eCUVEE – Vinařský fond, Svatomartinské víno, Rusko, Itálie, Austrálie

Listopad, 2.11.2012 08:08

eCUVEE to je informační směska s osobitým buketem. Co nového ve světě vína? Začneme pěkně na domácím písečku…Malí vinaři opět ostrouhali. Přesněji řečeno, co se

Vinařského fondu

týče. Ten má od 25. října novou radu, do které zasedli Tibor Nyitray, Petr Marcinčák, Pavel Vajčner, Ondřej Beránek, Liana Hrabálková, Jaroslav Javornický, Stanislav Rudolfský, Hynek Holánek a Miroslav Hrabal. Dalšími dvěma členy jsou zástupce Ministerstva zemědělství a zástupce Jihomoravského kraje. Ani jeden znominovaných kandidátů Vinařské asociace, která se snaží zájmy malých vinařů zastupovat, se do výběru nedostal. Novou radu jmenoval ministr zemědělství Petr Bendl, který se současně vyslovil vrozhovoru pro ČTK ve prospěch zachování fondu v současné podobě. Žádná vinařská revoluce se tedy zřejmě nekoná..Marketingově povedenou akcí Vinařského fondu zposledních let je určitě kampaň na

Svatomartinské víno

. Fanoušci mladých vín se mohou těšit na 11. listopadu už teď. Vína bude i přes nižší úrodu dost (odhadem rekordních 2,2 milionů lahví) a kvalita je prý také nadstandardní. „Müller Thurgau bude svěží ovocný s jemně grepfruitovo-broskvovým aroma, Veltlínské červené rané potěší tóny zahradního ovoce, zralého banánu a lesního medu a Muškát moravský přinese do podzimních Svatomartinských vín nádech teplých krajů v tónech tropického ovoce, pomerančů a mandarinek s jemným muškátovým podtónem,“ zasnil se nad rysy bílých odrůd letošních Svatomartinských vín ing. Marek Babisz, hlavní sommelier Národního vinařského centra a organizátor hodnocení. Vprvním kole bylo hodnoceno 279 vzorků od 80 vinařů, neprošlo jen 25 vín. Právo nosit označení Svatomartinské tedy získalo hned devět zdeseti vín. Pro srovnání: vminulých letech degustátoři vyřadili průměrně patnáct procent vzorků. Že by kvalita ročníku 2012 byla o 5 % lepší? Ve druhém kole hodnocení (1. listopadu) na komisi čekalo ještě dalších 152 vzorků. Tak teď už snad jen doufat, že se to vypije….A ono se to zřejmě vypije. Pokud to nezvládneme sami, svět nám rád pomůže. Dle některých vyjádření totiž díky letošní slabé úrodě hrozí

nedostatek vína

ve světě. Celkem by podle odhadů OIV měla produkce dosáhnout 248,2 milionu hektolitrů, což je nejméně od roku 1975. Jen pro srovnání, vloňském roce produkce dosáhla 264,2 milionu hektolitrů. Spotřeba by se přitom měla letos pohybovat někde mezi 236 a 249 miliony hektolitrů vína, dalších 30 milionů hektolitrů se využije na výrobu lihovin, vermutu apod. Vzhledem knadprodukcím vuplynulých letech by snad vinotéky a restaurace neměly vyschnout, ovšem lze čekat růst cen u některých vín, případně omezení exportu od některých výrobců, kteří byli nepříznivým počasím zvláště postiženi (Francie, Itálie, Argentina…). No nevím jak vy, ale já svou spotřebu vínomezovat nehodlám…ba naopak.A rostoucích cen hroznů se již obávají producenti vín v

Rusku

. Podle deníku Izvestija tak místní vinařský svaz podal oficiální žádost ohledně legislativního návrhu, vrámci kterého by vláda měla zvážit stanovení minimálních prodejních cen vín vobchodech. Minimální maloobchodní cena za sedmičku vína na úrovni 110 rublů (cca 70 korun) by měla výrobcům kompenzovat slabou úrodu a vyšší náklady na nákup dražších hroznů vEvropě. Velká část ruských vín se totiž vyrábí zhroznů dovezených zItálie, Španělska, Francie nebo Argentiny. Zajímavá inspirace pro tuzemské vinaře. Jestli budeme mít za dva roky oranžovo-rudou vládu, třeba by mohl být nějaký ten podnikatelský protekcionismus opět vkurzu. To by byla asi definitivní rána pro krabicového Don Juana, Bílou a Červenou poezii a další supermarketové legendy. Máte rádi

italská vína

? Připravte se na to, že vbudoucnu budete stále častěji šroubovat. Italská vína soznačením DOC a DOCG totiž budou moci být uzavírána pod syntetický korek nebo tzv. screw cap (šroubovací uzávěr). Přední výrobce syntetických uzávěrů, firma Nomacorc rozhodnutí uvítala svelkým nadšením, protože se jí nově otvírá dosud zapovězených 30 % trhu italských vín. Finální rozhodnutí o použití alternativních uzávěrů oproti klasickému korku bude vrukou vinařských sdružení vjednotlivých oblastech, ale již nyní se ozývají kladné ohlasy například od výrobců zoblasti Chianti. Zdá se, že korek ztrácí další ze svých bašt.A na závěr si pojďme krátce odskočit k

protinožcům

. Australská vinařská asociace zveřejnila každoroční statistiky o stavu zdejšího vinařského průmyslu. Vroce 2012 sice došlo kmírnému poklesu rozlohy vinic -6 % (145000 hektarů), ale produkce naopak vzrostla +3 % na 1,6 milionu tun hroznů. Na rozdíl od většiny Evropy a části jižní Ameriky tak tady počasí vinařům celkem přálo. Letos můžeme počítat stím, že bude méně australských červených (-5 % sklizených hroznů), naopak více bílých (+ 13 % sklizených hroznů). Dvě třetiny produkce tvoří odrůdy Shiraz, Chardonnay a Cabernet Sauvignon, tedy stálice co se týká popularity místních vinařů. A která odrůda je největším skokanem či looserem roku? Měřeno objemem produkce, tak špatný rok za sebou má Pinot Noir (-17 %), naopak vyšvihlo se zejména Tempranillo (+17 %) a také Pinot Gris. Za poslední dva roky došlo knárůstu objemu vyrobených „šeďáků“ o 28 %.Před víkendem se snad už jen sluší popřát: Na zdraví! Jaká zpráva ze světa vína vuplynulých dnech zaujala vás?

2 komentáře:

ditalend

2. November 2012 08:21

Zajímavé info, díky! …i když můj svět vína končí na Moravě u slovenských hranic, za pár týdnů zjistím, jak se jim to letos povedlo :-)

Anonymous

2. November 2012 08:52

Mě zaujala zpráva o vinařském fondu a neúspěchu Vinařské asociace. Co se dá dělat .. škoda. Jako v mnoha jiných oblastech, jde především o bysnys, že, a proč by si lvi mezi sebe pouštěli konkurenci ?
Ale třeba se to jednou změní, v Libereckém kraji taky vyhráli starostové ! ;-)
Hezkej den přeju.
Andy Urbanová

Okomentovat:

*

Loading...