eCUVEE – daně, Salon vín 2013, Champagne, IWSR, Barack Obama, Provence

Leden, 23.01.2013 08:28

eCUVEE, to je informační směska s osobitým buketem.

Vinaři se opět zlobí na stát. Není to tak dávno, co se odložilo uvalení spotřební daně na víno a je tu další finanční břemeno. Vinařům se nelíbí novela stavebního zákona, v rámci které se značně zvyšují poplatky za případnou výstavbu či rekonstrukci vinného sklepa. Zatímco doposud se za podobný krok platilo v řádech stokorun, nyní 30 000 korun (20 000 korun za územní rozhodnutí a 10 000 korun za stavební povolení). Podle vyjádření tajemníka Svazu vinařů ČR Martina Půčka se hodlají vinaři ozvat na půdě parlamentu. Pěkný dárek do Nového roku, ostatně nejen pro vinaře.První tuzemská vinařská soutěž dospěla v letošním roce do svého finále, konkrétně

Salon vín 2013

. Absolutním šampionem tohoto soutěžního klání se stalo Chardonnay 2011 ze Zámeckého vinařství Bzenec a jako první z řady dalších vín, která přibudou v průběhu roku, se tak může honosit označením nejlepší víno České republiky. Víno jako nejlepší vybrala odborná porota v rámci 1622 vzorků, které byly přihlášeny v rámci jednotlivých vinařských podoblastí. Kompletní složení „nejlepší 100“ budeme znát 12. února a vína budou samozřejmě opět k ochutnání na zámku ve Valticích, počínaje prvním březnem. V loňském roce se nejúspěšnější odrůdou celého salonu stalo s 11 vzorky Rulandské šedé. Tipnete si, která odrůda to bude letos? Ročník 2012 prý bude, alespoň co se kvalitativních parametrů šampaňského týče, skvělý. Alespoň to tvrdí někteří výrobci z

Champagne

(např. Dom Perignon, Champagne Boizel, Champagne Tarent nebo Champagne Philipponat), kteří již neváhali oznámit výrobu ročníkových vín. V průběhu loňského roku to sice Champagne celkem schytala od matičky přírody, část úrody musela být odepsána kvůli mrazům a krupobití, ale ti kteří byli ušetřeni se těší dobré náladě. Obzvláště Pinot Noir je prý náramně „vypečený“. V rámci sklizně ročníku 2012 vinaři dosáhli v průměru výnosů 9 000 kilogramů na hektar.

Moët Hennessy

v letošním roce plánuje otevřít vinařství v severočínském regionu Ningxia. Páteří produkce nové firmy budou šumivá vína vyráběná tradiční šampaňskou metodou, z odrůd Pinot Noir, Chardonnay a Chenin Blanc. Do prodeje půjdou první lahve již v roce 2014. Moët Hennessy je v Číně poměrně aktivní, mezi další plánované aktivity patří vysazení 30 hektarové vinice v jihozápadní části Číny. V tomto případě půjde čistě o výsadbu modrých odrůd. Krize nekrize, spotřeba vína celosvětově roste, a to jak v rámci kategorie tichých, tak šumivých vín. Vyplývá to z částečně poodhalených výsledků aktuálního průzkumu

International Wine and Spirit Research (IWSR)

, který prezentuje v rámci Vinexpo vždy jednou za dva roky. V roce 2011 se podle výsledků IWSR staly USA největším světovým konzumentem vín, co se týká objemu i hodnoty vín (a čtvrtým největším výrobcem!). Číňané se zase stali třetími největšími pijáky červených vín na světě. Největším exportérem ve světě vína pak zůstává Francie, následovaná Itálií a Španělskem. Jinak co se tichých vín týče, tak červená vína tvořila necelých 55 % celosvětové spotřeby v roce 2011. Průzkum IWSR se provádí ve více než 100 zemích světa a detailní zpráva z aktuálního vydání bude oficiálně prezentována 5. února. Jistě jste zaznamenali, že

Barack Obama

skládal v tomto týdnu svůj druhý inaugurační slib. A jaká že vína se pila na oslavě, kterou staronový prezident uspořádal při této příležitosti? Šlo o dvě vína ze státu New York. Nejprve to byl Tierce 2010 Dry Riesling, limitovaná edice, kterou má na svědomí trojice vinařů z Finger Lakes — Peter Bell z Fox Run Vineyards, Johannes Reinhardt z Anthony Road Winery a David Whiting z Red Newt Cellars. Cena vína se pohybuje kolem 30 dolarů za lahev. Ke grilovanému bizonovi se pak podával Merlot 2009 z vinařství Bedell cellars z North Forku. Víno údajně vyrobené z jedné z nejstarší výsadby Merlotu v USA. Láhev opět za “lidových” 30 dolarů. Tak schválně, čím si bude připíjet vítěz toho tuzemského volebního klání? Becherovkou nebo pivem? A pozitivní zpráva z

Provence

na závěr. Dne 1. července stačilo sedm minut krupobití a 100 % úrody biodynamického vinaře Raimonda de Villeuneuva z Chateau de Roquefort bylo v háji. Vinaři v Provence ale nenechali svého „parťáka“ ve štychu. Hned 36 z nich přispěchalo na pomoc a poskytlo část svých hroznů, aby mohl Raimond nalahvovat dvě různá červená vína, jedno růžové a jedno bílé. Na jejich etiketách bylo uvedeno „Coup de Pouce“, tedy něco jako „s malou pomocí mých přátel“. Nádhera, ten současnej svět na tom zase není tak špatně:) Myslíte, že by se něco podobného mohlo stát i u nás na Moravě?

Okomentovat:

*

Loading...