Dvě červená vína Renato Ratti

Únor, 17.02.2014 06:53

Dnes odskok na dvě červená vína zprodukce vinařství Renato Ratti, které nese jméno velkého průkopníka piemontských vín a významné osobnosti tohoto severoitalského vinařského regionu. Studený olympijský víkend mi zpříjemnila ovocně hřejivá

Barbera d’Alba a říznější a zemitější Dolcetto d’Alba.Obě vína pochází zročníku 2011, který je považován vokolí italského městečka Alba za velmi vydařený. Matička příroda zdejším vinařům nejprve nadělila studenou zimu a chladné jaro a také začátek léta. Extrémně horký srpen pak urychlil sklizeň zhruba o týden proti normálu. Celkově vše dopadlo dobře, Barbery tohoto ročníku nepostrádají svěžest vkombinaci svýraznými tóny tmavého ovoce.Vinařství Renato Ratti dnes řídí Pietro Ratti. Jeho otec, narozen 1934, patřil kvelkým postavám zdejšího regionu, který mimo jiné jako první sestavil mapu těch nejprestižnějších poloh pro Barolo. Později byl zvolen prezidentem Barolo Consortium a poté i Generálním ředitelem Asti Consortium. Přímo se podílel na vytvoření pravidel a regulací upravujících výrobu apelačních vín Alba, přičemž nejvíce se věnoval vínům s „DOCG“. O vínech z Piedmontu a Itálie napsal i nějakou tu knížku a stal se jedním z předních vůdců kulturní a technologické revoluce, která nakonec vynesla piemontská a italská vína na výslunní mezinárodního zájmu. Vjaké kondici je vinařství Renato Ratti dnes? Dle kvalit dvou základnějších vín zprodukce vinařství to vypadá, že Pietro Ratti slušně navazuje na odkaz svého otce.Odrůda Barbera je sice stále šestou nejvysazenější odrůdou vItálii (více než 21000 ha vroce 2010), ale vposlední dekádě přece jen ustupuje jiným populárnějším odrůdám. Od roku 2000 ztratila 7000 hektarů, tedy zhruba čtvrtinu svého zastoupení. Vína Barbera

d’Alba jsou často považována za to nejlepší, co se zodrůdy vItálii dělá. DOC získala apelace vroce 1970.

Barbera d’Alba 2011, Renato Ratti, 14 %

Tuhle Barberu vinařství Renato Ratti dělá od roku 1969. Víno je výsledkem fermentace při teplotě 28°-30°C, macerace sedm dní, malolaktická fermentace proběhla vnerezových tancích. Víno zrálo sedm měsíců vpoužitých dubových sudech. Po přelití do skleničky se víno prezentuje sytější višňovou barvu, ve sklenici pěkně slzí. Aroma je spíše uměřené, hřejivé, čistě ovocné. Dominuje mu černý rybíz važ sirupové koncentraci. Víno pěkné voní, elegantně a vkusně. Vústech je Barbera mohutnější, nasládlá, suhlazeným taninem. Nechybí kyselina, která celkový projev pěkně vybalancovává. Trochu tuctovější, opět černý rybíz, vkombinaci spatrným vlivem dřeva, sladší tóny, povidel, něco čokolády. Víno takového líbivějšího střihu, ale dobře namícháno, ladí, chutná, šmakuje.

Dolcetto d’Alba je jedna ze sedmi apelací v Piemontu, vrámci kterých se vyrábí vína zodrůdy Dolcetto. Vína ztéto odrůdy se často vyznačují jemnou kyselinou ale hodně pevným taninem. Dolcetto d’Alba žije trochu ve stínu Barbery a dalších slavnějších piemontských vín, ale to neznamená, že nedokáže nabídnout zajímavé výsledky. Víno od vinařství Renato Ratti mne bavilo moc, dokonce o chlup víc než výše zmiňovaná Barbera.

Colombe Dolcetto d’Alba 2011, Renato Ratti, 12,5 %

Poprvé toto víno Renato Ratti vyrobil vroce 1969. Hrozny byly odstopkovány, kvasily při teplotě 28°C. Macerace probíhala pět dní a stejně jako vpřípadě Barbery proběhlo jablečno-mléčné kvašení. Před nalahvováním si víno pár měsíců poleželo vnerezových tancích. Odstín tohoto vína je hodně tmavě rubínový, víno má slušnou viskozitu. Vnose je víno výraznější, primárně ovocné, stóny černých třešní nebo švestky. Ovocné tóny doplňuje příjemná zemitost, která vínu přidává na zajímavosti. Víno je šťavnaté, suché, říznější spatrným tříslem vzávěru. Na jazyku se objevují borůvky a další bobulové ovoce, lékořice, pepřová koncovka. Hodně příjemné překvapení, moc dobře se pije a vkombinaci snějakou tou flákotou to nebude mít chybu.

Okomentovat:

*

Loading...