Dva dobře zrežírované Zinfandely

Říjen, 10.10.2012 07:34

Svět vína je tak rozsáhlý a pestrý, že jsem se za rok a půl stihl na tomto blogu dotknout jen jeho nepatrné části. Dnešní příspěvkem tak trochu smáznu dluh, který jsem měl kodrůdě Zinfandel, tolik populární za velkou louží. Nejprve něco málo informací kodrůdě samotné a poté dojmy ohledně Zinfandelu 2009 od vinařství Francis Coppola a hutného Zinfandelu 2007 od Villa Mt.Eden.

Co se týká původu této odrůdy, je to trochu hollywoodská kovbojka, nebo chcete li italský spagetti western. O rodičích odrůdy totiž dlouho nebylo jasno. Nejprve se vědci domnívali, že odrůda pochází zItálie, kde je známa pod názvem Primitivo. V90. letech 20. století se však zjistilo, že má DNA totožnou s odrůdou Crljenak Kaštelanski, která se pěstuje v Chorvatsku. Dnes tedy převládá názor, že jde o původní dalmáckou odrůdu, přičemž Zinfandel s Primitivem jsou dvojčata, z nichž jedno se dostalo do USA, zatímco druhé zdomácnělo v Apulii.Zinfandel byl do Spojených států amerických přivezen vprůběhu 19. století, konkrétně ve 20. letech jistým Gerogem Gibbsem zLong Islandu, který si sazenice objednal zrakouského zSchönbrunnu. Každopádně vKalifornii Zinfandel berou za svůj (podobně jako Australané Shiraz, Argentinci Malbec nebo Jihoafričané Pinnotage), jde o jednu znejdůležitějších odrůd tohoto největšího amerického vinařského regionu. Aktuálně ji najdete na zhruba 10 % místních vinohradů. Svíce než 20 tisíci hektary je třetí nejoblíbenější modrou odrůdou Za Cabernet Sauvignonem a Merlotem. Dlouho to však na velkou slávu nevypadalo. Během prohibice a velké hospodářské krize Zinfandel téměř zmizel zamerických vinic a dlouho o něm nebylo vidu ani slechu. Až v70. letech jeden britský kritik napsal oslavný článek o americké odrůdě Zinfandel a vína ztéto odrůdy se postupně začala opět dostávat do módy. A to i díky tzv. „bílému Zinfandelu“, tedy jednoduchým růžovým vínům, která ztéto odrůdy vinaři vyrábí od 70. let.

Boj ve jménu kvality

Na boj proti jednoduchým růžovým Zinfandelům se vroce 1991 postavilo sdružení, které se nazvalo ZAP (Zinfandel Advocates and Producers). Za svůj primární cíl si dalo obnovit status Zinfandelu jako odrůdy patřící do amerického kulturního dědictví. Neoficiálním mottem neziskové organizace se stalo „první povinností vína je být červené“. Dnes ZAP sdružuje stovky producentů a tisíce zastánců této odrůdy. Nutno dodat, že Zinfandelu podmínky vKalifornii opravdu svědčí a místní vinaři jsou schopni ztéto odrůdy vyprodukovat opravdu zajímavá a opulentní červená vína. Nejlepší Zinfandely údajně vznikají vNapě, Sonomě nebo Paso Nobles.Já si oba zástupce této odrůdy celkem pěkně užil.

Zinfandel 2009

od Francise Coppoly (řada Diamond Collection) měl poměrně pozvolný rozjezd, ale zhruba tři hodinky po otevření začínal ukazovat svůj zajímavý charakter. Barva vína je tmavě rubínová scihlovým nádechem na okraji. Aromaticky se určitě nejedná o explozivní materiál, spíše decentní, objevují se tóny zralého černého ovoce se špetkou pepře. Vchuti je víno primárně ovocné, slehkou kořenitostí, středně plné. Příjemná kyselinka podporuje slušnou pitelnost tohoto vína. Víno působí kompaktně, filmařskou terminologií – dobře zrežírováno. Přesto sohledem na vyšší cenovou kategorii musím říci, že jsem čekal malinko komplikovanější zápletku.Jinak výrobce ještě kvínu uvádí, že jde o směs hroznů zněkolika apelací, konkrétně zoblastí Paso Nobles a Sonoma County. Ročník 2009 prý Zinfandelu přál, vyznačoval se mírným jarem a teplým létem bez výrazných teplotním výkyvů. Jako bonus výrobce kZinfandelu přidal malé množství Petitu Syrah.Směskou je i druhé víno, a sice

Zinfandel 2007

zvinařství Villa Mt. Eden. Pro výrobu tohoto vína byly z51 % použity hrozny zAmador County a z49 % hrozny zNapa Valley. Vinařství Villa Mt. Eden se prezentuje jako jedno zmála, které podobně jako Beringer, Chateau Montelena nebo Far Niente funguje od 80. let 19. století, tedy do období kdy se začala formovat historie v Napa Valley. Mezi lety 1940 až 1960 několikrát změnilo majitele až ho roku 1969, na počátku Kalifornské vinařské renesance, koupili manželé James a Anne McWillamsovi. Barva vína je intenzivní sfialovými odlesky. Aroma svůdné, mnohovrstevnaté, zpočátku se objevuje černý rybíz, následuje ho ostružinový syrup, kořenitost, vanilka a dub. Vchuti je víno plné, kořenité, trochu nasládlé, při delším popíjení si člověk začal připadat, že pluje na lodi do Porta. Portské tohle víno opravdu trochu připomíná, ostatně s14,5 % kněmu nemá dalekoJ. Každopádně opulentní zážitek, pokud máte rádi višně včokoládě, kávu nebo vanilku. Intenzita chutí je hodně vysoká na jazyku je cítit dlouho po polknutí. Víno jsem si užil, jen druhý den jsem vstával smalinko těžší hlavou.

Okomentovat:

*

Loading...