eCUVEE – Templáři, Niebaum-Coppola, Yealands Estate, Undurraga, James Suckling, Justin Timberlake

Listopad, 28.11.2012 08:23


eCUVEE, to je informační směska sosobitým buketem.

Jsou to již dva roky, co Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) nechala stáhnout z obchodů milión lahví vína z Templářských sklepů Čejkovice. Důvodem měla být chybějící dokumentace ohledně původu hroznů a tudíž podezření, že šlo o hrozny odněkud ztramtárie, nikoliv z moravských vinic. Nejvyšší správní soud (NSS) minulý týden napsal další kapitolu tohoto sporu, když zrušil předchozí rozhodnutí Krajského soudu v Brně z března letošního roku a vrátil mu případ kpřepracování. Krajský soud dříve vynesl verdikt, že lhůta určená ke stažení vína byla nezákonná a stejně tak požadavek na dopracování evidenčních knih, kterým SZPI podmínila možnost návratu vína na trh. Uvidíme, jak nově krajský soud spřípadem naloží, krozhodnutí soudu vyšší instance by měl při opětovném posuzování případu přihlížet. Kdy se asi dočkáme konce této templářské ságy?A když jsme u těch šmejdů, tak ještě jeden aktuální

nález nevalné kvality

. Inspekce tentokrát řádila vsupermarketech a čínských večerkách a odnesly to mimo jiné také Tesco nebo Globus. V prodejně Tesco v Břeclavi inspektoři měli nalézt bílé víno ve dvoulitrových láhvích ze stáčírny v Kutné Hoře, které bylo falšováno vodou. VKlatovech zase stejný řetězec prodával víno, nebo spíše střik odrůdy Veltlínské zelené zročníku 2011. V Globusu v Liberci si lidé pro změnu mohli pořídit uměle doslazované víno ze Srbska, do kterého byl přidán syntetickýglycerol. Inu dokud legislativa nepřitvrdí vůči nepoctivým obchodníkům a vinařům, budou na tom biti ti slušní. A do třetice veselá zpráva ztuzemska. Připravte se, že příští rok vám pravděpodobně víno ukrojí zase o něco větší část rodinného rozpočtu. Ústy předsedy Svazu vinařů Tibora Nyitraye totiž vinaři začínají nenápadně ohlašovat vmédiích

zvýšení cen

vín o 10 až 15 %. Důvodem pro tento krok má být podprůměrná úroda, která letos tuzemské vinohrady postihla. No uvidíme, jak se jednotliví vinaři ksituaci postaví. Každopádně spotřeba vín vtuzemsku dlouhodobě roste, vzahraničí se také příliš neurodilo, takže nějaké to vyrumplování ceny nahoru se doslova nabízí… Nedávno jsem dočetl celkem zajímavou knihu sčeským názvem Kouzlo místa. Autor Steven Kolpan se na jejích stránkách podrobně věnuje historii vinařství

Niebaum-Coppola

. Sledujeme cestu jedno znejrespektovanějších vinařství vKalifornii, které se dostalo díky několika změnám majitele až na pokraj záhuby, ale spříchodem Francise Forda Coppoly se opět vyšvihlo na výsluní. Vinařství založené vroce 1869 finským námořníkem a později obchodníkem Gustave Niebaumem koupil slavný americký režisér vroce vroce 1975, respektive od tohoto roku postupně vykupoval různé části dřívějšího vinařství. Po přečtení knihy jsem ke snahám manželů Coppolových získal sympatie a sradostí uvítal aktuální informaci, že celý čtvrt století trvající proces transformace vinařství je dokončen získáním obchodní značky Inglenook. Ta se tak bude počínaje víny ročníku 2009 objevovat na etiketě některých vín. Knihu doporučuji k přečtení, ale raději sáhněte po anglicky psaném originále. Nestává se mi často, abych měl tolik problémů sčeskými překlady knih, ale vtomto případě je český text dost krkolomný (např. že víno bylo propuštěno na trh – voriginále pravděpodobně released wine).Radost určitě zaplála vuplynulých dnech vnovozélandském vinařství Yealands Estate, které získalo mezinárodní ocenění za udržitelný přístup kpodnikání, které se uděluje napříč různými obory. Moderní vinařství kontinuálně snižuje svou uhlíkovou stopu, používá mimo jiné solární panely či větrné turbíny pro výrobu energií. Vbudoucnu chce být energeticky zcela soběstačné. Kromě výše uvedených postupů se ve vinařství uplatňují i méně obvyklé praktiky, jako například pouštění vážné hudby ve vinicích nebo zaměstnávání miniaturních oveček Babydolls. Ty nedosáhnou na hrozny, ale celý rok sekají trávu, ničí škůdce a čas od času také pohnojíJA špunty mohou bouchnout i ve vinařství Undurraga, které se stalo chilským vinařstvím roku. Ocenění zástupcům vinařství udělila místní vinařská asociace. Vinařství Undurraga bylo založeno již vroce 1885 a sídlí vsrdci vinařského regionu Maipo Valley. Kromě výroby tichých vín zmezinárodních odrůd, jako Cabernet Sauvignon, Chardonnay nebo Pinot Noir se specializuje také na produkci bublinek. A právě jedním zdůvodů ocenění je přínos vinařství krozvoji chilských šumivých vín. Americký kritik James Suckling ve spolupráci sfrancouzským výrobcem vinného skla Lalique navrh unikátní „100bodovku“, neboli sklenici ideální pro popíjení 100 bodových vín. Nová sklenička by měla být konkurencí pro světoznámé sklo značky Riedel. Zatímco Riedel má různé sklenice pro různé odrůdy a typy vín, podle Sucklinga je nová „stobodovka“ univerzálem pro bílá, červená, mladá či stará vína. James Suckling, který dříve působil mimo jiné vrámci časopisu Wine Spectator tvrdí, že za život stihl ochutnat již více než 150000 vín.Pít či nepít víno? To jest otázka, kterou si pokládají těhotné milovnice vína včase očekávání příchodu svého potomka. Obecně se alkohol během těhotenství samozřejmě nedoporučuje, ale dánští vědci aktuálně přišli svýsledky studie na téma mírné popíjení a jeho vliv na mentální aktivitu dítěte. Na základě porovnávání mozkových funkcí 1600 pětiletých dětí se neukázaly rozdíly mezi dětmi abstinujících matek a těch lehce popíjejících. Za „bezpečné“ popíjení vědci označují až osm skleniček vína týdně. No tak tedy na zdraví!No a na závěr trocha bulváru, ten přece jenom lidi zajímá více než výsledky vědeckých studiíJ. Možná jste vprůběhu listopadu zaznamenali zprávu, že americký zpěvák a tanečník a herec a nevím co ještě, Justin Timberlake, se oženil sherečkou Jessicou Biel. Jeden zdarů, které novomanželé dostali, bylo speciální svatební cuvée, namíchané pro tuto příležitost. Konkrétně šlo o směsku odrůd Zinfandel, Petite Sirah and Cabernet Sauvignon ročníku 2009 zAlexander Valley. Víno bylo vomezeném množství vyprodukováno vrámci vinařství Lancaster Estate.

Okomentovat:

*

Loading...