Exotika z Marks & Spencer

Únor, 2.02.2016 09:56

Zejména ze studijních důvodů jsem v poslední době několikrát vyrazil pro víno do Marks & Spencer. Na WSET Diploma kurzu nám opakovaně zdůrazňovali, že vína, která se objevují u degustační zkoušky, odrážejí vinnou scénu ve Velké Británii. A když tak člověk uprostřed Prahy chce alespoň trochu načichnout tím, jaká vína si Britové kupují v supermarketech, není v našem hlavním městě asi lepší volba. Kromě toho, že lze občas v Marks & Spencer narazit na slušnou lahev za rozumný peníz, seženete tu i kdejakou vinnou specialitu či dokonce obskurnost. Třeba takový Malbec.

wine-of-india

Samotný Malbec takovým unikátem samozřejmě není, naopak, zejména díky Argentině hvězdná sláva této kdysi téměř zapomenuté francouzské odrůdy opět září naplno. Paradoxně na popularitě argentinských červených nyní vydělávají i vinaři v západofrancouzském Cahors, kde se to ve vinohradech Malbecem také jen hemží. Co naopak považuji za raritu je čistě odrůdový Malbec z Nového Zélandu. I zkušenější vínomilec u regálu jen civí a kontroluje, zda se lahev v regálu omylem nepřemístila z jihoamerické sekce o pár metrů dál.. Každopádně víno vůbec nechutnalo tak jak ho známe, jako Malbec z Mendozy ani jako jeho příbuzný z Cahors. Lehká ovocná „šťáva“, nevýrazné barvy, kterou naslepo spíše zaměnítě s nekvalitním Pinotem…

Obchody Marks & Spencer ale ukrývají více zajímavých položek. Při mé poslední návštěvě obchodu mne tak trochu neoriginálně osvítilo a se záměrem sepsat tento článek jsem vybral tři červená vína s nádechem exotiky. Konkrétně červené cuvée (Syrah, Cabernet Franc a Cabernet Sauvignon) z Libanonu, prosím pěkně tureckou směsku Shiraz, Cabernet Sauvignon a lokální odrůdy Kalecik Karasi a do třetice všeho exotického potom cuvée Tempranillo a Shiraz. Pokud by snad do této chvíle někdo pochyboval o rozšířenosti a významu odrůdy Syrah/Shiraz, tak tady je důkaz, že na ni lze narazit opravdu v každém koutu vinařského světa. Vydejme se tedy na krátkou exotickou cestu.

Libanon

Země s dlouhou vinařskou tradicí, která ovšem zažívá novou vinařskou renesanci několik posledních desetiletí. Zajímavá vína z Libanonu k nám dováží Tomáš Blahut, hodně povedenou ochutnávku vín jsem od něj zažil před dvěma lety ve Vinografu, pár vín si loni připomněl na festivalu Praha pije víno. V Libanonu dnes produkci zajišťuje více než 40 vinařství, celkem se bavíme o nějakých 10 milionech lahvích. Zhruba polovinu vín vypijí sami Libanonci, druhá polovina míří na export, zejména do Velké Británie. Hlavní vinařskou oblastí je údolí Bekaa, které se táhne mezi dvěma pohořími napříč Libanonem od severu k jihu. Většina vinic je v Libanonu vysazena ve vyšších nadmořských výškách (800 – 1700 metrů nad mořem), a to zejména s ohledem na velmi horké počasí, které v zemi panuje v období letních měsíců. Co se týká odrůdového složení libanonských vinic, výrazně dnes dominují francouzské odrůdy. Dříve v Libanonu převládaly „středomořské“ odrůdy oblíbené na jihu Francie, jako Grenache, Carignan, Mourvedre nebo Syrah, v posledních 20 letech je ve vinohradech doplnily populární Bordeaux odrůdy, jako Cabernet Sauvignon, Merlot, Cabernet Franc nebo Petit Verdot.

libanon

Clos St. Alphonse 2012, Chateau Ksara, 13,5 % Hodnocení: 87 / 100

Chateau Ksara je nejstarším a největším vinařstvím současného Libanonu. Bylo založeno roku 1857 jezuitskými mnichy, kteří ho také spravovali až do roku 1973. Dnes nalahvuje zhruba 3 miliony vín. Od tohoto vína jsem si z uvedené trojice sliboval nejvíce a své kvality jednoznačně potvrdilo. Ve skleničce má víno středně výraznou rubínovou barvu a vyšší viskozitu. Relativně intenzivně voní, příjemně kombinuje červený rybíz, brusinky, švestky, sladké koření a tóny zemitosti nebo lesního podrostu. V chuti nasládlé červené ovoce, švestky, trocha pepře, rustikálnosti, fajn tříslo. Na základní „supermarketové“ víno hodně příjemné překvapení, za ty peníze určitě stojí.

