Dne 17. dubna slaví svátek Rudolf. Každoročně je tento den vsouvislosti svýročím narození zakladatele Světové hemofilické federace Franka Schnabela označován jako Světový den hemofilie. VGabonu 17. dubna oslavují Den žen. To Argentinci se letos snaží založit novou světovou tradici a 17. duben se tak poprvé stal Mezinárodním dnem Malbecu.
Malbec je odrůda modrých hroznů, zkteré se vyrábí aromatická červená vína. Vtuzemsku není tolik známa, protože na moravských vinicích byste ji hledali marně. Název odrůdy je pravděpodobně odvozen od příjmení maďarského rolníka, který toto víno kdysi dávno přivezl do Francie. Malbec patří mezi „klasické Bordeaux“ odrůdy, tedy hrozny, ze kterých se vtéto slavné francouzské oblasti může vyrábět červené víno. Kdysi téměř po celé Francii vysázená odrůda však dnes vtéto zemi hraje pouze řadové housle. Jak je to možné? V19. století byly francouzské vinice zdevastovány phylloxerou. Tato malá žlutá mšice zAmeriky útočila na kořeny vinné révy a do roku 1864 zničila většinu vinic včetně těch osázených Malbecem. Pomyslným posledním hřebíčkem do rakve pak byl pro Malbec ve Francii velký mráz vroce 1956, který zničil 75 % vinic osázených Malbecem voblasti Medoc. Nově pak byly ve vinicích vysázený odolnější odrůdy vinné révy. Malbec dnes ve Francii najdete zejménav oblasti Cahors na jihozápadě země. Vína zCahors se honosí apelačním označením AOC a musí obsahovat Malbec alespoň ze 70 %.
Všude dobře, vArgentině nejlíp
V 19 století se vydal Malbec na cestu do jižní Ameriky, kde konkrétně vArgentině našel svůj nový domov a opětovnou slávu. Argentina je dnes pátou největší vinařskou zemí světa, co se týká produkce vína a Malbec je zde odrůdou číslo 1. Argentina dnes produkuje 70 % světových Malbeců a společně sFrancií tvoří dokonce 90 % všech vín ztéto odrůdy. Proč je Argentina pro Malbec zemí zaslíbenou?Argentina této odrůdě nabízí vše, co potřebuje ktomu, aby dávala špičková vína. Malbec vprvní řadě potřebuje hooodně slunce, aby mohl pozvolna zrát a této komodity je mu v Argentině dopřáno víc než dost. Této odrůdě také vyhovují zdejší velké rozdíly mezi denními a nočními teplotami. Unikátní podmínky pro pěstování Malbecu pak dotváří pohoří And. Díky němu panuje vpřilehlých vinařských oblastech velmi suché klima, které vyhovuje na choroby náchylnému Malbecu.
Malbec strikes back!
Kromě Argentiny a Francie se dnes Malbec pěstuje také v Chile, na Novém Zélandě, vJihoafrické republice nebo Spojených státech amerických. Ačkoliv spotřebitelé vUSA stále preferují červená vína odrůd Merlot a Cabernet Sauvignon, poptávka po vínech z odrůdy Malbec roste rekordním tempem. A to zejména díky vínům zArgentiny. Prostě Malbec vrací úder a po letech života vústraní se vrací mezi nejžádanější odrůdy.Proč se Malbec nepěstuje u nás? Klimatické podmínky na Moravě nemohou garantovat tolik sluníčka pro dostatečné dozrání hroznů. Navíc se nejedná o příliš odolnou odrůdu, Malbec je velmi náchylný na vznik plísní a je citlivý na mráz. Vinaři mu tedy musí věnovat maximální pozornost a ne ve všech oblastech zněj lze vyprodukovat pěkná vína. Tuzemská Státní odrůdová kniha tedy sMalbecem nepočítá.
Víno jako z kalamáře
Když otevřete láhev Malbecu, můžete čekat intenzivní víno hodně tmavé inkoustové barvy, vpřípadě vín zfrancouzského Cahors skoro až černé. Pokud přivoníte ke skleničce, pravděpodobně ucítíte třešně, švestky, hrozinky, kávu, čokoládu nebo maliny. Na jazyku se vám po ochutnání rozplyne švestka, třešeň, čokoláda nebo sušené ovoce. Vpřípadě, že víno zrálo vdubových sudech (barrique) objeví se vchuti typická vanilka. Pokud si budete chtít vychutnat Malbec vkombinaci sdobrým jídlem, tak vězte, že tato vína lze velmi dobře kombinovat skořeněnými pokrmy mexické, indické nebo italské kuchyně. Určitě se hodí i ke grilovaným steakům či zvěřině. Skočte si tedy do vinotéky pro sedmičku Malbecu a připijte zítra na zdraví všech Rudolfů…a krásu gabonských žen.