Coravin a starší ročníky Bordeaux

Říjen, 22.10.2015 08:41

Co je Coravin? Předpokládám, že většina z Vás již o této malé “revoluci” ve světě vína slyšela. Zařízení, které umožňuje ochutnávat víno, aniž by musel být z hrdla lahve odstraněn korek. Unikátní systém, který v lahvi zachovává konstantní podmínky, i když byla část jejího vzácného obsahu odčerpána pryč. Díky společnosti VinoVinoVino, která Coravin v tuzemsku distribuuje, jsem měl možnost zařízení vyzkoušet. Nakouknul jsem pod korek třem starším vínům z Bordeaux.

IMG_3340

Odbornou veřejností byl Coravin po uvedení přijat s nadšením, třeba takový Robert Parker ho označil doslova za „revoluční novinku“. Pozdvižení, které Coravin vyvolal, dokládají i četná ocenění například cena za Inovaci roku 2014 od francouzského časopisu La Revue du Vin de France. Já s ohledem na velikost svého vinného archivu zatím pořízení Coravinu nezvažuji, velmi rád jsem si ho ale v domácích podmínkách otestoval na několika lahvích.

Jak tedy Coravin funguje? Zařízení vynalezl Greg Lambert, který údajně na jeho vývoji pracoval ve svém bostonském sklepě 14 let. Všechno to začalo, když se mu narodil druhý syn. Manželka tehdy přestala pít víno a on začal přemýšlet o tom, jak si své oblíbené lahve vychutnat, aniž by je vždy musel celé sám dopíjet. Využil své znalosti z fyziky a medicíny a začal pracovat na prvních prototypech pozdějšího Coravinu.

IMG_3335

Ten nápadně tvarem připomíná mikroskop, ale dostat s jeho pomocí víno z uzavřené lahve není žádná věda. Poté, co se Coravin připevní svěračem na hrdlo lahve, lze propíchnout jednoduchým pohybem směrem dolů korkový uzávěr tenkou jehlou. Zmáčknutím páčky ve vrchní části zařízení pak do lahve proudí inertní plyn argon a vytlačuje do skleničky tenkým proudem víno. Plyn zaplňuje volný prostor v lahvi a její obsah by tak neměl být ohrožen následnou oxidací. Podmínkou je samozřejmě správná manipulace s Coravinem a zamezení přístupu kyslíku do lahve.

Dávkovat lze víno po velmi malých objemech, přesně dle potřeby či žíznivosti. Po přečerpání vína Coravin jednoduše vytáhnete nahoru a korkem dostanete jehlu z lahve. Manuálně i co se zručnosti týče nenáročné, zvládnou i vínem nasáklí třasořitkové. Jelikož je korek rozpínavý, poměrně rychle se roztáhne a zacelí tak úzký otvor po vpichu jehly. Nehrozí tak přístup většího množství vzduchu do lahve ani případná oxidace. Coravin v tuto chvíli garantuje nezměněné podmínky v lahvi řádově po dobu sedmi let. Respektive to, že víno se v lahvi vyvíjí stejně, jako by jeho část nebyla odčerpána.

coravin

Coravin má velký potenciál využití na poli vinných barů či restaurací, které ho mohou využívat pro rozlévání luxusních či archivních vín po skleničce. Stejně tak se zařízení hodí sběratelům, kteří s jeho pomocí mohou sledovat pozvolný vývoj zrání svých vín. Zajímavým pomocníkem se Coravin může stát také v boji proti rozmáhajícímu se nešvaru v podobě padělaných vín. V případě pochybností může aukční dům, nebo kupující Coravin použít pro odebrání malého vzorku vína a ověření jeho pravosti.

Já jsem se rozhodl doma vyzkoušet Coravin na třech lahvích Bordeaux, ročníků 2007, 1995 a 1983. Dvě posledně jmenované jsem před časem koupil od RareWine a nějak čekal na speciální příležitost je otevřít… To jsem nemusel udělat ani tento týden, ale už vím, jak vína v lahvi vypadají:).

Nejmladším vínem trojice bylo Chateau Caronne Ste Gemme 2007, Haut-Medoc, cuvée odrůd Cabernet Sauvignon (65 %), Merlot (30 %) a Petit Verdot (5 %). Ve skleničce má hodně sytou až povidlovou barvu, vyšší viskozitu. Aroma je celkem pronikavé, objevují se v něm čerstvé tóny tmavého ovoce, jako černého rybízu, černých třešní nebo malin, nechybí lékořice a trocha terciálních tónů připomínajících tabák. V ústech působí víno relativně svěže, s celkem masivním tříslem a vyšší kyselinou. Ovoce sice není nijak přehnaně koncentrované, víno má ale strukturu, v závěru lehce svíravé. V tomto případě lze určitě lahev ještě zkusit nějaký ten rok nechat vyzrávat.

IMG_3333

O poznání archivnějším kouskem je víno Château La Tour L’Aspic 1995 z apelace Pauillac. Věku odpovídá i tmavší karmínová barva vína. Na nose se po přivovění objevily výrazně oxidativní tóny, trocha vařeného ovoce, mokrého listí. V ústech krátké, svíravé. V tomto případě už má víno to nejlepší za sebou a další archivace nemá cenu. Ta správná příležitost na otevření vína se teď bude hledat ještě hůře:).

IMG_3328

Naopak velká radost a překvapení od lahve, od které jsem to čekal tak nějak nejméně – Chateau La Croix de Saint-Georges 1983, Saint-Georges-Saint-Emilion. Ačkoliv větší šance jsem dával o dvanáct let mladšímu vínu z Pauillacu, nakonec to byl tento Saint-Emilion, který lépe obstál ve zkoušce času. Barva vína je světlejší, se širokým okrajem. Aroma je relativně výrazné, fajn nazrálé. Objevují se v něm sušené švestky, tóny kůže, starého dřeva, lesního podrostu. Chuť je překvapivě stále živá, plnější, připomíná sušené brusinky, višně nebo maliny. Nechybí jasně identifikovatelná zemitost, povidla, káva nebo trocha „dehtu“. Víno působí trochu medicínsky, s oxidativníi tóny, ale celkově hladké, i po 32 letech slušně pitelné. Pro další archivaci to ale už není, takže nakonec šel korek z lahve ven a víno jsem si vychutnal při příležitosti úterních 35. narozenin.

IMG_3329

Zkoumání lahví s Coravinem je zajímavá, zábavná a pro sběratele vín věřím i návyková věc… To, zda bezchybně funguje, bude jistě podrobováno dalšímu zkoumání v následujících letech. Každopádně zatím princip tohoto zařízení nikdo vážněji nezpochybnil. Masivnějšímu rozšíření tak může bránit zatím jen cena (v tuzemsku 8372 Kč), dvě náhradní kapsle s plynem vyjdou na 560 Kč. Jedna kapsle má vystačit zhruba na 15 skleniček o 150 ml. Pro cílovou skupinu sběratelů vín či vinných barů je to ovšem investice, která se může celkem rychle splatit.

IMG_3344

Okomentovat:

*

Loading...