fialovým nádechem. Vůně je intenzivní, s tóny višně, malin nebo borůvek. Tmavé ovoce doplňují podtóny marcipánu a sladkého koření. V chuti středně plné, tóny borůvek, černého rybízu, vanilky a hřebíčku. Kulaté, ovocně koncentrované, kořenité. Příjemně vystupující třísloviny na patře, střední kyselina. Delší kořenitá dochuť.
Pinot noir 2019, Grosjean, 13 % Hodnocení: 87/100
Světlejší typická pinotová barva ve skleničce. Vůně pronikavá a relativně výrazná, s tóny třešní, malin, fialky, jemně kořenitá, s jemnou stopou dřeva. V chuti lehčí, svěží a šťavnaté víno, s příjemnými ovocnými tóny brusinek, třešní a malin. Víno má vyšší kyselinu, delikátní třísloviny, je lehce nabroušené. Nepostrádá osobitost a opravdu dobře se pije. Čisté, přímočaré, funky víno, spíš než náročný meditativní kousek. Středně dlouhý závěr, minerální.