eCUVEE, to je informační směska s osobitým buketem.
Čím jste si připili na Silvestra? Bublinky francouzské či plzeňské? Faktem je, že šampaňské, ač na vzestupu popularity v tuzemsku poměrně silně drtí tradiční Bohemka a další české či moravské sekty. Bublinky z Champagne mají přitom problémy i jinde v Evropě, domácí francouzský trh nevyjímaje. Podle posledních odhadů tržby výrobců šampaňského v roce 2012 poklesly o 3 % oproti roku 2011 a dostaly se někam na úroveň z let 2005/2006. Celkem se čekají prodeje na úrovni někde kolem 312 milionů lahví, v porovnání 323 miliony v roce 2011. Důvodem je pokles poptávky na klíčových evropských trzích, tedy ve Francii, Velké Británii, Španělsku či Itálii. Přitom jen ve Francii se prodá přes polovinu všech bublinek z Champagne, takže ani poměrně slušně rostoucí spotřeba v Asii či USA nemůže výpadek domácí poptávky zcela pokrýt. Dobré zprávy pro Champagne přichází alespoň z
Brazílie
. Místní úřad na ochranu duševního vlastnictví totiž konečně uznal ochrannou známku původu „Champagne“, pro vína, která lze prodávat s tímto označením. Certifikát potvrzující toto usnesení předala osobně prezidentka Brazílie Dilma Rousseff svému francouzskému protějšku při nedávné návštěvě Francie. Zpráva o to radostnější, že Brazilci přichází francouzským bublinám stále více na chuť a význam tohoto trhu celkem rychle roste. Brazílie bude navíc v následujících letech hostit dvě velké sportovní akce (MS ve fotbale a Olympijské hry), v rámci kterých by mělo šampaňské téci proudem. Podobně jako Champagne je na tom i další klíčový francouzský region –
Bordeaux
. Zatímco domácí spotřeba stagnuje či klesá, stále více vín z Bordeaux směřuje do Asie a obzvlášť do Číny. Podle posledních statistic CIVB (Bordeaux Wine Council) se v Číně vypije už 10 % všech vín vyrobených v Bordeaux. Na první pohled toto číslo nevypadá závratně, ale obavy budí zejména dynamika růstu poptávky po vínech ztéto francouzské oblasti. V období od července 2011 do července 2012 bylo z Bordeaux do Číny vyvezeno 523 000 hektolitrů vína, což je o 55 % více než o rok dříve. Na rostoucí orientaci na asijské trhy doplácí tradiční zákazníci, na které logicky zbývá méně a za víc peněz. Ostatně zatímco objem produkce v Bordeaux meziročně vzrostl o +2 % (na 5,5 milionů hektolitrů), hodnota prodaných vín stoupla o +10 %.Za pár let už možná na vínech nebudeme čítat větičku „Obsahuje
SO2
“. Těsně před Vánocemi totiž Evropská komise oznámila, že v rámci projektu „so2say“ se podařilo nalézt přírodní alternativu k oxidu siřičitému, který má antioxidační vlastnosti a který chrání víno před nežádoucím znehodnocením. V malém množství je SO2 pro lidské tělo neškodlivý ovšem část lidí je na něj alergická, což se může projevovat například většími bolestmi hlavy. Vědci z Velké Británie, Španělska, Německa a Holandska tvrdí, že alternativou mají být dvě blíže nespecifikované látky ve víně běžně zastoupené, pomocí kterých lze redukovat přítomnost S02 ve víně až o 95 %. První testy svíny prý dopadly dobře, další vína byla salternativou SO2 nalahvována loni v květnu s tím, že se otevřou letos v červnu a posoudí se jejich stav. Pokud i tento test dopadne dobře, bude celý projekt veřejně prezentován. Kolem Vánoc to na zahraničních blozích a webech o víně poměrně velmi žilo odhaleným neetickým chováním kanadské spisovatelky
Natalie MacLean
. Pro mě osobně o to smutnější zpráva, že její knihu, která v češtině vyšla pod názvem Červené, bílé, pije se všude, považuji za zdařilou a čtivou a tak trochu přispěla k tomu, že jsem sám začal psát blog o víně. Čím se tedy Natalie provinila? Na svých stránkách nabízí placený newsletter, v rámci kterého odběratelům zprostředkovávala hodnocení vín nejen svých, ale i od jiných uznávaných autorů. To vše bez jejich vědomí, jak zjistil online magazín Palate Press. De facto tak využívala práci jiných hodnotitelů a autorů pro vlastní komerční zisk. No není to úplně košer, to si řekněme na rovinu. Natalie MacLean tvrdošijně opakuje, že neudělala nic „špatného“, že to jen internet je plný zapšklých lidí a že desítky autorů jí vyjádřily podporu v tom, co dělá. Pod tlakem „zneužitých“ kolegů, jako např. Jancis Robinson ale nakonec slíbila doplnit přesné identifikační informace u všech externích zdrojů. Uvidíme, jak to celé dopadne, protože naštvaní autoři požadují okamžité odstranění svých hodnocení ze stránek Natalie MacLean. Situace je o to pikantnější, že kanadská spisovatelka získala ocenění “World’s Best Wine Writer” v rámci oborových cen World Food Media Awards.Na závěr jedna perlička. Víte, jaký je rozdíl mezi natáčením
porna
a výrobou vín? Pokud ne, tak si přečtěte rozhovor s Natalií Oliveros, zvanou Savanna Samson, která před pár lety pověsila svou pornokariéru na hřebíček a stala se spolumajitelkou jednoho italského vinařství. Dle svých slov produkuje neuvěřitelně sexy Brunello di Montalcino. Rozhovor spornovinařkou najdete zde.