Orientační cena: 260 Kč (Marks & Spencer)

IMG_3510

Turecko

Jestli k nám dováží turecká vína i někdo jiný než Marks & Spencer netuším, osobně jsem na ně ještě nenarazil. V loňském roce jsem se pokoušel degustovat stolní produkci na dovolené v Turecku, ale po přechutnání palety vín – bílé, růžové, červené, jsem po zbytek pobytu radši zůstal u piva. Turecko patří k jednomu z největších pěstitelů hroznů na světě (Jancis Robinson uvádí přes 550 000 hektarů vinic), ale jen malá část skončí ve finále jako víno. Stejně jako já v Turecku, i Turci v Turecku vypijí mnohem více piva než vína. Víno, které jsem ochutnal z Marks & Spencer dopadlo přece jen trochu lépe. Pochází z vinařství Pamukkale Sarapcilik, které bylo založeno v roce 1962 a dnes produkuje až 4 miliony litrů vína. Pokud budete trochu pátrat po informacích, možná narazíte na sebevědomé prohlášení o tom, že vinice vinařství se rozkládají na plošině Güney, jejíž lokální klima není nepodobné klima Napa valley a místní půdy se prý mohou rovnat složením těm v Bordeaux. Že by ideální podmínky pro Cabernet Sauvignon? Pojďme se na víno podívat.

turkey

Anfora Trio 2013, Pamukkale Sarapcilik, 13,5 % Hodnocení: 82/100

Cuvée ve složení 40 % Shiraz, 40 % Kalecik Karasi a 20 % Cabernet Sauvignon, jehož výsledkem je víno středně intenzivní rubínové barvy. Aroma připomíná švestky, maliny nebo jahody, trochu podbízivě nasládle kořenité. V chuti překvapivě pikantní kyselina, kyselejší červené peckoviny, spíše kratšího projevu. Svěží, ale celkově nepůsobí příliš harmonicky, jednodušší. Na druhou stranu zatím nejlepší turecké víno, jaké jsem měl možnost ochutnat.

Orientační cena: 250 Kč (Marks & Spencer)

IMG_3513

Indie

Vinařský průmysl se v Indii rozvíjí od konce 80. let 20. století, zejména s ohledem na rostoucí domácí spotřebu vín. Ta je z velké části tažena rozrůstající se „střední třídou“ a také globalizačními trendy. Klimatické podmínky v Indii nejsou vždy pro pěstování révy vhodné. Většina indických vinařských oblastí je proto soustředěna v jihozápadní části země, ve státech Maharashtra nebo Karnataka. Podobně jako v Turecku jen malá část vyprodukovaných hroznů v Indii se používá pro produkci vína. Kromě lokálních odrůd jako Arkavati, Arkashyam nebo Anabeshani se v Indii prosazují zejména mezinárodní odrůdy jako Cabernet Sauvignon, Shiraz, Merlot, Zinfandel, Chardonnay, Chenin Blanc, nebo Sauvignon Blanc. Až polovina z 60 000 hektarů indických vinic je ovšem osázena lokální odrůdou Sultana.

Tempranillo Shiraz 2014, Jewel of Nasik, 13,5 % Hodnocení: 75/100

Tohle víno je důkazem toho, že ne všechna manželství skončí úspěchem. Etiketa slibuje lákavé spojení (marriage) bohaté intenzity odrůdy Tempranillo a kořenitosti Shirazu. Výsledek je bohužel hodně velká exotika, která relativně potěší jen sytější oku lahodící barvou. Na nose směs višní, intenzivních zelených tónů s lehce chemickým nádechem (barvy a laky). V chuti víno pokračuje v nastoleném trendu, jako by jeho jediným cílem bylo šokovat. Postrádá strukturu, harmonii.

Orientační cena: 210 Kč (Marks & Spencer)

IMG_3512

Loading...